Lidé na statku kupují letošní produkty. Zatímco v minulosti se spíš zajímali o ozdobné dýně, nyní si kupují hlavně ty na jídlo.
Podzimní chutě: dýňová polévka s houbami |
„Rok od roku sledujeme, že tomu lidé více a více rozumí. Dříve je zajímaly jen dýně, ze kterých si mohli udělat masku na halloween, nebo si je zavařit na kompot, nyní už vyžadují konkrétní druhy na speciální pokrmy,“ řekl Pipek. Dodal, že jej návštěvníci kolikrát překvapí tím, kolik odborných informací o dýních vědí.
Letošní tropické léto podle něj dýním nesvědčilo. Urodilo se jich v porovnání s minulými roky méně a většinou nedosahují velkých rozměrů. „Například ozdobné dýně, z nichž se dělají masky na halloween, jsou zhruba poloviční,“ řekl.
„Během roku se o dýně staráme sami s manželkou. Ale na sklizeň si vždy bereme pomocníky,“ dodal.