Lidovky.cz

Netradiční kuře na paprice. Jak na něj poradí šéfkuchař

Jídlo

  6:59
Máte chuť na českou klasiku? Zkuste kuře na paprice podle receptu šéfkuchaře Marka Pavlaty.

Kuře na paprice foto: kitchenaid

Netradiční kuře na paprice

  • 1 celé kuře
  • 1 lžíce másla
  • 2 cibule
  • 2 lžíce sladké papriky
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 200 ml šlehačky
  • 600 ml vývaru nebo vody
  • rostlinný olej
  • čerstvá jíška
  • sůl a pepř
  • brambory
  • smetana
  • máslo

V rozpáleném kastrolu rozehřejeme máslo s olejem. Kuře rozbouráme, zbavíme kůže, důkladně osolíme a opepříme a přidáme do kastrolu. Jedno prsa s kůží necháme stranou. Zbytek orestujeme ze všech stran, přidáme cibuli a společně s masem restujeme, dokud cibule nezrůžoví.

Maso vyjmeme a do kastrolu přidáme papriku, krátce zarestujeme. Maso vrátíme do kastrolu, zalijeme vývarem, nebo vodou, přivedeme k varu, přikryjeme pokličkou a stáhneme plamen. Kuře dusíme na mírném ohni doměkka.

Měkké kuře vyjmeme z kastrolu a omáčku zahustíme jíškou. Přidáme mléko a chvilku provaříme, přidáme smetanu, přivedeme k varu a stáhneme z ohně. Omáčku přelijeme do mixéru např. výkonného Power Plus od KitchenAid, rozmixujeme dohladka a přecedíme přes jemné síto zpět do kastrolu a případně dochutíme.

Uvařené brambory lehce rozbijeme a dáme do mísy robotu KitchenAid, za přilévání teplé smetany a másla vyšleháme šlehačem hrubou, nebo jemnější kaši, podle libosti. Kuřecí prso opékáme kůži dospod na mírném ohni, dokud nebude kůže zlatá a křupavá a maso stále šťavnaté.

Recept pro blog kitchenaid.cz vytvořil šéfkuchař Marek Pavala.

Autor:
Témata: Paprika, kůže
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.