Lidovky.cz

Hráškové rizoto s jehněčím brzlíkem a parmazánem

Jídlo

  5:02
Jaro klepe na dveře i na naše talíře. Připravte si svěží hráškové rizoto s jehněčím brzlíkem a parmazánem podle receptu šéfkuchaře Radima Gerlicha z La Loca. Překvapí vás svojí lehkou a vyváženou chutí.

Hráškové rizoto s jehněčím brzlíkem a parmazánem foto: La Loca

Hráškové rizoto s jehněčím brzlíkem a parmazánem

  • 300 g  rýže carnaroli
  • 200 g zeleného hrášku
  • 1,5 l zeleninového vývarz
  • 0,1 l suchého bílého vína
  • 2 ks šalotky
  • 90 g másla
  • 80 g parmazánu
  • 0,5 olivového oleje
  • 150 g jehnečího brzlíku
  • 1 cibule
  • 1 merkev
  • 1/4 celeru
  • 1/4 pórku
  • máta, tymián, výhonky hrášku, sumac, sůl, pepř

Hráškové pyré
Ve čtvrt litru osoleného zeleninového vývaru se snítkou máty velmi krátce povařte hrášek. Sceďte, mátu dejte stranou a hrášek rozmixujte, přepasírujte přes jemné síto a vychlaďte.

Brzlík
Očištěný a předem blanšírovaný brzlík osolte a opečte na středně rozpálené pánvi s máslem, tymiánem a kapkou oleje asi dvě minuty z každé strany.

Zeleninový vývar
Cibuli se slupkou, mrkev, celer a pórek zalijte dvěma litry studené vody. Přiveďte k varu, vařte jednu hodinu a sceďte.

Rizoto
Na olivovém oleji mírně opečte jemně nakrájenou šalotku, přidejte rýži. Jakmile rýže zesklovatí přidejte víno a za stálého vaření nechte úplně odpařit. Zalijte horkým zeleninovým vývarem a osolte. Hladina vývaru by měla být asi 2 cm nad rýži, postupně dolévejte a míchejte. Po deseti minutách přidejte hráškové pyré a vařte další dvě minuty, tak aby rýže byla al dente. Odstavte ze sporáku a vmíchejte studené máslo a parmazán. Nechte jednu minutu odpočinout, znovu promíchejte a servírujte s pečeným brzlíkem, hráškovými výhonky a kořením sumac. 

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.