4. července 2018 6:01 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

ŠÁDA: Hrášek, zelené dítě známé luštěniny. Zkuste studenou polévku

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Studená hrášková polévka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Studená hrášková polévka | foto: Mlýnec

Je to zvláštní proces, z plodů stejné rostliny získáte v nedozrálém stavu zeleninu a ve zralém luštěninu. A rozdíl je mezi nimi ve všem, v obsahu vitamínů, minerálů a především v chuti.

Zelený hrášek, tedy zeleninu, mám velice rád, i když na jeho loupání člověk potřebuje značnou dávku trpělivosti. Je plný vitamínů, hlavně vitamínu C, vitamínu K a B1. Půl šálku zeleného hrášku, pár lžic pyré nebo předkrmová porce polévky obsahuje přes dvacet procent denní dávky vitamínu C, deset procent betakarotenu a skoro osm procent železa. Hrášek také podporuje činnost slinivky břišní, čistí zažívací trakt, podporuje pevnost kostí a snižuje cholesterol. A vzhledem k velmi nízkému obsahu kalorií je mladý zelený hrášek vhodný i pro redukční dietu.

MAREK ŠÁDA

Šéfkuchař restaurace Mlýnec Marek Šáda přijal před půl rokem novou výzvu -  a stal se současně šéfkuchařem v sesterském podniku společnosti Zátiší Group restauraci Bellevue. Marek Šáda se věnuje gastronomii přes 15 let, zkušenosti sbíral v renomovaných tuzemských i zahraničních podnicích. V New Yorku otevíral restauraci jako Head Chef, v San Franciscu absolvoval kurzy vaření se zaměřením na přípravu ryb a mořských plodů na renomovaném kulinářském institutu CIA (The Culinary Institute of America). Před návratem do Čech pracoval ještě v restauraci Acmé v New Yorku pod vedením Madse Refslunda, spoluzakladatele světově proslulé restaurace NOMA v Kodani.

Sušený hrách, tedy luštěnina, je dobrým zdrojem minerálů a má vyšší energetickou hodnotu, ale vitamíny už v něm téměř nenajdete. „Milým“ příbuzným hrachu setého je také cukrový hrášek, který se jí i s lusky.

Klasický zelený hrášek se dnes dá směle označit jako superpotravina. A není to jen kvůli zdravotním přínosům, ale především i kvůli jemné nasládlé chuti, která doplní lecjaké jídlo. Kombinovat se dá téměř se vším. Hodí se do smoothie, do polévky, výborný je syrový v salátech nebo v dipech či tvarohu. Výborně se snáší s mladou mrkví, lahodný je s bramborami, máslem a bylinkami. Můžete ho využít do těstovin, ale perfektně se sladí také s rybou, třeba se pstruhem nebo s lososem.

K mým nejoblíbenějším receptům patří studená hrášková polévka. Vyzkoušejte ji a uvidíte, že budete nadšeni. Určitě však budete potřebovat tyčový mixér. A pokud ho nemáte, stavte se na nějakou dobrotu z hrášku u nás v Bellevue.

Ingredience na studenou hráškovou polévku
Hrášek (ilustrační foto)

Studená hrášková polévka

  • 1 kg hrášku
  • 1 lžička soli
  • 1 l zeleninového vývaru (žádná kostka!)
  • 150 g bílého jogurtu
  • 100 ml extra panenského olivového oleje
  • 30 g máty
  • 2 limety
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • čerstvě namletý pepř

Ve vroucí osolené vodě spařte hrášek a ihned ho vyjměte a zchlaďte v ledové vodě. Slijte, nechte okapat a rozmixujte dohladka s vývarem a s jogurtem, olejem, mátou, limetovou kůrou i šťávou. Dochuťte solí a cukrem, promíchejte, propasírujte a opepřete.

Marek Šáda, šéfkuchař restaurace Mlýnec a Bellevue
  • 1Diskuse