Sobota 8. srpna 2020svátek má Soběslav 31 °C skoro jasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

PUNČOCHÁŘ: Grilovačka žádná hračka. Jak na to?

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Jan Punčochář | foto: Archiv Jana Punčocháře

Jsme národ milovníků grilování. Stačí malý balkonek a ejhle, už se rozhlížíme, jak ho zařídit, aby se nám tam vešel alespoň miniaturní gril. A já nejsem výjimka. Miluju grilování.

Griluju často a rád a snažím se vymýšlet nové recepty, nové varianty a hledám možnosti, co a jak zlepšit, protože sednout si za teplého večera s přáteli, dát si skvělé jídlo vonící po ohni a k tomu sklenku dobrého vína nebo piva, to je jedna z radostí života.

Jan Punčochář

Jan Punčochář se vyučil se v hotelu Ambassador a hned po škole pracoval v několika vyhlášených pražských restauracích. Deset let byl šefkuchařem v restauraci Le Terroir, nyní působí jako šéfkuchař v Grand Cru.

Základem je ovšem kvalita. Kvalitní gril, kvalitní dřevěné uhlí a kvalitní suroviny. Ať už jde o maso, ryby nebo zeleninu, nemá smysl šetřit. I když – často se ze zdánlivě drahé suroviny vyklube ta nejlepší a nejefektivnější varianta. Příkladem mohou být různá masa v už připravené marinádě. Není nic jednoduššího – rozpálíte gril, maso vyndáte ze sáčku, hodíte na gril a za chvíli je vymalováno. Cena možná vypadala přijatelně, ale kvalita masa bude přinejmenším sporná. Umíte si představit jaké maso do takových marinád dávají? Asi takové, které by už jinak nebylo prodatelné. A to jíst určitě nechcete.

Já osobně, a jistě i mnoho mých kolegů, doporučuji koupit krásný kus masa a připravit si marinádu doma. Vyjde vás to na menší peníze, pravda více práce, ale chuť bude o mnoho lepší. Stačí kvalitní olivový olej, čerstvé bylinky a koření, citron, česnek nebo třeba jogurt podle toho, nač máte chuť. Při marinování nezapomínejte na čas – není třeba marinovat dlouhé hodiny nebo snad přes noc. Každé maso vyžaduje své – rybě stačí jen pár desítek minut, steaku z hovězího a vepřového také, ale třeba kuřecí můžete marinovat i více než hodinu. Vždy je třeba stále cítit chuť masa a jeho strukturu, tudíž u výraznějších chutí čas marinování zkraťte. Pozor dejte i na sůl – kuře můžete nakládat i se solí, ostatní masa bych solil až těsně před podáváním nebo spíš až na talíři.

Zelenina je nedílnou součástí každé pořádné grilovačky, a to ať už čerstvá, v podobě salátu nebo grilovaná. Pro zeleninu a houby platí vždy čím méně, tím lépe. Velmi oblíbená bývá cuketa, lilek nebo paprika, ale můžete sáhnout i po jiných druzích zeleniny. Co třeba vyzkoušet fazolové nebo hráškové lusky, kukuřici, patison, cibuli nebo celer? Stejně jako u masa zde platí – čím více chuti sama o sobě zelenina má, tím méně je třeba dochucovat. Je ale fakt, že u zeleniny se můžete vyřádit co se bylinek týče. Stačí trocha olivového oleje a vše další už záleží na vaši kreativitě – hrubozrnná sůl, česnek, pepř, kmín nebo tymián, rozmarýn ale i šalvěj nebo bazalka, s ničím chybu neuděláte. Zeleninu není třeba připravovat příliš dlouho, vždy záleží od druhu, ale dbejte na to, aby zůstala krásně křehká a křupavá. Velmi oblíbené jsou i grilované houby. Ať už jde o bedly, modráky, nebo krémové žampiony či portobello pravidla zůstávají podobná. Připravte si marinádu z olivového oleje, rozmixovaných sušených hub (houbový prach), citronu a drceného kmínu nebo trošky česneku, nechte stát asi 15 minut a následně grilujte po obou stranách. Solte vždy až na talíři.

Osobně k masu preferuji spíš čerstvou zeleninu. A pokud hledáte nějaké ozvláštnění, které potěší vaše hosty, zkuste připravit třeba skvělý salát z vodního melounu. Grilování zdar!

Salát z melounu a sušených rajčat s bazalkou, malinovým octem a sýrem feta

Salát z melounu a sušených rajčat s bazalkou, malinovým octem a sýrem feta

(na 4 osoby)

  • 600 g vodní meloun
  • 200 g sušených rajčat
  • 200 g rajčat
  • 50 g bazalky
  • 50 ml malinového octa
  • 1 dcl olivového oleje
  • 200 g rajčat
  • 200 g sýru feta
  • 50 g třtinového cukru
  • sůl
  • pepř
  • 1 ks citronu

Meloun očistíme, osolíme, zakápneme citronovou šťávou z celého citronu, přidáme třtinový cukr a zavakuujeme a necháme 30 minut marinovat ve vodě s ledem. Sušená i čerstvá rajčata nakrájíme, osolíme a zakápneme malinovým octem. Meloun vyjmeme, nakrájíme na větší kostky, zakápneme olivovým olejem, přidáme fetu a smícháme s rajčaty. Závěrem natrháme listy bazalky a lehce promícháme.  

Na podzim může přijít katastrofa, varuje bývalý viceguvernér centrální banky

Pro Čechy je nebe nízko, píše ve své knize Mojmír Hampl. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Patří mezi nejtalentovanější a nejznámější ekonomy v Česku. V pouhých 32 letech se stal viceguvernérem České národní...

Velké srovnání cen zubařských zákroků. V regionech se liší i o tisíce

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Stomatologie je už léta oborem, v němž pacienti musí hodně platit. Pomalu se to ale mění. Akutní péče je díky větší...

Radit lidem, aby během pandemie seděli doma, byla chyba, říká Pavel Pafko

Přední chirurg a brzy osmdesátník Pavel Pafko má za sebou tři etapy... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Zdůrazňuje, že není žádný king, ani se nepovažuje za mimořádně talentovaného. Pavel Pafko prý jen pracoval víc než...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!