Máte před sebou recept, který můžete donekonečna obměňovat. Je jedním z nejjednodušších, které znám. Marshmallows prý milují hlavně děti. Z vlastní praxe ovšem vím, že ani dospělí jimi nepohrdnou.
Na marshmallows:
- 325 g cukru krupice
- 145 g cukru moučky
- 30 g želatiny
- 100 glukozového sirupu
- 150 ml vody
- 80 g pomerančového džusu
- 35 g vody z pomerančových květů
- 4 g kyseliny citronové
Želatinu smícháme s vodou a necháme asi 20 minut bobtnat. V hrnci přivedeme k varu džus, vodu z pomerančových květů, glukózu, cukr a za stálého míchání vaříme 2 minuty. Nalijeme na želatinu, přidáme kyselinu, cukr moučku a vyšleháme dotuha a dovlažna. Rozetřeme do ráfku na olejem potřený pečicí papír a necháme přes noc v chladničce zaschnout.
Na dokončení:
- 400 g cukru krupice
- jednlé metalické barvy
- 50 g rostlinného oleje
Postup: Uvařenou směs nalijeme na předem namočenou želatinu a metlou rozšleháme. Přidáme cukr a šleháme, dokud nedosáhneme objemu a textury jako při přípravě bílkového sněhu. Skvěle nám poslouží ruční elektrický mixér.
Vyšlehanou hmotu ihned nalijeme do ráfku, který jsme umístili na plech vyložený pečicím papírem a dobře potřeli olejem. Dá se použít i hluboký plech. Vždy platí – spodní část dobře vymazat olejem. Metalické barvy rozmícháme s cukrem krupicí nebo krystalem. Zatuhlou hmotu krájíme na malé kostičky a obalíme ve směsi cukru a barvy.
Recept pochází z kuchařky Josefa Maršálka Moderní česká cukrařina.