Markéta Janďourková
|
Fenykl je jednoletá rostlina z čeledi miříkovité. Zvládne dorůst až do výšky jednoho metru. Ve volné přírodě ho nalezneme jen zřídka, a to ve zplanělé formě. Domovem je fenykl ve Středomoří, u nás ho nalezneme pouze v zahradách. Fenyklu se říká také chlebové koření – jeho semena se při pečení chleba často používala.
Na pěstování je fenykl nenáročný – stačí mu místo s dobře propustnou půdou a dostatkem slunce. Pěstovat lze jen na zahradě – doma na balkóně se mu dařit nebude. Pokud chcete pěstovat i kopr, nesázejte tyto dvě rostliny k sobě – mohly by se navzájem zkřížit.
Nať fenyklu sklízíme v létě. Nejčastěji ji používáme čerstvou – například do salátů, k rybě, či k dochucení omáček. Pokud chcete, aby fenyklu hojně rostly listy (a tím měl i větší bulvu), zaštipujte květy ještě před rozkvětem.
Fenykl obsahuje éterické oleje, anetol, fenchol, proteiny, flavonoidy, cukry, slizovité látky a vitamíny. Povzbuzuje chuť k jídlu, podporuje tvorbu mléka, zklidňuje, působí proti parazitům a mírní křeče.
Z jeho semen můžeme připravit čaj proti nadýmání a bolení břicha – a to i pro ty nejmenší. Díky nasládlé chuti ho děti bez problémů přijímají. Čaj připravíme zalitím jedné vrchovaté čajové lžičky rozmačkaných semen 250 ml vroucí vody, necháme 10 minut louhovat, přecedíme a pijeme.
V kuchyni se skvěle uplatní bulvy fenyklu – tvořené do sebe zapadajícími ztluštělými řapíky listů. Báječně se hodí například k rybě, jak vám ukážu v následujícím receptu.
• 200 g zralých rajčat
• 2 jarní cibulky
• 1 fenyklovou bulvu
• 1 chilli papričku
• 3 stonky máty
• 1 limetku
• 3 polévkové lžíce olivového oleje
• Sůl, pepř a cukr
• 400 g filé z lososa (bez kůže)
Jak na to?
Rajčata omyjeme, vydlabeme semínka a pevnou dužinu nakrájíme na kostičky, cibulku očistíme a pokrájíme na kolečka, fenykl omyjeme, vykrojíme tvrdou část a zbytek nakrájíme na jemné proužky.
Chilli papričku podélně rozřízneme, odstraníme semínka a nasekáme ji najemno, stejně tak i omytou a osušenou mátu. Jednu lžíci limetkové šťávy smícháme s jednou lžící olivového oleje a důkladně promícháme s pokrájenou zeleninou. Osolíme, opepříme a přidáme špetku cukru. Necháme 30 minut v lednici uležet.
Celer miřík jako afrodiziakum a účinný pomocník při čištění krve |
Filety z lososa nakrájíme na kostky, okořeníme pepřem a případně chilli, pokud to máte rádi ostřejší, a promícháme se zbylým olejem. Necháme 15 minut odležet. Kostky osolíme a napícháme na předem namočené špejle. Grilujeme 4 minuty z obou stran nasucho, buď na stolním grilu či na grilovací pánvi. Zeleninovou směs rozdělíme na talíře a lososové špízy na ni naaranžujeme.