Absint (pelyněk pravý) je rostlina známá zejména jako součást proslaveného alkoholického nápoje toho umí podstatně více. V dnešním článku se podíváme na to, kdo pelyněk vlastně je a co všechno umí. Pelyněk patří do čeledi hvězdnicovitých a dorůstá až 1,5 metru výšky. Najdeme ho téměř všude, na loukách, podél cest, na rumištích, staveništích a podél železničních náspů.
Markéta Janďourková
|
Říká se mu i palina, peluň, stříbřík, stříbrník hořký, vermut či chlebníček. Pěstovat ho není třeba, roste sám od sebe poměrně hojně. Kvete od července do srpna – pokud chceme sbírat listy, tak je třeba to stihnout před květem. Obsahuje éterické oleje, hořčiny, inulin, vitaminy A, B, C, třísloviny a thujon. Napomáhá správnému zažívání a povzbuzuje chuť k jídlu.
Čaj z pelyňku pomáhá při potížích s játry, se žlučníkem a při menstruačních křečích. Připravíme ho snadno: stačí zalít 1 čajovou lžičku sušených podrcených listů 250 ml vroucí vody a nechat 5 minut louhovat. Pijeme maximálně 3 šálky denně a nesladíme.
Pelyňkový čaj pomáhá i při porodu – posiluje stahy a ve třetí fázi napomůže snazšímu vyloučení placenty. Pozor. Těhotné by se mu však až do porodu měly vyhýbat.
Jeho sušené a podrcené listy a květy se skvěle hodí do kořenících směsí na těžká jídla, jako je například pečená husa či vepřová pečeně. Stačí k oblíbené klasice česnek+kmín+sůl+pepř přidat právě trochu pelyňku. Můžeme si namíchat i vlastní kořenící sůl: stačí smíchat 3 díly hrubozrnné soli, 2 díly tymiánu, 1 díl rozmarýnu a 1 díl pelyňku. Vše smícháme a naplníme do mlýnku, případně krátce promixujeme v mixéru. Uchováváme v suchu a temnu. Taková sůl se hodí ke všem mastnějším pokrmům.
Pelyněk byl také často využívaný jako součást elixírů lásky. Vždy byl ve spojení s bílou magií, nikdy s černou.
Pelyňkové placky k husí pečínceKdyž už byla řeč o pečené huse, mám pro vás ještě jeden pelyňkový recept. K huse se často podávají placky – takzvané lokše. Toto je jejich bylinková varianta. Potřebujeme: • 100 g polohrubé mouky • 4 vejce • 250 ml mléka • 50 g rozpuštěného másla • 100 g mladých pelyňkových výhonků Jak na to? Z mouky, vajec, mléka a másla umícháme hladké těsto. Necháme ho 30 minut za pokojové teploty odpočinout. Pelyňkové výhonky nasekáme, a do odleželého těsta je pečlivě vmícháme. Na teflonové pánvi, pouze vytřené papírovou utěrkou namočenou v oleji smažíme tenké palačinky. Podáváme k pečené huse. Placky díky pelyňku podporují zažívání, a tedy vám po vydatném, mastném obědě vám nebude těžko. |