Pátek 27. listopadu 2020svátek má Xenie 2 °C zataženo Předplatné LN
aktualizováno  Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Bylinková abeceda. Bazalka pravá zklidňuje podrážděné nervy a zamezuje nadýmání

Bazalka pravá | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Bazalka pravá | foto: Wikipedia

Co se vám vybaví, když se řekne bazalka? Koření na pizzu? Nebo oblíbené a známé Caprese – tedy mozzarella s rajčaty a bazalkou? Nebo jen ozdoba na talíři těstovin ve vaší oblíbené pizzerii? Ať tak či onak, bazalka je všestrannější, než si myslíte. Podíváme se jí tedy trochu blíže na zoubek – tedy na lístek.

Markéta Janďourková

  • Bylinářka a diplomovaná fytopedagožka, také blogerka a fotografka.
  • Diplom fytopedagožky získala po studiu a závěrečné zkoušce na Institutu Sitya v rakouském St. Pölten a opravňuje mě vykonávat toto povolání. Má za sebou dlouholetou teorii i praxi v bylinkářství a dokáže poradit, jak získat pomoc v prastarém světě bylin, jak využívat jejich blahodárných účinků pro zdraví a krásu a samozřejmě jak s jejich pomocí vyčarovat báječné pokrmy. 
  • Zabývá se především léčivými bylinami, jejich účinky a možnostmi jejich zpracování a využití při zdravotních potížích, dále bylinami a jejich úlohou a potenciálem ve zdravé výživě, v kulinářské oblasti i v přírodní kosmetice.
  •  Zajímá se o historii bylinářství, lidové bylinářství a magii rostlin.Více se dozvíte ZDE.

Bazalka je jednoletá rostlina z čeledi hluchavkovitých. Dorůstá až 90 cm a její další jména jsou bazalička, německý pepř či parfém lásky. Ve volné přírodě ji nenajdeme, v našich končinách se s ní setkáte výhradně na zahrádkách a v květináčích. 

Na pěstování je nenáročná a bude se jí dařit i v květináči na okenním parapetu. Stačí jí zajistit dostatek vláhy a světla. Pokud chcete mít bazalku na zahrádce, vysaďte ji mezi rajčata – tam se jí bude dařit obzvláště dobře.

Při sklizni rostlinku zastřiháváme 10 až 15 cm nad zemí, pak nám opět hezky obrazí. Vyvarujeme se otrhávání jednotlivých lístků, to bazalce nesvědčí. Pozor také, abyste jí nezastřihli „srdíčko“ – tedy prostřední část rostliny. Nejenže by dále nerostla, ale mohla by i zajít.

Bazalka obsahuje éterický olej, kafr, lineol, třísloviny a glykosidy. Povzbuzuje chuť k jídlu, zamezuje nadýmání, posiluje zažívání, podporuje tvorbu mléka, tiší kašel, zklidňuje podrážděné nervy, napomáhá ke klidnému spánku a posilňuje potenci.

Jako koření se skvěle hodí do středomořských pokrmů. Bazalka by se nikdy neměla vařit či péct spolu s pokrmem, ztratila by většinu svého aroma. Nejlépe se uplatní, když ji použijeme čerstvou. Nekrájíme ji nožem – jemné lístky pouze natrháme.

Bazalka se však skvěle uplatňuje nejen ve slaných pokrmech. Velmi dobře si rozumí i s mléčnými výrobky, citrusy, jahodami, meruňkami, kokosovým mlékem, dokonce i s čokoládou. Jeden z takových méně obvyklých receptů pro vás dnes mám.

Jahodový koláč s bazalkovou ganache

Na těsto potřebujeme:

• 250 g polohrubé mouky

• špetku soli

• 175 g studeného másla

• 1 žloutek

• 100 g cukru moučky

Na ganache potřebujeme:

• 450 g bílé čokolády

• 200 g smetany ke šlehání

• kůru a šťávu z jedné limetky v biokvalitě

• 15 g jemně natrhaných čerstvých bazalkových lístků

• 300–500 g jahod

Jak na to? Všechny suroviny na těsto vložíme do mísy a zpracujeme na hladké těsto (nejlépe to jde ručně, bez pomoci kuchyňského robota). Těsto zabalíme do fólie a uložíme na hodinu do lednice. Předehřejeme troubu na 180 stupňů. Formu na koláč dobře vymastíme a dno vyložíme pečicím papírem.

Těsto vyválíme a vložíme do formy. Několikrát ho propícháme vidličkou, položíme na něj pečicí papír, zatížíme suchými fazolemi a 20 minut předpečeme. Poté odstraníme fazole a pečicí papír a dopečeme dalších 10-15 minut, dokud není těsto krásně zlatohnědé. Upečený korpus necháme kompletně vychladnout.

Čokoládu nasekáme na kousky a spolu se smetanou zahříváme při nízké teplotě ve vodní lázni, dokud se čokoláda nerozpustí. Odstavíme z plotny a do smetanové směsi přimícháme limetkovou šťávu a kůru a nasekanou bazalku.

Takto připravenou ganache nalijeme na korpus, uhladíme a necháme až do podávání v lednici. Jahody očistíme, podle potřeby a uvážení pokrájíme na menší kousky a před podáváním jimi koláč obložíme.

Den se zaměstnanci pohřební služby: poslední rozloučení má dnes jiná pravidla

Tělo je nejprve pečlivě vydezinfikováno a následně uloženo do rakve. V ­té... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium MF DNES rozptyluje mýty o pohřebnictví v době koronaviru. Pohřeb do země možný je, i když se úplně nedoporučuje. O čem...

Jak vydržet v ledové vodě? Finta je jednoduchá, popisují otužilci

S otužováním začali letos Špačkovi. Oblíbili si Konventský rybník, kde si mohou... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Klepat se zimou tak, že si nedokážete zavázat ani tkaničky u bot, a přitom se tomu smát? I to dokáže koupání v ledové...

Miliardář Dědek o Pardubicích, krizi, (ne)fungování extraligy i Jágrovi

Petr Dědek, majitel HC Dynamo Pardubice. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Jeho jmění se odhaduje na čtyři miliardy korun, podle magazínu Forbes je 54. nejbohatší Čech. Na přelomu roku se Petr...