Víceletá, stálezelená rostlina z čeledi hluchavkovitých. Dorůstá zhruba jednoho metru a je známá i pod jmény rozmarýna, mořská rosa, merdov, rozmariján nebo posvátný keř. Ve volné přírodě najdeme rozmarýn jen ve Středomoří, v našich končinách se vyskytuje pouze v zahradách a na zimu by měl být dobře chráněný například slámou či větvemi jehličnanů.
Markéta Janďourková
|
Jak ho můžeme pěstovat?
Ač víceletý, nemá v lásce zimu. Proto je nejlepší pěstovat ho v květináči a tento na zimu uschovat doma. Rozmarýn má rád písčitou propustnou půdu a miluje slunce, jako ostatně většina středomořských rostlin. Zálivka mu obvykle stačí ta přírodní – déšť. Pokud ho budete zalévat často a vydatně, nebo necháte při vydatných a dlouhých deštích květináč s rozmarýnem venku, zajde. Rozmarýn obsahuje éterické oleje, cineol, borneol, kafr, kyselinu rozmarýnovou, hořčiny a flavonoidy.
Pomáhá proti nadýmání, napomáhá správné funkci krevního oběhu, povzbuzuje chuť k jídlu, mírní křeče, posiluje nervy a podporuje tvorbu žluči. Poradí si i se slabou menstruací, vypadáváním vlasů, neklidem, vyčerpáním a srdeční slabostí. Patří také mezi bylinky s afrodiziakálními účinky.
Nejsnazší na užívání je čaj – jednu čajovou lžičku čerstvých či sušených nasekaných rozmarýnových lístků zalijte 250 ml vroucí vody, nechte 10 minut odstát a přeceďte. Pijte dva šálky denně – zejména pokud jste v rekonvalescenci a potřebujete celkově posílit organismus.
Pokud smícháte rozmarýnový olej a mandlový olej v poměru 1:10, získáte skvělý prostředek proti křečovým žilám a studeným končetinám. Na špičku nože rozmarýnového prášku (usušený a rozemletý rozmarýn) denně posiluje játra, uvolňuje křeče v oblasti žlučníku a vylepšuje funkci střev.
Smetanová kuřecí směs s mrkví, pórkem a rozmarýnem, zapečená v listovém těstě
• 1 balení kuřecích prsních řízků
• 2 mrkve
• 1 větší cibule
• 50 ml suchého bílého vína
• 200 ml drůbežího vývaru
• 1 polévková lžíce mouky
• 100 ml smetany ke šlehání
• 150 g mraženého hrášku
• kůra z jednoho bio citronu
• sůl a pepř
• dvě snítky rozmarýnu
• pět snítek tymiánu
• 1 žloutek
• 2 balení listového těsta
Postup: Kuřecí maso omyjeme a nakrájíme na malé kousky, mrkev i cibuli očistíme a pokrájíme na kostičky. Na kousku másla podusíme cibuli spolu s citronovou kůrou. Přidáme maso a mrkev, krátce dusíme. Zasypeme moukou, důkladně promícháme a za stálého míchání přilijeme víno. Přidáme rozmarýn a po troškách přiléváme drůbeží vývar. Stále mícháme, aby se neutvořily cucky. Přisypeme hrášek a necháme zakryté 10 minut povařit. Zalijeme šlehačkou, osolíme, opepříme, odstavíme z plotny a necháme zchladnout.
Listovým těstem vyložíme vymazanou koláčovou formu, vložíme náplň a její povrch urovnáme. Zakryjeme druhým plátem těsta a okraje dobře přitiskneme k sobě. Koláč potřeme žloutkem a v troubě předehřáté na 160 stupňů (horkovzduch) pečeme zhruba ¾ hodiny.