Středa 27. října 2021, svátek má Šarlota, Zoja, Zoe
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Bylinková abeceda. Na co je dobrý rozmarýn a do jakých jídel patří?

Jídlo

  5:08
Chcete do svého jídelníčku zařadit více bylinek, ale nevíte jak na to? Server Lidovky.cz připravil seriál ve spolupráci s bylinkářkou a fytopedakožkou Markétou Janďourkovou, která vás seznámí se zahradními i divokými bylinkami a rostlinami, které teď na podzim můžete nalézt v přírodě či sklidit na zahradě a s jejich využitím při vaření, či při výrobě domácích kořenících směsí.

Víceletá, stálezelená rostlina z čeledi hluchavkovitých. Dorůstá zhruba jednoho metru a je známá i pod jmény rozmarýna, mořská rosa, merdov, rozmariján nebo posvátný keř. Ve volné přírodě najdeme rozmarýn jen ve Středomoří, v našich končinách se vyskytuje pouze v zahradách a na zimu by měl být dobře chráněný například slámou či větvemi jehličnanů.

Markéta Janďourková

  • Bylinářka a diplomovaná fytopedagožka, také blogerka a fotografka.
  • Diplom fytopedagožky získala po studiu a závěrečné zkoušce na Institutu Sitya v rakouském St. Pölten a opravňuje mě vykonávat toto povolání. Má za sebou dlouholetou teorii i praxi v bylinkářství a dokáže poradit, jak získat pomoc v prastarém světě bylin, jak využívat jejich blahodárných účinků pro zdraví a krásu a samozřejmě jak s jejich pomocí vyčarovat báječné pokrmy. 
  • Zabývá se především léčivými bylinami, jejich účinky a možnostmi jejich zpracování a využití při zdravotních potížích, dále bylinami a jejich úlohou a potenciálem ve zdravé výživě, v kulinářské oblasti i v přírodní kosmetice.
  •  Zajímá se o historii bylinářství, lidové bylinářství a magii rostlin.Více se dozvíte ZDE.

Jak ho můžeme pěstovat?

Ač víceletý, nemá v lásce zimu. Proto je nejlepší pěstovat ho v květináči a tento na zimu uschovat doma. Rozmarýn má rád písčitou propustnou půdu a miluje slunce, jako ostatně většina středomořských rostlin. Zálivka mu obvykle stačí ta přírodní – déšť. Pokud ho budete zalévat často a vydatně, nebo necháte při vydatných a dlouhých deštích květináč s rozmarýnem venku, zajde. Rozmarýn obsahuje éterické oleje, cineol, borneol, kafr, kyselinu rozmarýnovou, hořčiny a flavonoidy.

Pomáhá proti nadýmání, napomáhá správné funkci krevního oběhu, povzbuzuje chuť k jídlu, mírní křeče, posiluje nervy a podporuje tvorbu žluči. Poradí si i se slabou menstruací, vypadáváním vlasů, neklidem, vyčerpáním a srdeční slabostí. Patří také mezi bylinky s afrodiziakálními účinky.

Nejsnazší na užívání je čaj – jednu čajovou lžičku čerstvých či sušených nasekaných rozmarýnových lístků zalijte 250 ml vroucí vody, nechte 10 minut odstát a přeceďte. Pijte dva šálky denně – zejména pokud jste v rekonvalescenci a potřebujete celkově posílit organismus.

Rozmarýn (ilustrační foto)

Pokud smícháte rozmarýnový olej a mandlový olej v poměru 1:10, získáte skvělý prostředek proti křečovým žilám a studeným končetinám. Na špičku nože rozmarýnového prášku (usušený a rozemletý rozmarýn) denně posiluje játra, uvolňuje křeče v oblasti žlučníku a vylepšuje funkci střev.

Smetanová kuřecí směs s mrkví, pórkem a rozmarýnem, zapečená v listovém těstě

• 1 balení kuřecích prsních řízků

• 2 mrkve

• 1 větší cibule

• 50 ml suchého bílého vína

• 200 ml drůbežího vývaru

• 1 polévková lžíce mouky

• 100 ml smetany ke šlehání

• 150 g mraženého hrášku

• kůra z jednoho bio citronu

• sůl a pepř

• dvě snítky rozmarýnu

• pět snítek tymiánu

• 1 žloutek

• 2 balení listového těsta

Postup: Kuřecí maso omyjeme a nakrájíme na malé kousky, mrkev i cibuli očistíme a pokrájíme na kostičky. Na kousku másla podusíme cibuli spolu s citronovou kůrou. Přidáme maso a mrkev, krátce dusíme. Zasypeme moukou, důkladně promícháme a za stálého míchání přilijeme víno. Přidáme rozmarýn a po troškách přiléváme drůbeží vývar. Stále mícháme, aby se neutvořily cucky. Přisypeme hrášek a necháme zakryté 10 minut povařit. Zalijeme šlehačkou, osolíme, opepříme, odstavíme z plotny a necháme zchladnout.

Listovým těstem vyložíme vymazanou koláčovou formu, vložíme náplň a její povrch urovnáme. Zakryjeme druhým plátem těsta a okraje dobře přitiskneme k sobě. Koláč potřeme žloutkem a v troubě předehřáté na 160 stupňů (horkovzduch) pečeme zhruba ¾ hodiny.

Autor:

Otužování podle Wima Hofa je nebezpečné. Hrozí zástava, říká kardiolog Táborský

Premium Otužování je nejlepší prevence proti těžkému průběhu nemoci covid-19. Lidé mají větší šanci, že neskončí v nemocnici,...

Dětem, kterým pomáháte moc, mozek nepracuje správně, říká speciální pedagožka

Premium „Kdybychom k dětem v batolecím a předškolním věku přistupovali v některých oblastech víc ,postaru‘, měli bychom méně...

Váš syn bude žít jen pár týdnů. Zpověď matky zesnulého hokejisty Buchtely

Premium Přežít své dítě. Pro každého rodiče ta nejhorší představa. Teprve dvacetiletý hokejista Ondřej Buchtela zemřel loni v...