Sobota 27. listopadu 2021, svátek má Xenie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Bylinková abeceda. Celer miřík jako afrodiziakum a účinný pomocník při čištění krve

Jídlo

  5:43
Celer k naší kuchyni neoddělitelně patří a dokáže toho víc, než být jen z nutnosti trpěnou součástí vývaru. Prozradím vám, co vše umí.

Podívejte se na recepty z celeru foto: Shutterstock

Markéta Janďourková

  • Bylinářka a diplomovaná fytopedagožka, také blogerka a fotografka.
  • Diplom fytopedagožky získala po studiu a závěrečné zkoušce na Institutu Sitya v rakouském St. Pölten a opravňuje mě vykonávat toto povolání. Má za sebou dlouholetou teorii i praxi v bylinkářství a dokáže poradit, jak získat pomoc v prastarém světě bylin, jak využívat jejich blahodárných účinků pro zdraví a krásu a samozřejmě jak s jejich pomocí vyčarovat báječné pokrmy. 
  • Zabývá se především léčivými bylinami, jejich účinky a možnostmi jejich zpracování a využití při zdravotních potížích, dále bylinami a jejich úlohou a potenciálem ve zdravé výživě, v kulinářské oblasti i v přírodní kosmetice.
  •  Zajímá se o historii bylinářství, lidové bylinářství a magii rostlin.Více se dozvíte ZDE.

Celer je dvouletá rostlina patřící do čeledi miříkovité. Dorůstá výšky zhruba 40 cm. Nejznámější druhy jsou celer bulvový (Apium graveolens L. var. rapaceum) a celer řapíkatý (Apium graveolens L. var. dulce).

Na pěstování není náročný – stačí pamatovat na to, že celer dává přednost slunnému až polostinnému místu a půdě bohaté na živiny. Semena můžete buď v únoru předpěstovat doma na parapetu a ven pak vysadit v druhé polovině května, nebo je vysadit začátkem listopadu (tedy teď je ten správný čas) rovnou do země a na zimu přikrýt slámou.

Menší bulvy můžete sklízet již v létě, velká sklizeň se však provádí koncem září. Říká se mu i rostlina štěstí, opych, celer obecný či apich.

Celer obsahuje éterické oleje, soli, kyselinu křemičitou, vitamíny, minerální látky, inzulinu podobné hormony a psoralen. Čistí krev, zbavuje náš organizmus jedů a přebytečné vody, povzbuzuje látkovou výměnu a pomáhá při zánětech močového měchýře. Celer je také známým rostlinným afrodiziakem.

Celer je součástí nejen vývaru či krémové polévky, je možné z něj připravit i chutné pomazánky, nebo ho zapéct. V dnešním článku se s vámi podělím o recept na výbornou pomazánku a na zdravý salát plný vitamínů – právě ty v tomto období potřebujeme více než jindy.


Babiččina celerová pomazánka:

Recept, který se v naší rodině dědí. Snadná a rychlá pomazánka na chlebíčky či jednohubky přijde k chuti vždy – ať už při letní oslavě, či na silvestrovské tabuli.

Potřebujeme:

  • 2 konzervy tuňáka ve vlastní šťávě
  • 1 menší celer (či polovinu většího)
  • 1 malou skleničku tatarské omáčky
  • 3 mrkve
  • Sůl, cukr
  • Ocet
  • Citronovou šťávu

Jak na to?

  1. Celer oloupeme, pokrájíme na kostičky přibližně 1x1 cm a vložíme do hrnce. Zalijeme vodou a přidáme tolik soli, octa a cukru, aby byl výsledek příjemně sladkokyselý. Uvaříme do měkka a necháme vychladnout.
  2. Mrkev oloupeme a nejprve podélně a pak napříč rozkrojíme napůl. Vložíme do hrnce s vodou a také uvaříme do měkka. Necháme vychladnout.
  3. Tuňáka a tatarku smícháme ve větší míse.
  4. Celer a mrkev nakrájíme, případně nasekáme nadrobno. Vmícháme k tuňákové směsi.
  5. Promísíme, ochutnáme a případně dochutíme citronovou šťávou. Necháme odležet v lednici.
  6. Nejlépe chutná na bílém pečivu. Zdobíme čtvrtkolečkem citronu a snítkou petrželky.

Celerová remuláda: 

Celer také zklidňuje nervy – třeba právě v podobě chutné remulády. Dá se použít buď jako salát, pomazánka na chlebíčky, či vegetariánská náplň do bagetky k svačině.

Potřebujeme:

  • 225 ml majonézy nebo bílého jogurtu (lze smíchat i 50:50)
  • 2 čajové lžičky citronové šťávy
  • 1 polévkovou lžíci dijonské hořčice
  • Špetku soli
  • Špetku pepře
  • 225 g celeru
  • 1 cibuli
  • Půl svazku pažitky

Jak na to?

  1. Majonézu nebo jogurt smícháme s citronovou šťávou, hořčicí, solí a pepřem.
  2. Celer oloupeme a nastrouháme na „velké slzy“ na struhadle Důkladně promícháme s ochucenou majonézou.
  3. Cibuli oloupeme, nakrájíme na tenká půlkolečka a přidáme k celeru. Promícháme.
  4. Pažitku omyjeme, osušíme a nasekáme najemno. Část vmícháme do remulády, zbytek použijeme k dekoraci – ať už podáváme remuládu v misce spolu s pečivem, či na chlebíčkách – ty můžeme dozdobit i polovinou vlašského ořechu.
Autor:

ANALÝZA: Případ Kenosha. Média si napsala vlastní verzi

Premium Půlka Ameriky si udělala z Kylea Rittenhouse, jenž zastřelil dva lidi, vzorovou karikaturu bílého rasisty s puškou, a...

Pět nejčastějších chyb, které Češi dělají v penzijním spoření

Premium Ve starém „penzijku“ si na důchod spoří více než tři miliony Čechů a v nových fondech už přes 1,3 milionu lidí. Stát...

Strach se do lidí pouští jako jed. Horší než covid je hysterie, říká herec Dušek

Premium Je hercem, režisérem, scenáristou, moderátorem. Renesančního ducha zřejmě Jaroslav Dušek zdědil po svém rodu s modrou...

Konec podzimní nudy: Zkraťte si čekání na Ježíška v BRuNO family parku
Konec podzimní nudy: Zkraťte si čekání na Ježíška v BRuNO family parku

Víte, jaký je rozdíl mezi slovy zábavní a zábavný? V případě BruNO family parku v Brně rozhodně žádný! Vydejte se spolu s námi do zábavního parku,...