Markéta Janďourková
|
Celer je dvouletá rostlina patřící do čeledi miříkovité. Dorůstá výšky zhruba 40 cm. Nejznámější druhy jsou celer bulvový (Apium graveolens L. var. rapaceum) a celer řapíkatý (Apium graveolens L. var. dulce).
Na pěstování není náročný – stačí pamatovat na to, že celer dává přednost slunnému až polostinnému místu a půdě bohaté na živiny. Semena můžete buď v únoru předpěstovat doma na parapetu a ven pak vysadit v druhé polovině května, nebo je vysadit začátkem listopadu (tedy teď je ten správný čas) rovnou do země a na zimu přikrýt slámou.
Menší bulvy můžete sklízet již v létě, velká sklizeň se však provádí koncem září. Říká se mu i rostlina štěstí, opych, celer obecný či apich.
Celer obsahuje éterické oleje, soli, kyselinu křemičitou, vitamíny, minerální látky, inzulinu podobné hormony a psoralen. Čistí krev, zbavuje náš organizmus jedů a přebytečné vody, povzbuzuje látkovou výměnu a pomáhá při zánětech močového měchýře. Celer je také známým rostlinným afrodiziakem.
Celer je součástí nejen vývaru či krémové polévky, je možné z něj připravit i chutné pomazánky, nebo ho zapéct. V dnešním článku se s vámi podělím o recept na výbornou pomazánku a na zdravý salát plný vitamínů – právě ty v tomto období potřebujeme více než jindy.
Babiččina celerová pomazánka:
Recept, který se v naší rodině dědí. Snadná a rychlá pomazánka na chlebíčky či jednohubky přijde k chuti vždy – ať už při letní oslavě, či na silvestrovské tabuli.
Potřebujeme:
- 2 konzervy tuňáka ve vlastní šťávě
- 1 menší celer (či polovinu většího)
- 1 malou skleničku tatarské omáčky
- 3 mrkve
- Sůl, cukr
- Ocet
- Citronovou šťávu
Jak na to?
- Celer oloupeme, pokrájíme na kostičky přibližně 1x1 cm a vložíme do hrnce. Zalijeme vodou a přidáme tolik soli, octa a cukru, aby byl výsledek příjemně sladkokyselý. Uvaříme do měkka a necháme vychladnout.
- Mrkev oloupeme a nejprve podélně a pak napříč rozkrojíme napůl. Vložíme do hrnce s vodou a také uvaříme do měkka. Necháme vychladnout.
- Tuňáka a tatarku smícháme ve větší míse.
- Celer a mrkev nakrájíme, případně nasekáme nadrobno. Vmícháme k tuňákové směsi.
- Promísíme, ochutnáme a případně dochutíme citronovou šťávou. Necháme odležet v lednici.
- Nejlépe chutná na bílém pečivu. Zdobíme čtvrtkolečkem citronu a snítkou petrželky.
Celerová remuláda:
Celer také zklidňuje nervy – třeba právě v podobě chutné remulády. Dá se použít buď jako salát, pomazánka na chlebíčky, či vegetariánská náplň do bagetky k svačině.
Potřebujeme:
- 225 ml majonézy nebo bílého jogurtu (lze smíchat i 50:50)
- 2 čajové lžičky citronové šťávy
- 1 polévkovou lžíci dijonské hořčice
- Špetku soli
- Špetku pepře
- 225 g celeru
- 1 cibuli
- Půl svazku pažitky
Jak na to?
- Majonézu nebo jogurt smícháme s citronovou šťávou, hořčicí, solí a pepřem.
- Celer oloupeme a nastrouháme na „velké slzy“ na struhadle Důkladně promícháme s ochucenou majonézou.
- Cibuli oloupeme, nakrájíme na tenká půlkolečka a přidáme k celeru. Promícháme.
- Pažitku omyjeme, osušíme a nasekáme najemno. Část vmícháme do remulády, zbytek použijeme k dekoraci – ať už podáváme remuládu v misce spolu s pečivem, či na chlebíčkách – ty můžeme dozdobit i polovinou vlašského ořechu.