Lidovky.cz

Hovězí z Polska mířící do Prahy v sobě nemělo salmonelu, oznámili veterináři

Česko

  15:46
PRAHA - Veterináři uvedli, že maso z problémových polských jatek, které šlo do Prahy, v sobě nemělo salmonelu. Už dříve vyloučili přítomnost veterinárních léčiv, smyslově bylo také v pořádku. Ve čtvrtek to za Státní veterinární správu (SVS) oznámil Petr Majer.

Hovězí (ilustrační foto). foto: Lidovky.cz

Od úterý veterináři provádějí intenzivní kontroly kamionů a dodávek v příhraničních oblastech, které by polské maso mohly vézt. Ke čtvrtku zastavili 491 vozidel, 86 z nich vezlo veterinární zboží. Odebrali čtyři vzorky hovězího masa a zjistili 15 závad, které byly hlavně administrativní.

Chyby při označování masa byly ve více restauracích. Dodací listy lhaly

„Výsledky vyšetření nezjistily ve vzorcích přítomnost salmonel. Už v úterý 5. února vyšetření přineslo negativní výsledky na rezidua veterinárních léčiv a vzorky též vyhověly smyslovému hodnocení v laboratoři,“ uvedl Majer.

Maso bez průkazů i přeprava kuchyňských odpadů

Při kontrolách kamionů odebírají veterináři vzorky, pokud vozidla převážejí polské hovězí maso. „Převažovaly závady administrativního rázu, nicméně byla zjištěna i závažnější porušení legislativy. Asi nejzávažnější zjištěním dosud byla přeprava cca 120 kg hovězího masa bez jakýchkoliv průkazů původu zjištěná při kontrole v obci Rynoltice v Libereckém kraji. Zjištěno bylo také například nedodržení teplotního řetězce při přepravě potravin nebo přeprava kuchyňských odpadů ke zkrmení hospodářským zvířatům, což se nesmí,“ dodal mluvčí. Dosud od 28. ledna odebrali veterináři také 94 vzorků polského hovězího, vyšetřili zatím třetinu, všechny výsledky byly vyhovující.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při kontrolách vytipovaných pražských restaurací také nezjistila žádné pochybení ve vztahu k původu masa ani nenašla žádné maso neznámého původu. Kontroly byly reakcí na podněty související s kauzou prodeje polského hovězího z mrtvých či nemocných zvířat. V kontrolách bude inspekce pokračovat.

Chyby, kdy bylo polské maso označováno za české, objevili veterináři ve více restauracích, uvedlo ve čtvrtek ministerstvo zemědělství. Nadále podle úřadu pokračují zesílené kontroly SZPI v obchodech a restauracích.

Některé restaurace vydávají polské maso za argentinské

Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) ve středu informoval o tom, že některé pražské luxusní restaurace nabízejí polské maso, přičemž ho vydávají za argentinské. Podle ministerstva tyto informace dostal od dozorových orgánů. Odpoledne pak na dotaz, o jaké jde podniky uvedl, že v restauraci U Moťáka v pražském Karlíně se podle veterinářů našlo 31 kilogramů masa neznámého původu. Hovězího masa byla necelá třetina. Není ale jasné, zda bylo maso z problematických polských jatek. Zda byla v této restauraci i SZPI, inspekce nesdělila.

„Další nesrovnalosti byly zjištěny v několika jiných pražských restauracích. Na dodacích listech byl uveden původ Česká republika, přestože maso v originálním balení mělo na etiketách jasně vyznačený původ, a to Polsko,“ uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád. Žádné konkrétní podniky však veterináři dále neuvedli.

Na začátku současné aféry s polským hovězím stála tajně natočená reportáž zpravodajské televize TVN24 z masokombinátu v Mazovském vojvodství, kde byl během noci porážen nemocný dobytek. Jatka už byla uzavřena. Polské úřady nebezpečí pro zdraví a život člověka vylučují. Do Česka bylo vyvezeno zhruba 300 kilogramů hovězího, ke spotřebitelům nebo do restaurací se dostalo 137 kilogramů.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.