Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Restaurace se ohrazují proti Tomanovu tvrzení. Argentinské maso vůbec nemáme v nabídce, napsala Kobe

Česko

  18:13
Praha - Za něsťastné označila síť restaurací Kobe Restaurants tvrzení ministra zemědělství Miroslava Tomana, že polské hovězí maso bylo nabízeno v luxusních pražských restauracích s asijským názvem jakožto maso argentinské. Toman se takto vyjádřil ve spojitosti s kauzou polského masa z nevyhovujících jatek.

Hovězí oháňka foto: Shutterstock

Restaurace se proti tvrzení ohradila na svém Facebooku. „Považujeme za vhodné uvést na pravou míru zavádějící informaci ministra zemědělství Miroslava Tomana. Zaručujeme, že toto nešťastně formulované vyjádření se žádné z našich restaurací netýká,“ napsala restaurace, kterou lidé v diskuzích začali osočovat právě na základě jejího asijsky znějícího názvu.

Toman: Podezřelé hovězí skončilo v luxusních restauracích. Polské maso vydávají za drahé argentinské

„V restauracích Kobe žádné šetření prováděno nebylo a argentinské maso nemáme vůbec v nabídce,“ dodala restaurace na svoji obhajobu a připomněla, že suroviny odebírá pouze od zavedených dodavatelů s vynikající reputací.

Na Tomana slova odpoledne reagovala také další pražský podnik. Restauraci U Moťáka zmínil Toman v přímé souvislosti s prošetřováním kauzy polského hovězího masa. Toman uvedl, že v restauraci bylo nalezeno 31 kilogramů masa označeného za české, u kterého Státní veterinární správa nebyla schopna dohledat původ a datum zamražení. Karlínský podnik v reakci na Tomanova slova uvedl, že zvažuje právní kroky vůči ministerstvu zemědělství, protože se cítí podle svého jednatele Romana Motovského poškozen.

Jak poznat závadné hovězí z Polska? Ptejte se řezníků, pozorně čtěte etikety

Síť restaurací Kobe má jen v Praze sedm poboček, další pak provozuje v Brně a Bratislavě. Restaurace na svých stránkách uvádějí, že veškeré jejich maso je typu Kobe. Jedná se o hovězí maso skotu wagyu, které je pěstované pod přísným dohledem v japonském Kobe. Maso waygu má přitom dvanáct stupňů kvality mramorování, podle těchto stupňů se následně odvíjí i cena samotného masa.

Autoři: ,