4. prosince 2009 14:17 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

5 nej věcí, které
můžeme udělat s jablky

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 4Diskuse
Jablka - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Jablka - ilustrační foto. | foto: Shutterstock
Jablka jsou velmi často součástí našeho jídelníčku. Můžeme z nich vykouzlit džemy, mošty či je použít při pečení. Poradíme vám, jak se dají nejlépe využít a zpracovat.

- jablečný štrůdl: štrůdl je klasicka. Dobrý tažený štrůdl připravíte jednoduše, chce to ale trochu trpělivosti. Na těsto budete potřebovat 280g hladké mouky, 100 ml teplé vody, 2 lžíce oleje (popř. lžíci sádla), 1 lžičku citronové šťávy nebo octa, velké vejce, špetku soli a 100g rozpuštěného másla.

Do mísy prosijte mouku a utvořte v ní důlek. Rozmíchejte vejce, vodu, olej, sůl a citronovou šťávu a vlijte do důlku. Zpracujte těsto, které nechte půl hodiny odpočinout pod nahřátým hrncem. Poté z těsta vytvarujte dva pláty. Na náplň budete potřebovat: 10 jablek (nakrájených na plátky), 4 lžíce strouhanky,3 lžíce krupicového cukru 1 lžičku mleté skořice, rozinky nebo sekané vlašské ořechy.

Čtěte také:

Plát potřete rozpuštěným máslem, posypte trochou strouhanky a rozprostřete na něj polovinu jablek. Lehce poprašte cukrem i skořicí a přidejte rozinky a ořechy. Zaviňte a pečte v v troubě vyhřáté na 200 ° zhruba padesát minut až hodinu. Upečený štrůdl potřete rozpuštěným máslem, nechte odpočinout a před podáním pocukrujte.

- chutney (čatní) z jablek: z jablek si můžete uvařit výbornou omáčku, která se hodí zejména k masům. Jak ji připravit? Nastrouháte asi kilo jablek, přidáte 5 stroužků rozmačkaného česneku, jednu velkou cibuli (najemno nakrájenou) a okořeníte lžičkou pálivé papriky, zázvoru, kari a soli. Celou směs půl hodiny povaříte, přidáte jeden šálek cukru a rozinky a necháte ještě vařit. Hotové čatní nechte uležet a naplňtě do skleniček. Pro jistotu můžeme 10 minut sterilovat při 80 °C.

- celerový salát s jablky: oloupejte půlku celeru, nakrájejte ho na nudličky, to samé udělejte s jablkem, celé to zakapejte citrónem. Zálivku vytvoříte z 5 lžiček majonézy, přidáte lžičku citrónové šťávy, lž. dijonské hořčice, sůl, pepř a nasekanou petrželku. Celé promícháte. Výborný salát připravíte i z červené řepy, kterou nastrouháte společně s jablkem. Chutná skvěle i bez zálivky.

- jablečná žemlovka: Rohlíky (asi 6 kusů) nakrájejte na kolečka, dejte do mísy a přelijte trochou mléka. Rohlíky naskládejte do zapékací mísy vymazené máslem, na ně přidejte vrstvu nakrájených jablek promíchaných s cukrem, skořicí, rozinkami a nasekanými ořechy. Postup opakujeme a zakončíme vrstvou rohlíků, na které položíme plátek másla. Asi po 15 minuách pečení ji zalijte trochou mléka, ve kterém rozkvedlejte vejce. Dozlatova upečenou žemlovku podáváme posypanou cukrem.

- horký jablečný mošt: Ideální nápoj pro dlouhé zimní večery. Jeden litr jablečného moštu nalijte do hrnce, přidejte celou skořici, 7 kousků hřebíčku a lžičku citronové kůry a nechte svařit. Kdo chce, může si do nápoje přidat i jablkovici či trochu rumu.

Lidovky.cz, gluGabriela Kolinová (Lukáčová)
  • 4Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz