- jablečný štrůdl: štrůdl je klasicka. Dobrý tažený štrůdl připravíte jednoduše, chce to ale trochu trpělivosti. Na těsto budete potřebovat 280g hladké mouky, 100 ml teplé vody, 2 lžíce oleje (popř. lžíci sádla), 1 lžičku citronové šťávy nebo octa, velké vejce, špetku soli a 100g rozpuštěného másla.
Do mísy prosijte mouku a utvořte v ní důlek. Rozmíchejte vejce, vodu, olej, sůl a citronovou šťávu a vlijte do důlku. Zpracujte těsto, které nechte půl hodiny odpočinout pod nahřátým hrncem. Poté z těsta vytvarujte dva pláty. Na náplň budete potřebovat: 10 jablek (nakrájených na plátky), 4 lžíce strouhanky,3 lžíce krupicového cukru 1 lžičku mleté skořice, rozinky nebo sekané vlašské ořechy.
Čtěte také: |
Plát potřete rozpuštěným máslem, posypte trochou strouhanky a rozprostřete na něj polovinu jablek. Lehce poprašte cukrem i skořicí a přidejte rozinky a ořechy. Zaviňte a pečte v v troubě vyhřáté na 200 ° zhruba padesát minut až hodinu. Upečený štrůdl potřete rozpuštěným máslem, nechte odpočinout a před podáním pocukrujte.
- chutney (čatní) z jablek: z jablek si můžete uvařit výbornou omáčku, která se hodí zejména k masům. Jak ji připravit? Nastrouháte asi kilo jablek, přidáte 5 stroužků rozmačkaného česneku, jednu velkou cibuli (najemno nakrájenou) a okořeníte lžičkou pálivé papriky, zázvoru, kari a soli. Celou směs půl hodiny povaříte, přidáte jeden šálek cukru a rozinky a necháte ještě vařit. Hotové čatní nechte uležet a naplňtě do skleniček. Pro jistotu můžeme 10 minut sterilovat při 80 °C.
- celerový salát s jablky: oloupejte půlku celeru, nakrájejte ho na nudličky, to samé udělejte s jablkem, celé to zakapejte citrónem. Zálivku vytvoříte z 5 lžiček majonézy, přidáte lžičku citrónové šťávy, lž. dijonské hořčice, sůl, pepř a nasekanou petrželku. Celé promícháte. Výborný salát připravíte i z červené řepy, kterou nastrouháte společně s jablkem. Chutná skvěle i bez zálivky.
- jablečná žemlovka: Rohlíky (asi 6 kusů) nakrájejte na kolečka, dejte do mísy a přelijte trochou mléka. Rohlíky naskládejte do zapékací mísy vymazené máslem, na ně přidejte vrstvu nakrájených jablek promíchaných s cukrem, skořicí, rozinkami a nasekanými ořechy. Postup opakujeme a zakončíme vrstvou rohlíků, na které položíme plátek másla. Asi po 15 minuách pečení ji zalijte trochou mléka, ve kterém rozkvedlejte vejce. Dozlatova upečenou žemlovku podáváme posypanou cukrem.
- horký jablečný mošt: Ideální nápoj pro dlouhé zimní večery. Jeden litr jablečného moštu nalijte do hrnce, přidejte celou skořici, 7 kousků hřebíčku a lžičku citronové kůry a nechte svařit. Kdo chce, může si do nápoje přidat i jablkovici či trochu rumu.