27. března 2015 6:56 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Britský mazanec. Hot cross
buns neboli bochánky s křížem

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Ještě teplé podávejte s máslem a marmeládou | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Ještě teplé podávejte s máslem a marmeládou | foto: Dagmar Heřtová, tastejourney.cz
Hot cross buns neboli bochánky s křížem jsou sladkou, kořením vonící buchtou z kynutého těsta plnou rozinek, proslazované kůry nebo jiného sušeného ovoce.

Tradičně se podávají na Velký pátek a jsou velikonočním pokrmem nejen ve Velké Británii a Irsku, ale i v Austrálii, na Novém Zélandu, v Kanadě, Karibiku, Jižní Africe a Indii.

Srovnání s mazancem

Pokud narazíte v odkazu anglické wikipedie u hesla Hot cross buns na přímý odkaz k české kuchyni, jste zaskočeni a potěšeni zároveň. Výslovně se zde uvádí, že mazanec v České republice je koláčům s křížem podobné sladké pečivo. 

O autorce:

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii, je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky. Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě. www.tastejourney.cz

Dagmar Heřtová

Hot cross buns i mazanec jsou připraveny ze stejného či podobného kynutého těsta a spojuje je označení křížkem. Není se co divit, ve většině křesťanských zemích se po období půstu tyto koláče jedly právě na Velký pátek. Zatímco křesťanům kříž symbolizuje ukřižování, pro pohanské Anglosasy bulky představovaly Měsíc a kříž znamenal dělení na čtvrtky.

Historie však sahá dál, křížem se zdobily koláče už ve starověkém Řecku. Původně se koláčky jedly k uctění bohyně Eostre (odtud také anglický název Easter - Velikonoce). Kousky bochánků byly nalezeny i v Herkulaneu blízko slavných Pompejí, což naznačuje, že i Římané pekli sladkosti podobné bochánkům.

Proč horké bochánky s křížem?

Podle anglického názvu Hot cross buns lze usuzovat, že označení hot znamená, že se tyto sladké bochánky se podávají teplé. Mohu potvrdit, že právě vyndané z trouby jsou nejlahodnější, a pokud nestihnete ten správný okamžik a bochánky vystydnou, je běžné si je rozkrojit, dát zpátky do trouby nebo do toustovače a opečené podávat s máslem. Pravda je však úplně někde jinde: kříž býval do bochánků vyznačen rozžhaveným železem a na věci to však nic nemění, že nejlepší jsou teplé.

Příliš dobré, aby se jedly jen o Velikonocích

Tyto koláčky napěchované všemi voňavými chutěmi koření a rozinkami se jedí v Británii celoročně, protože Angličané se nenechají připravit o své “buns” ráno k snídani, stejně jako o sladkou tečku na obědě třeba v podobě teple kořeněného nákypu, zalitého smetanou a vajíčkem a posypaného krystalovým, nejlépe hnědým třtinovým cukrem. Ovšem Angličané jsou také puntičkáři, co se týče tradic, a tak krátce před Velikonoci se prodá jejich oblíbených hot cross buns více než půl miliónu. 

Symbolický kříž na bochánku
Bochánky s křížem

Vede samozřejmě Marks & Spencer, který vévodí trhu s 28 % všech prodaných bochánků. A tak nastupují bitvy chutí, v nichž se supermakety předhánějí v různých receptech: nabízejí koláčky čokoládové, plněné rebarborou, mandarinkové nebo ochucené čajem Earl Grey. I přesto, že druhů je nepřeberně, stále více nadšenců si hrdě upeče na Velikonoce své vlastní buns!

Vypadají složitě, připravují se snadno

Upéct si vlastní velikonoční bochánky není těžké, spíše to vyžaduje pevnou ruku při hnětení a trpělivost s kynutím. Pokud se obáváte vytvoření efektních křížů, které bochánky symbolizují, je to asi ta nejlehčí část: dají se vytvořit z pasty z bílé mouky, ale také jednoduše polevou z moučkového cukru či marcipánu, vždy však jsou výzvou, abyste si je na Velikonoce připravili sami.

Místo rozinek můžete použít i jiné sušené ovoce nebo kůru, takže do těsta lze nakrájet sušené meruňky, datle, kandované třešně anebo třeba sušené brusinky. Není to sice moc tradiční, ale každému podle jeho chutí. Tak se do toho bez obav pusťte!

Tradiční bochánky s křížem

  • 200 ml mléka
  • 1/2 lžičky soli
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g chlebové světlé mouky
  • 25 g čerstvého droždí
  • 1 šálek rozinek a trochu rumu na namočení
  • 2 vejce + 1 vejce s trochou mléka na potření
  • 1 žloutek
  • 50 g pískového cukru
  • 100 g másla
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky koření mixed spice (směs muškátového oříšku, nového koření, koriandru, zázvoru a kmínu)
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče
  • 3 lžíce hladké mouky a trochu vody na zdobení, meruňková nebo jiná světlá marmeláda na potření

Nejdříve pomalu zahřejte mléko na teplotu asi 40 °C, odstavte z ohně a dejte do něj jen lehce změknout máslo. Nechte zchladnout, aby mléko nebylo teplejší, než je teplota vaší ruky. Připravte si kvásek tak, že do menšího šálku rozdrobíte droždí, zalijete trochou vlažného mléka, zasypete asi 2 lžícemi z odváženého cukru a trochou mouky. Namočte si rozinky do rumu a nechte nasáknout. Mezitím odvažte oba druhy mouky a prosijte do větší mísy. Přidejte sůl, koření, zbytek cukru a připravený kvásek, poté přilijte mléko s máslem. 

Zvlášť rozšlehejte 2 vejce a 1 žloutek a přidejte ke směsi. Vše zamíchejte a těsto přendejte na lehce pomoučněnou pracovní plochu. Těsto řádně prohněťte alespoň 15 minut dlaněmi. Z těsta vytvarujte kouli a dejte do vymazané hlubší mísy přikryté fólií kynout na teplé místo. Asi po hodině (nebo až těsto zdvojnásobí svůj objem) těsto přendejte na pracovní plochu, vmíchejte okapané rozinky a nastrouhanou pomerančovou kůru a rovnoměrně zapracujte do těsta. 

Zdobení pastou z mouky

Utvořte silnější váleček a rozdělte ho na asi 16 stejných dílů. Vytvořte kulaté bochánky a poklaďte je dostatečně od sebe na máslem vymazaný plech a potřete je rozšlehaným vejcem s trochou mléka. Na každém bochánku ostrým nožem utvořte kříž po celé délce, přikryjte folií a nechte ještě na plechu v teple vykynout.

Předehřejte troubu na 200 °C a připravte si pastu z mouky na ozdobení. Umíchejte do hladka asi 3 lžíce hladké mouky s vodou a směs naplňte do zdobítka na dorty nebo do sáčku na zdobení s nejmenším otvorem. Zdobte do nakrojeného otvoru, těsně před tím, než dáte bulky do trouby, Dejte do trouby péct na 20 až 25 minut, po chvíli snižte teplotu na 190 °C. Upečené vyndejte z trouby a potřete buď hladkou marmeládou (přes sítko) nebo medem nebo jen cukrovou vodou, aby se leskly. 

Dejte na mřížku vychladnou. Podávejte s máslem a džemem, nejlépe ještě trochu teplé. I po několika dnech zůstávají koláčky krásně vláčné, přesto je dobré si koláčky rozpůlit a v toustovači nebo na plechu v troubě se trochu zahřát. Verzi s teplými bochánky jen potvrzují vynikající zapečené nákypy s jablky a smetanou posypané skořicovým třtinovým cukrem, tedy taková česko-britská žemlovka.

Hot cross buns symbolizují Velikonoce
Dagmar Heřtová, tastejourney.cz
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz