9. listopadu 2010 9:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Češi olivový olej znají, používat
ho ale neumí, ukázal průzkum

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 23Diskuse
„Tekuté zlato“ olivový olej | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy „Tekuté zlato“ olivový olej | foto: Shutterstock
O olivový olej je v Česku stále větší zájem. Značná část populace ho však používat neumí. Svědčí o tom průzkum italské potravinářské společnosti, jehož se letos v červenci zúčastnilo 628 respondentů ve věku od 15 do 65 let.

Více než polovina dotázaných se podle něj domnívá, že je tento produkt vhodný pouze pro studenou kuchyni. Některým Čechům navíc vadí typická olivová chuť.

Ačkoliv si Češi olivový olej oblíbili a alespoň občas ho používá 83 %populace, domnívají se, že je vhodný zejména pro přípravu salátů. O tom, že je nevhodný pro smažení a restování pokrmů, je přesvědčeno 51 procent dotázaných.

Jak ale tvrdí odborníci, olivový olej se začíná přepalovat teprve při teplotě 210 stupňů Celsia. Až do této teploty si zachovává důležité a zdraví prospěšné látky. Pro tepelnou úpravu pokrmů je tak prý dokonce vhodnější než tuky jako máslo, slunečnicový olej nebo sádlo. Všestranně použitelný je i extra panenský olivový olej, který se hodí pro studenou i teplou kuchyni.

Chyb se Češi podle studie italského výrobce dopouštějí také při skladování oleje. Uchovávají jej mnohdy na světle, při pokojové teplotě. Produkt tak ztrácí rychle na kvalitě. Skladovat by se měl v temnu a při teplotách do 20 stupňů Celsia. Vhodná je pro tento účel například lednice.

Chuť oleje podle znalců záleží na jeho kvalitě. Odradit pak nezkušené strávníky může i příliš výrazná varianta oleje. Radí proto vyzkoušet bio oleje, ochucené či z prvního lisování.

Olivový olej

Pochází z oblasti Středozemí, k nám se nejvíce dováží ze Španělska. Kvalita se liší podle způsobu získávání oleje a chuť dle odrůd oliv. Panenské olivové oleje se lisují výhradně mechanicky, bez použití chemie. Extra virgin je čistá šťáva z oliv s nejpřirozenější chutí a vůní, Virgin se získává stejně, ale bývá kyselejší. Běžný olivový olej vzniká rafinací méně kvalitních olejů, tzv. lampantových, do nichž se přidá pro chuť a vůni trochu Extra virgin nebo Virgin. Hodí se na smažení a vaření.

Použití: Extra virgin a Virgin dodají pokrmům charakteristickou chuť a vůni oliv. Extra virgin zjemní omáčky, hodí se do studené i teplé kuchyně (stejně jako Virgin) a stačí ho o čtvrtinu méně než másla. Zvýrazní chuť jednotlivých surovin, nalijete-li jej nejprve na zeleninu a poté okořeníte, zůstane křupavá. Olivový olej je teplotně stabilní, při smažení vytvoří křupavou krustu a nevsákne se do pokrmu. Tipy na použití najdete na www.spanelskyolivovyolej.cz.

Vliv na zdraví: Obsahuje 60–80 % mononenasycených mastných kyselin, vitaminy A, D, E, K a přírodní antioxidanty, mj. prospívá srdci, cévám, správně pracuje s cholesterolem, vypíná pokožku a zlepšuje paměť. Jednou za 2–3 týdny se večer naložte do vany s vodou, 50 ml mléka a olivového oleje – a po pár koupelích ucítíte tu hebkost.

Kde ho koupit: V každém supermarketu, cena se liší podle zpracování, kvalitní Extra virgin stojí od 200 Kč výše.

Lidovky.cz, ČTK
  • 23Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.