4. prosince 2012 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Česká kuchyně může být i
zdravá, píše Ital v kuchyni

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 4Diskuse
Emanuele Ridi - italský kuchař a resteuratér ve svém obchodě | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Emanuele Ridi - italský kuchař a resteuratér ve svém obchodě | foto: Ondřej Němec, Lidové noviny
PRAHA Na předvánočním trhu se objevila řada kuchařek s českými jídly. Řada z nich vyvrací pravidlo, že česká kuchyně je synonymem pro nezdravou stravu. "Na každé kuchyni se dá něco opravovat, vždycky ti mladší vymyslí něco nového. Ale právě v zimě je stará česká kuchyně vhodná - například klasická bramboračka či kachnička se na zimu hodí," říká známý televizní kuchař Emanuele Ridi.

Podle šéfkuchaře Jaroslava Sapíka je česká kuchyně mnohem rozmanitější a lepší, než její pověst. V kuchařce Česko na talíři soustředil přes stovku regionálních receptů. Upozornil, že předkové vařili zdravá jídla, když střídali luštěniny, obilniny, zeleninu i brambory. Každý pátek jedli ryby, maso bylo jen ve svátek.

"V mnoha regionech dodnes připravované chlebové polévky, obohacované vejcem, mlékem či podmáslím, s houbami a běžným kořením, především kmínem jen opisují nejrozšířenější pokrmy pozdního středověku," řekl ČTK.

V 19. století se totiž česká kuchyně začala prolínat se středoevropskou. Patrné jsou vlivy gastronomie rakousko-uherské monarchie, z níž si česká kuchyně některá jídla převzala. To, čím by se proslavila, však nemá, neboť palačinky, knedlíky a štrúdly si nárokují i jiní.

Roman Vaněk o dědictví babiček

Na dědictví babiček se soustředil Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu v kuchařce Kouzlo kuchyně Čech a Moravy. Na 40.000 prodaných výtisků předchozích Pokladů klasické české kuchyně ho zaskočilo; během jedenácti měsíců se dočkala šesti vydání.

Na rozdíl od regionální Sapíkovy kuchařky smíchal dohromady krajové pokrmy. "Vždyť nedělní oběd můžeme začít slezským bigosem, pokračovat karlovarským gulášem a končit pražským koláčem," řekl.

Vaňkovi se nelíbí, že lidé jsou buď kulinářsky "úplně vpravo", když se živí jogurty, saláty a pohankou, či "radikálně vlevo", kdy se přecpávají tučnými a kalorickými jídly. Radí používat selský rozum, protože dobré jídlo rovná se dobrá nálada, a tedy i zdraví.

Projedli jsme se k svíčkové

"Během staletí jsme se projedli ke svíčkové, nemůžeme to zpochybnit. Ať už svíčková, králík nebo zvěřina, pak na smetaně, mírně nasládlé, lehounce kyselé, výživné a vyžadující knedlík jako jedinou možnou přílohu," napsal v předmluvě Tomáš Karpíšek z restaurace Ambiente. Dosvědčuje, že na omáčce nelze šetřit, patří tam hustá smetana. Knedlíků ovšem nelze sníst deset.

Podle Jany Vašákové a Zdeny Skokanové, autorek kuchařky Jezte česky s podtitulem Rok v naší kuchyni, však českou kuchyni nedělají jen omáčky, knedlíky a jiná složitě připravovaná či kalorická jídla. Jsou to především čerstvé sezonní suroviny a inspirace tradicemi, uvádějí. I ony potvrzují, že naše babičky vařily jednoduše, dobře a také levně.

Ve své kuchařce se autorky soustředily na roční období a recepty jídel typicky jarních, letních, podzimních a zimních. První oddíl začínají bylinkami, poslední hustými polévkami a luštěninami. Zájemci tu naleznou nejrůznější úpravy pohanky, jáhel, dozvědí se, jak člověka zahřeje zázvorový čaj, i leccos zajímavého o vánočních specialitách včetně staročeské muziky. To se sušené ovoce spařilo horkou vodou, okořenilo skořicí, hřebíčkem, anýzem a badyánem, osladilo medem a s citronem vařilo do změknutí.

Lidovky.cz, ČTK
  • 4Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz