28. července 2011 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Chlouba Ukrajiny: slanina.
Mají z ní i sochy

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Pěkně prorostlá slanina (ilustrační foto). | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Pěkně prorostlá slanina (ilustrační foto). | foto: Shutterstock
LVOV Figuríny ze slaniny, vepřové sushi, slanina s čokoládou i v podobě zmrzliny. To vše přináší nová restaurace a muzeum v jednom na západě Ukrajiny, která se exkluzivně specializuje na ukrajinskou národní chloubu - slaninu - a nabízí ji v různých podobách.

"Slanina je jedním ze symbolů Ukrajiny," vyzdvihuje Mark Zarchin, spolumajitel restaurace Salo (slanina), která otevřela svoje brány ve Lvově. "Je to kultovní pokrm a rozhodli jsme se z něj učinit kultovní objekt," uvádí.

Slanina je prostě všude

Na další umělecká díla ze slaniny se podívejte ZDE

Slanina, skutečná či falešná, je po celé budově; na talíři, ale i jako dekorace, jsou tu lavice s její imitací, obrazy, fotky nebo koláže. "Děláme si legraci z nás samotných a našich chutí," podtrhuje Zarchin. Slanina nakrájená na plátky, často podávaná s vodkou, je na Ukrajině velmi populární.

Restaurace Salo nabízí různé pokrmy ze slaniny

Slanina, která se podobá krému
Menu je velmi sugestivní. Je možné ochutnat Davidův penis (houba hadovka plněná slaninou), Ucho Van Gogha (plátek slaniny připravený ve formě ušního lalůčku). Gastronomické extravagantnosti sahají až po sushi ze slaniny a k dezertům, jako jsou slanina s čokoládou, Rty Marilyn Monroeové (kompozice zmrzlin představujících ústa zpěvačky).

"Lidé si představují slaninu jako něco slaného a uzeného. Těžko se jim věří, že tento výrobek se může podobat krému. Přidá se k tomu zázvor, skořice a je z toho skvělá nádivka do čokolády," vysvětlil Zarchin.

Maďarská a litevská kuchyně
Nápad založit takový podnik dostal druhý spoluvlastník, Boris Berger, německý umělec původem z Ukrajiny, který tvrdí, že se mu zjevil ve snu. Kromě ukrajinské slaniny nabízí restaurace i maďarskou a litevskou.

Restaurace Salo nabízí různé pokrmy ze slaniny

Nejdražší pokrm tu stojí 200 hřiven (420 korun) pro tři osoby, což je příliš vysoká cena pro většinu místních obyvatel a předurčuje restauraci zejména pro turisty.

Turisté se tu cítí téměř slaninou obaleni. "Je to moc dobré a dekorace je pěkná, v Kyjevě nic podobného neexistuje," říkají dvě mladé sestry Maria a Anna Alexejevovy z ukrajinské metropole.

Zkuste i 3 NEJ recepty z anglické slaniny:

Sušené švestky ve slanině
Potřebujete:
10 plátků anglické slaniny, 20 kusů sušených švestek, 1 lžíce dijonské hořčice

Postup: Švestky opláchněte. Plátky slaniny rozpůlíme, potřeme hořčicí, do každého kousku zabalíme sušenou švestku a propíchneme párátkem. Kousky naskládejte je na plech vyložený alobalem a deset minut grilujte. Slanina by měla být krásně křupavá.

Rukola s opékanou slaninou
Potřebujete:
250 g rukoly, 150 g slaniny, 4 vejce, olivový olej, dijonská hořčice, sůl, pepř

Postup: Menší plátky slaniny opečte dozlatova na pánvi a vejce uvařte natvrdo. Mezitím si v menší misce připravte dresink: smíchejte olivový olej s hořčicí a dochuťte solí a pepřem. Rukolu dejte do talíře, pokapejte dresinkem a na vrch dejte plátky slaniny a vejce na čtvrtky.

Slanina zapečená se špenátem
Potřebujete:
 4 plátky anglické slaniny, 4 vejce, 4 lžíce smetany, 1 cibule, 2 hrsti špenátových listů, 50 g strouhaného ementálu (může být i čedar)

Zapékací misku vyložte plátky slaniny a posypte špenátovými listy, které jste předtím spařili horkou vodou. Na vrch dejte plátky cibule, osolte a opepřete. Na vrch rozklepněte vejce a zakápněte smetanou. Posypte strouhaným sýrem a zapékejte asi deset minut v troubě.

"Původně to mělo být muzeum moderního umění, pop art. Potom jsme se rozhodli k tomu přidat restauraci," vysvětluje Zarchin. Od založení navštívilo podnik vícero malířů, básníků a hudebníků. Počítá se zde i s pořádáním krátkodobých výstav a uměleckých akcí.

"Slanina podléhá zkáze, ale to přece led také a přesto se z něj po celém světě dělají sochy," vysvětluje Zarchin pro ty, které by snad figuríny tohoto druhu udivovaly.

ČTK, Lidovky.cz
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Baví vás vaření?
Baví vás vaření?

Inspirujte se recepty na eMimino.cz

Najdete na Lidovky.cz