5. února 2012 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Co vám uvaří v nejlepší
restauraci U Zlaté studně?

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 2Diskuse
Karamelizovaný telecí brzlík s langustýnkou a mladou karotkou dušenou se zázvorem v pomerančovém džusu. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Karamelizovaný telecí brzlík s langustýnkou a mladou karotkou dušenou se zázvorem v pomerančovém džusu. | foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny
Pamětníci vědí, že v místech dnešní exkluzivní restaurace bývala nepříliš vábná vinárna už za „totáče“, kdy jste sem ale museli vystoupat po nekonečných sešlapaných schodech. Dnes vás do ní vyveze přímo z nádvoří výtah. Restaurace byla v domě U Zlaté studně, stojícím přímo pod Jižními zahradami pražského Hradu, už od roku 1900.

Opravdovou slávu však získala až v tomto tisíciletí po náročné rekonstrukci celého domu, který nový majitel nechal přetvořit na intimní exkluzivní hotel s jedinečnou vyhlídkou na Prahu, Vltavu a její mosty. Je to doslova poklad, který naleznete rovnou pod hradbami Pražského hradu, nad Ledeburskou zahradou. Jde zde až o magické spojení současnosti s minulostí.

Pokrm vítězů: královské holoubě z Anjou s keňskými fazolkami, jedlými kaštany a koňakovo-čokoládovým sosem.

ČTĚTE TAKÉ:


Na interiéru nedávno rekonstruované restaurace se podíleli italští architekti Lorenzo Carmelini a Katrin Herden, kteří dlouho spolupracovali se slavným módním návrhářem Giani Versacem. Přinesli sem pro ně typickou, zajímavou kombinaci moderního designu s renesančními prvky. Jejich podpisem se pyšní též interiér sesterského hotelu ARIA nedaleko amerického velvyslanectví. Když byla restaurace začátkem února po rekonstrukci znovu otevřena, milovníci dobrého jídla byli zvědaví, zda nebylo příliš rekonstruováno i obsazení kuchyně. Nemuseli se bát, dál jí kraluje Pavel Sapík. Svědčí o tom i jejich hodnocení. Loni Zlatou studnu vyneslo v TOP 10 Grand Restaurant na skvělé druhé místo, letos se sluní dokonce na místě prvním.

Terina kachních jater Foie Gras s konfinovanými fíky, koňakovým želé a uzeným i kachními prsy.

Historie budovy U Zlaté studně, na jejíž terase oceněná restaurace je, sahá až do roku 1528. Traduje se, že dům získal darem od císaře Rudolfa II. hvězdář Tycho de Brahe, kterému se zde zjevila Panna Maria. Slavný hvězdář nechal poté zhotovit u studny nové roubení a některé části nechal pozlatit. Tak přišla budova ke svému názvu.

Dům U Zlaté studně prý vlastnil Tycho de Brahe.

Hotel U Zlaté Studně se svou restaurací neboduje jenom v ročence Grand Restaurant. Stal se i vítězem celosvětové prestižní ankety "Nejkrásnější skrytý klenot světa". Titulem se pyšní zejména pro svou romantickou intimní atmosféru, novodobý komfort ve francouzském stylu Richelieu a pro svoji jedinečnou polohu na Malé Straně. V roce 2009 se umístil na prvním místě na světě v kategorii nejlepší servis a rok poté jej návštěvníci jmenovali dokonce nejlepším hotelem na světě. A to vše dle hodnocení světoznámého cestovatelského portálu Trip Advisor. Letos hotel obsadil desáté místo.

Interiér restaurace U Zlaté studně.

ČTĚTE VÍCE:


Právě v těchto dnech se restaurace stala také držitelem titulu Pevnost Ludvíka XIII. (Louis XIII. Fortress). Podobným titulem se může pyšnit jenom asi 20 špičkových restaurací na světě, které mají speciálně proškolený personál na zacházení s tímto špičkovým koňakem. Mimochodem, za "panáčka" této delikatesy obsahu pouhých 4 cl zaplatíte 2 900 korun.

Grilovaná svatopetrská ryba s tygří krevetou a svatojakubskou mušlí podávaná s parmezánovým rizotem a česnekovým glazé.

Vybrané pokrmy ve Zlaté studni tedy dál připravuje již zmíněný šéfkuchař Pavel Sapík a jeho sehraný tým (rozhovor s ním přinášíme na jiném místě). Talent na vaření zdědil po předcích. Podle dobových záznamů se rod Pavla Sapíka, pocházející z jižní Moravy, zabývá "hostinskými a řeznickými službami" již od17. století. Prošel praxí a zahraničními strážemi v Rakousku, Itálii, Francii, v Singapuru a v Německu. Již v sezóně 2001/2002 získal stříbro jako Kuchař roku. Jeho otec provozuje známou restaurace U Koně v Klokočné nedaleko Prahy.

Královské holoubě z Anjou s keňskými fazolkami, jedlými kaštany a koňakovo čokoládovým sosem.

PŘEČTĚTE SI ROZHOVOR:


V restauraci je k dispozici pouhých 26 míst, což zaručuje intimní atmosféru. Další místa jsou na letní terase s nádherným výhledem, kde se díky plynovému vytápění dá posedět i v dobách neletních. Dostanete se sem nejenom zespodu z Malé Strany, ale také z Jižních zahrad Pražského hradu spojující brankou. Tu každé ráno otvírají a v noci zavírají příslušníci Hradní stráže.

Ochutnejte špičkové gastronomické kousky

Grand Restaurant Festival
15. 1.-15. 2.
Tradiční zimní festival ve vyhlášených tuzemských restauracích dle Maurerova Výběru Grand Restaurant se letos rozšířil do 20 měst ve 12 krajích. Před návštěvou restaurace je třeba si na webu vybrat degustační menu (200-600 Kč), zarezervovat konkrétní čas a den a zaplatit. Více informací na www.grandrestaurantfestival.cz

Libor Ševčík
  • 2Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz