Marsmallow si většina Američanů pamatuje z dětství. Sladké barevné válečky se máčely do horké čokolády nebo se opékaly nad ohněm. Nyní ale prošly proměnou - z obyčejné sladkosti se stal lákavý nazdobený dortík a podle odborníků má nakročeno stát se hitem letošního roku, píše server The Daily Mail.
Nadýchané cukrovinky postupně zaplavují všechny trendy cukrárny a pekárny na Manhattanu. Stačí se podívat do výloh některého z podniků. Marshmallow je zkrátka velice módní a tak trochu snobská záležitost.
"Marshmallows jsou nové cupcakes," prohlásila pro New York Times šéfkuchařka a spolumajitelka newyorské Three Tarts Bakery Maria D’Urso. V oblíbeném podniku připravují kromě klasických marshmallows, které většina zná z dětství, i nadýchané pochoutky s netradičními příchutěmi jako je skořice, jahoda s bazalkou nebo třeba čokoláda s rozmarýnem. Tyto chutě mají podle šéfkuchařky šanci zaujmout i dospělé.
ČTĚTE TAKÉ: |
V podniku 240Sweet v Columbu ve státě Indiana se také nebojí experimentovat. S příchutěmi cukrovinek šel jeho kuchařský tým ještě o krok dál. Kromě ovocné ananasovo-mangové tu nabízejí třeba marshmallow s chutí červených fazolí a sezamu nebo dokonce kuřecího či hovězího masa. To už je poněkud vzdálená představa od pytlíku klasických cukrovinek.
Je jen otázka času, kdy se trendy marsmallow dortíky objeví i v českých cukrárnách a kavárnách.
MarshmallowMarshmallow (čti máršmelou) je cukrovinka z cukru, kukuřičného sirupu, vody a želatiny. Zjemňuje se v horké vodě dextrozou. Do marshmallow se přidávají různé příchutě, většinou se přibarvují potravinářskými barvivy. Cukrovinka má houbovitou konzistenci a často je vytvarovaná do válečku. Existuje i léčebná verze marshmallow, ta se vyrábí z Proskurníku lékařského (Althaea officinalis). |