Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Gastronomové mají v Itálii svou univerzitu, učí se o kvalitní výživě

Jídlo

  10:03
V osadě v Piemontu na severu Itálie hostí Univerzita gastronomických věd (UNISG), založená hnutím Slow Food, více než 300 studentů z celého světa, kteří se chtějí stát odhodlanými gastronomy hájícími kvalitní výživu trvalé hodnoty.
Gastronomie - ilustrační foto.

Gastronomie - ilustrační foto. foto: Shutterstock

Univerzita leží v obci Bra, sídle ekologicko-gastronomického hnutí založeného v roce 1986 Carlem Petrinim, v samém srdci vinařského kraje Le Langhe a několik set metrů od města Alba, metropole bílého lanýže.

Hnutí Slow Food, jež má ve znaku hlemýždě a chlubí se 100.000 členy ve 132 zemích, má být protikladem stylu fast food. Bojuje proti uniformitě chuti a za obranu gastronomie, která přihlíží k životnímu prostředí a zachovává místní tradice.

Univerzita je v impozantní budově z 19. století postavené královskou rodinou sardinsko-piemontskou a nejsou tam ani pece, ani hrnce. Studenti tu nejsou proto, aby se stali kuchaři, ale gastronomy, kteří mohou podle UNISG pracovat ve všech oblastech kvalitní výživy: ve výrobě, distribuci, propagaci i komunikaci.

Univerzita se zrodila v roce 2004, když Carla Petriniho napadlo pojmout gastronomii jako vědu a zdůraznit její "citovou, kulturní a humanistickou" složku, uvádí ředitel školy Valter Cantino.

Více než jen vaření
Mezi předměty, které se vyučují, jsou agronomie, vinařství, biologie, smyslová analýza potravin, historie kuchařství a vína, antropologie, marketink a komunikace. Studenti se ročně vydají na pět studijních cest po Itálii nebo do ciziny.

UNISG je soukromá univerzita: studium k dosažení licenciátu trvá tři roky a ročně se platí školné 13.500 eur (asi 35 tisíc Kč). K dosažení magisterského titulu trvá studium další rok, přičemž školné činí 21 tisíc eur (550 tisíc Kč). Asi třetina studentů má stipendium.

Studentům se líbí interdisciplinární přístup. "Složila jsem maturitní zkoušku a udělala fyzikálně-chemickou přípravku, ale způsob studia mi nevyhovoval. Když chcete ve Francii studovat stravování, je to buď příliš technologické, nebo se musíte stát kuchařem. Chtěla jsem se naučit více než jen vařit," zdůrazňuje jednadvacetiletá Francouzka Guillemette Barthouilová.

Změna systému výživy
Dcera výrobců fois gras a uzeného lososa, jež jsou členy Slow Food, nevylučuje, že jednou převezme rodinný podnik, ale chce nejprve pokračovat ve studiích zemědělství a regionálního rozvoje.

Šestadvacetiletý Laine Steelman z Kalifornie rovněž již dlouho vyznává zásady Slow Food. Od 14 let pracuje u slavné kalifornské šéfkuchařky Alice Watersové, jež je členkou hnutí. Po dokončení školy chce vytvořit neziskovou organizaci pro rozvoj biozemědělství a zemědělské ekonomie ve státě Kentucky, který je méně nakloněn myšlenkám slow food než jeho rodná Kalifornie. Ohledně svého projektu je optimista: "S krizí se všechno změnilo a všichni vědí, že je třeba změnit systém výživy, soustředit se více na lokální ekonomii místo dovážení produktů pocházejících z druhého konce světa," říká.

Čtyřiadvacetiletá Claudia Garcíová z Ekvádoru se zase táže, jaké místo najde po škole na pracovním trhu. "Možná až vyjdeme, zjistíme, že to, co jsme předtím viděli, byla utopie," soudí. "Jsou to ale utopie, které razí nové cesty," dodává.

Autoři: ,