12. března 2013 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Design

Hotel ze dřeva, kamene a plechu.
Je jiný, přesto své okolí neruší

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Hotel Háj je složen z dvou odlišných hmot a tří různých materiálů. Přesto působí celistvě a po zešednutí modřínového obkladu bude tato celistvost ještě výraznější.  | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Hotel Háj je složen z dvou odlišných hmot a tří různých materiálů. Přesto působí celistvě a po zešednutí modřínového obkladu bude tato celistvost ještě výraznější. | foto: Daniela Dostálková
V Nové Lhotě vznikl hotel, který nepopírá své okolí a nehraje si na radikální architekturu, a přesto neurazí ani odbornou obec.


Je to poslední obec pod hřebenem Bílých Karpat. Její domy poslušně lemují starou cestu přes hřeben na Slovensko. Trochu stranou původní zástavby tu najdete stavbu, která se vizuálně liší od okolí, ale přesto ho neruší.

Česko-slovenská hranice. Bílé Karpaty. Krásná podélná obec Nová Lhota. Na jejím konci, trochu stranou zástavby, usedlost v zahradách. Původně objekt wehrmachtu, následně škola, obecní úřad a nakonec podnikové rekreační středisko bohumínských válcoven. Novodobá historie objektu se začala psát před čtyřmi lety. Noví majitelé se obrátili na architekta Svatopluka Sládečka ze studia New Work, který pro jejich rodinu před dlouhými osmnácti lety navrhoval adaptaci rodinného domu v nedaleké vesnici.

Hotel Háj je složen z dvou odlišných hmot a tří různých materiálů. Přesto působí celistvě a po zešednutí modřínového obkladu bude tato celistvost ještě výraznější.

Z jejich nové spolupráce vznikl hotel Háj s 24 pokoji (45 lůžky) s wellness zázemím, restaurací přístupnou nejen hotelovým hostům a vyhlídkovou terasou pro každého, kdo jde kolem. Je přístupná vnějším točitým schodištěm a nabízí pohled do malebné okolní krajiny.

Tradice a současnost pohromadě


Původní hmotu tvořila hlavní stavba se sedlovou střechou, lapidární přístavby kotelny, jejíž některé části se podařilo zachovat, a ubytovací část tvořená sestavou pospojovaných unimobuněk. Jejich tvarosloví pomohlo obhájit dostavbu s plochou střechou, která je dnes potažena černým poplastovaným plechem na povrchu a obsahuje jak ubytování, tak wellness část. Přes tvarovou různorodost tvoří sestava pocitově jednoznačně celek. Je toho dosaženo minimalizací vnějších materiálů. Při příjezdu tvoří sokl třípodlažní stavby místní kámen, na který navazuje modřínový obklad, který bude v horském prostředí rychle šednout. Barevná rozdílnost mezi soklem, dřevěným obkladem a střechou se bude zmenšovat, a scelení tak bude ještě výraznější. Střecha je podobně jako dostavba černě oplechována. Kamenný sokl pokračuje ve vstupní partii i o podlaží výše. Čtvrtý materiál tvoří detaily z žárového pozinku, především vnější zábradlí s drátěnými mřížkami a točité schodiště vedoucí na vyhlídkovou terasu.

Hlavní vstup je pohledům při příjezdu ukryt. Musíte stavbu částečně objet (obejít), abyste se ocitli v chráněném prostoru vstupu. Po dřevěné palubě, která může v letních měsících sloužit jako venkovní terasa, vstoupíte do nejdůležitějšího prostoru, do restaurace. Je situována v prostorách bývalé kuchyně, na místě s nejkrásnějším výhledem a nejlepší kontrolou každého, kdo se k domu blíží. Vnitřnímu prostoru dominují rozměrná kachlová kamna, která pomáhají navodit dojem příjemné domáckosti. Posezení u jejich rozehřáté stěny přijde zvláště v zimě vhod. V dvojpodlažním prostoru restaurace je jejich velikost přiměřená.

Dominantou interiéru jsou kachlová kamna.

Všechna schodiště jsou černá, s nosnou ocelovou konstrukcí. To hlavní neformálně dělí prostor restaurace na dvě menší části. Přes relativně velkou kapacitu se uvnitř necítíte nepatřičně, ani když tu sedíte sami. Velmi sympaticky působí snaha o grafické dotažení interiéru, včetně kreseb vypálených do dřeva, ale i malých detailů, jako jsou přívěsky na klíče. Hotelová část je tvořena klasickým trojtaktem, tedy uspořádáním pokojů po vnějších stranách objektu s centrálně umístěnou chodbou. Díky zalomení do pravého úhlu nejsou chodby příliš dlouhé a nepůsobí depresivním dojmem.

V dispozicích zaujmou asi pouze oblé rohy vnějších stěn toalet, které pomáhají plynulejšímu pohybu mezi restaurační a hotelovou částí. Interiér působí veskrze obyčejným dojmem a snad až na svítidla v restauraci se bez problémů obejde bez na sebe upozorňujícího designu.

Horní patro pod sedlovou střechou je přisvětleno střešními okny a čtyřmi světlíky, jejichž zvýrazněná velikost a jednoduchost opět napomáhá vytvořit pocitové spojení s geometricky jednodušší přístavbou. V podobném duchu je řešen detail vodorovných žlabů. Ty jsou umístěny nad římsou. Má to dva důvody. Jednak je méně pravděpodobné, že by se takto umístěný žlab mohl utrhnout pod nánosem sněhu, ale především je jeho mírný spád neviditelný. Přesně vodorovnou hranu tvoří dolní okraj střechy.

Stavba pro laiky i pro architekty


Svatopluk Sládeček patří k nemnoha českým architektům (společně např. s Davidem Krausem, Michalem Kuzemenským nebo Jánem Stempelem), kteří se úspěšně pohybují na hraně mezi architekturou v kvalitním řemeslném provedení dobře přijímanou i laiky (kteří mají často negativní postoj k radikální architektuře) a tou respektovanou i kolegy a kritiky. Jde o architekty, kteří se nesnaží za každou cenu hledat elegantní řešení, ze kterého se bude ostatním architektům tajit dech nad fotografiemi otištěnými v časopisech.


FAKTA

Autor: Svatopluk Sládeček, New Work, www.newwork.cz

Spolupracovníci: Ondřej Bartůšek, Petr Janík

Grafické řešení: Linda Dostálková, Pavel Veselý

Klient: manželé Němečkovi

Projekt: 2010

Realizace: 2010–2012

www.hotelhaj.cz

Sládeček se u menších staveb často s chutí pouští do prostorových a tvarových experimentů, ale jeho větší stavby působí daleko klidnějším a střízlivějším dojmem. Na stránkách Lidových novin jsme psali například o dvou multifunkčních domech na náměstí Míru ve Zlíně (čtěte zde) nebo o malém obecním úřadě v Šarovech (čtěte zde). Rekonstrukce hotelu tuto řadu logicky doplňuje. Podobně jako u nedávno recenzované přístavby školy v Hradištku jde o důležitou stavbu. Rekonstrukce, při které nedošlo k rozšíření půdorysné stopy, a tedy plošnému zvětšení rozsáhlé stavby, a která může pomoci nastavit stavební standard pro blízké okolí. V dalších fázích úprav půjde ještě o postupné zkvalitnění velkého pozemku, který si to zaslouží.




Adam Gebrian, Lidové noviny
  • 1Diskuse


REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!