Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Jak udržet potraviny co nejdéle čerstvé? Přinášíme 10 vychytávek

Jídlo

  6:05
Lidé vyhodí téměř 25 procent nakoupeného jídla a nápojů. S některými potravinami je totiž potíž - velice rychle se kazí a je poměrně složité je udržet co nejčerstvější. Přinášíme pár tipů na to, jak udržet potraviny co nejčerstvější.

Avokádo (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Každá vychytávka, která v kuchyni pomůže, je užitečná. Server Lidovky.cz vybral 10 triků, které by se vám mohly hodit. Vyzkoušejte je sami.

Cibule a česnek
Dávejte cibuli a česnek do děrovaných papírových sáčků. Nemusíte se pak bát plísně. Zaručeně zůstanou čerstvé minimálně dva měsíce.

Cibule (ilustrační foto)

Čerstvé ovoce
Omyjte čerstvé ovoce v octové vodě. Odstraníte tím plísňové spóry a také zbytky pesticidů. Prostá teplá voda rovněž účinkuje.

Avokádo
Skladujte rozříznuté avokádo společně s kouskem cibule. Síra z cibule zajistí, že vám avokádo nezhnědne. Rovněž pomáhá pár kapek jablečného moštu.

PSALI JSME:

Bylinky
Udělejte si kostky bylinkového másla. Čerstvé bylinky se rychle kazí. Nasekejte je a promíchejte s rozpuštěným máslem a olivovým olejem. Směs pak přelijte do forem na led. Zajistíte si tak perfektní porce na příští vaření.

Udělejte si kostky bylinkového másla

Loupání manga
Oloupejte mango pomocí sklenice. Vyvarujete se tak ulepených prstů a ani kousek manga nevyjde nazmar.

Banány
Zabalte vršky banánů do plastové folie. Vydrží pak v průměru o 3-5 dnů déle než obvykle.

Banány

Celer a brokolice
Balte řapíkatý celer do alobalu. Takto udržíte celer čerstvý po dobu jednoho měsíce. Stejný postup bude fungovat i s brokolicí.

Majonéza
Do skoro prázdné sklenice od majonézy přidejte olej, ocet, bylinky a další koření a protřepejte. Získáte tak rychlý krémový dressing na salát a navíc sklenice od majonézy bude čistá, takže jí budete moci zrecyklovat.

Bylinky - ilustrační foto

Co se zbytky?
Nechejte znovu vyrůst zbytky a odřezky. Existuje přes 20 druhů zeleniny, bylinek a i některých druhů ovoce, které vám samy znovu vyrostou ze zbylých kousků.

Lednice
K udržení konstantní teploty v lednici použijte vodu. Pokaždé, když otevřete dveře lednice, vnikne dovnitř teplý vzduch zvenčí. Pokud máte v lednici dostatek prostoru, kde se může teplý vzduch udržet, dáváte tak šanci bakteriím, aby se zachytily na vašem jídle. Vyplňte tedy prázdný prostor v lednici nádobami s vodou, čímž zamezíte výkyvům teploty. Zároveň ušetříte energii, protože vaše lednice nebude muset tolik chladit na ideální teplotu kolem 4 stupňů Celsia.

Autor:
Témata: jídlo, Cibule, bylinky

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...