1. února 2017 6:29 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Jak v zimě jíst zdravě? Nekupujte borůvky ani papriky, zkuste brokolici a fenykl

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 2Diskuse
Borůvky | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Borůvky | foto: Shutterstock
ŘÍM Je možné, že se nám v zimním období zdá, že kvalita ovoce a zeleniny klesá. V obchodech můžeme podlehnout pokušení koupit si borůvky nebo papriky, které obvykle jíme v létě, neboť je považujeme za velmi prospěšné pro zdraví. Ve skutečnosti však je možné ušetřit peníze a konzumovat sezónní produkty, píše italský deník Corriere della Sera.

Mnoho druhů ovoce a zeleniny, které máme k dispozici v zimě, nám skýtá bohatý zdroj výživných látek. Mnohá kořenová zelenina se sklízí v zimě. Například červená řepa je známá vysokým obsahem vitamínů, minerálů a karotenoidů, je významným zdrojem vlákniny, kyseliny listové a vitamínů C, E a K. „Kořenová zelenina je odolná, a je mnohem těžší její živiny při vaření zničit,“ vysvětluje mluvčí Americké akademie výživy a dietetiky Sara Haasová. Řepa je vynikající jako salát s olivovým olejem, protože tak se absorbují vitamíny rozpustné v tucích.

Fenykl (ilustrační foto)

Dalším významným zdrojem živin je fenykl. Obsahuje vitamín C, draslík, vlákninu a kyselinu listovou. Může se jíst syrový nebo připravovaný za nízké teploty do změknutí, kdy se stává lehce sladkým.

Zdravá a zelená

Růžičkovou kapustu nalezneme v obchodech po celý rok, ale je to v zimě sezónní zelenina, a tak není tolik drahá. Je vynikajícím zdrojem vitamínu C, vlákniny a antioxidantů. Aby si zachovala své výživné látky a absorboval se vitamín A, je vhodné péci ji s olivovým olejem, solí a pepřem.

Brokolice - ilustrační foto.

Velmi zdravá je zelenina se zelenými listy. Zelí, brokolice, špenát a další zelenina se zelenými listy jsou výbornou alternativou mléčných výrobků jako zdroj vápníku, ale i kyseliny listové a železa, které jsou zvláště významné pro těhotné ženy.

Citrusové plody máme k dispozici po celý rok, ale některé jejich druhy jsou lepší v zimě, protože tehdy vrcholí jejich dozrávání. Pomeranče, grapefruity a mandarinky jsou zásobnicí vitamínu C, vitamínu A a vlákniny.

Doporučit lze i konzumaci granátových jablek, jejichž hlavní sezóna je v pozdním podzimu a na začátku zimy. Jsou významným zdrojem antioxidantů, betakarotenu, draslíku a vitamínu C. Jadérka je možné pojídat za syrova jako přídavek do nízkotučného jogurtu nebo se mohou vymačkat a pít jako ovocný džus.

ČTK
  • 2Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.