15. ledna 2013 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Design

Když se povede spojit veřejné
a soukromé. A květináče fungují

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Administrativní novostavba pomohla uzavřít kvalitně upravený venkovní prostor, který slouží jak zaměstnancům komplexu, tak náhodným kolemjdoucím . | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Administrativní novostavba pomohla uzavřít kvalitně upravený venkovní prostor, který slouží jak zaměstnancům komplexu, tak náhodným kolemjdoucím . | foto: AFI EUROPE
V roce 2009 byla zrekonstruována dvě křídla bývalých mlýnů, kde vznikly kanceláře. Nyní k nim přibyl třetí objekt, novostavba. Hezky upravený venkovní prostor mezi budovami je přitom přístupný nejen lidem z firem, které tu sídlí, ale můžete si sem klidně přijít třeba vyvenčit psa.

O konverzi bývalých parních mlýnů v pražských Holešovicích a jejich transformaci pro administrativní účely jsme psali už před více než rokem. Administrativní novostavba, která dvě zrekonstruovaná křídla sto let starých mlýnů doplňuje, vyrůstá ze stejného základu jednopodlažního podzemního parkoviště. Což je velmi dobrá a logická věc, která se bohužel jen zřídka vidí u domů stavěných na několik etap ve větších časových odstupech. Několik samostatných objektů, jedna garáž, jeden vjezd.


Přečtěte si o konverzi mlýnů v Holešovicích

Původní historická stavba parního mlýna byla zrekonstruována a doplněna současnými, měřítkově odpovídajícími objekty.

Fasáda domu designově navazuje na dostavby původního areálu. Myšlenkově jde tedy o produkt konce 90. let a je to vidět. Rozhodnutí i po letech pokračovat ve stejné barevnosti a designu není úplně samozřejmé, protože má pochopitelně řadu nevýhod. Souvislost celku zde byla nadřazena architektonické touze po větší současnosti a výjimečnosti. Jde doopravdy o obyčejný administrativní dům, železobetonový skelet potažený skleněnou fasádou s otevíratelnými okny. Přestože jde z energetického hlediska o nevýhodné řešení, mít možnost otevřít si okno v kanceláři je z psychologických důvodů důležité a mnozí potenciální nájemníci ji vyžadují.

Nákladné řešení


Dům má dvoupodlažní parter, čtyřpodlažní hlavní tělo a menší, uskočené poslední patro s venkovní terasou. Fasáda je scelena jednoduchým motivem horizontálních předsazených lamel, které brání pronikání slunce dovnitř. Hmotovou skladbu nejvíce ovlivnily hygienické předpisy a minimální uliční vzdálenosti. Z jižní strany, z ulice U Parního mlýna, se k hraně pozemku blíží právě pouze onen dvoupodlažní parter, hlavní hmota ustupuje a ulice se rozšiřuje. Protějším bytovým domům tak budova neubírá příliš světla. Do Jankovcovy ulice naopak nakukuje pomocí masivní konzoly, která je podepřená čtyřmi betonovými nosníky. Je zvláštní, že v tomto utilitárním projektu došlo na tak výrazné a pravděpodobně i nákladné řešení. Podle architektů se ukazuje, že je možné realizovat i náročná rozhodnutí – pokud jsou integrována do hrubé stavby. 


Do Jankovcovy ulice novostavba vystupuje pomocí masivní konzoly.


Šetřit se totiž začíná až v závěru stavebního procesu, kdy z původních představ postupně odpadávají atributy, které investor nepovažuje za nezbytné. Hrubá stavba a konstrukční podstata je v této fázi již nezměnitelná, změny tak nejčastěji postihují fasády a vnitřní vybavení. Zmíněné nosníky se země dotýkají svislou částí v pohledovém betonu, jejich vodorovná část je zateplena, aby došlo k přerušení tepelného mostu. Zateplení přitom imituje beton, takže si rozdílu téměř ani nevšimnete. Uvidíme, jak se tento venkovní prostor nacházející se pod hlavní hmotou objektu osvědčí. Jeho využití bude zásadně ovlivněno provozovatelem, který si tento nejatraktivnější prostor parteru pronajme.


Společný prostor


Za vzorné je možné označit naopak úpravy a péči, která byla věnována přilehlým prostorům, jak těm v majetku investora, tak těm veřejným. Podle architekta Víta Másla si dnes již investoři začínají uvědomovat vliv kvality přilehlých prostor na atraktivitu svého majetku, a tím pádem i na výši pronájmů.

Výraznou kvalitou rekonstrukce z roku 2009 byl venkovní prostor mezi oběma administrativními křídly. Ten byl nejnovější dostavbou ještě posílen – hlavní vstupy všech přilehlých staveb jsou situovány právě sem. Došlo k jeho částečnému uzavření a zvýšení intimity. Zároveň byl rozšířen v podobném duchu (dřevěná paluba, kaskádovité terasy, vodní hladina, stromy v betonových květináčích) a především umožňuje snadný prostup v podélném směru novostavby. Tomu odpovídá i linearita nově umístěných laviček.

Květináč coby lavička


Za speciální zmínku stojí betonové květináče. Nacházíme se na střeše podzemních garáží, takže pokud zde chcete mít vysazeny stromy, jiné řešení v podstatě nepřipadá v úvahu. Od těch proslavených smíchovských je ale zásadně odlišují rozměry (1,5 x 1,5 metru), nižší četnost, velikost prostoru kolem i designové úpravy květináčů tak, aby mohly sloužit zároveň jako místo k posezení.


Dřevěná paluba se stromy zpříjemňuje vstup do přilehlých budov.

Ale zpět k celkové atmosféře prostoru mezi domy. Tím, že můžete projít diagonální zkratkou od holešovického pivovaru (rovněž rekonstruován podle projektu CMC Architects) až do Jankovcovy ulice a s menšími obtížemi k Vltavě (plynulému průchodu brání dvojitá hradba kanceláří a bytů, kde Praha 7 jednoznačně nezvládla roli regulátora), získává venkovní společný prostor nový náboj. Nejde jen o místo sloužící pro zaměstnance, kteří si sem mohou chodit zakouřit, ale o regulérní veřejný prostor, kterým může kdokoliv projít a přijít si sem třeba vyvenčit psa. 


FAKTA

Autoři: David Richard Chisholm, Vít Máslo, CMC architects

Spoluautoři: Evžen Dub, Martina Trejtnarová

Hlavní inženýr projektu: Zdeněk Brancuzký

www.cmca.cz

Realizace: 2010–2012

Celková užitná plocha: 10 000 metrů čtverečních

Investor: AFI-Europe

www.classic7.cz


Dochází zde k setření hranic mezi veřejným a soukromým a to považuji v naprosté většině případů za nejlepší možné řešení. Tak jako začíná přibývat lidí, kteří se více zajímají o kvalitu prostředí, ve kterém tráví svůj čas, pochopitelně přibývá i soukromých investorů, kteří se rozhodli této poptávce vyjít vstříc. Z tohoto hlediska jsme jednoznačně na dobré cestě.



Adam Gebrian, Lidové noviny
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Cuketovo čokoládový chlebíček
Cuketovo čokoládový chlebíček

Potěšte rodinu rychlou dobrotou.

Najdete na Lidovky.cz