14. února 2014 9:47 Lidovky.cz > Zprávy > Kultura

Ken Loach získal čestného Zlatého
medvěda. Předal mu ho Menzel

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Britský režisér Ken Loach převzal Zlatého medvěda na Berlinale z rukou Jiřího Menzela | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Britský režisér Ken Loach převzal Zlatého medvěda na Berlinale z rukou Jiřího Menzela | foto: Reuters
BERLÍN Významný britský režisér Ken Loach, který je podepsán pod třemi desítkami filmů, včera večer na filmovém festivalu Berlinale převzal čestného Zlatého medvěda za celoživotní dílo. Ocenění mu předal český režisér Jiří Menzel. Loachův nejnovější snímek Spirit of 45 je nyní k vidění i v českých kinech.

"Je to velká čest dostat tuto cenu a já si jí velice vážím," řekl Loach, když převzal zlatou sošku medvěda. Ocenění podle něj patří i jeho spolupracovníkům, kteří se s ním podíleli na tvorbě filmů. Především zmínil scenáristu Paula Lavertyho, který napsal scénáře pro devět Loachových filmů.

Sociální témata ztvárňoval s humorem

"Ken Loach je jedním z největších evropských režisérů," řekl ředitel filmového festivalu v Berlíně Dieter Kosslick v souvislosti s oceněním Loachovy celoživotní tvorby Zlatým medvědem. "Za svou téměř padesátiletou kariéru předvedl výjimečnou míru kontinuity, a zároveň dokázal být vždy novátorský," dodal Kosslick. "Jeho hluboký zájem o individuální lidské osudy našel stejně jako jeho kritický postoj ke společnosti vyjádření v mnoha variantách filmového přístupu. Oceňujeme Kena Loache jako režiséra a vysoce obdivujeme, jak dokázal ve svých filmech s humorem zobrazit témata sociální nespravedlnosti."

Režisér Ken Loach na Berlinale.

Nevím, zda budu točit dál, řekl Loach

Sedmasedmdesátiletý režisér také řekl, že si není jistý, zda bude natáčet dál. "Uvidíme. Natočit film stojí hodně síly a člověk ji s věkem ztrácí. Tělo se unavuje," prohlásil Loach, kterého proslavily mimo jiné snímky Ladybird Ladybird, Země a svoboda nebo Jmenuji se Joe. Diváci na Berlinale si jeho dílo dnes večer připomněli projekcí filmu Pršící kameny.

Dnešní večer byl svého druhu premiérou pro Jiřího Menzela. Na Berlinale už v minulosti vystupoval vícekrát, když představoval svoje filmy nebo hodnotil cizí dílo coby člen poroty. Dnes se ale představil v netradiční roli, když přednesl slavnostní projev na Loachovu počest a předal britskému režisérovi Zlatého medvěda.

ČTĚTE TAKÉ

Ken Loach se narodil v roce 1936 ve městě Nuneaton. Navštěvoval gymnázium Krále Edwarda VI. a poté šel studovat právo na St. Peter’s Hall v Oxfordu. Po krátkém působení v divadle byl Loach v roce 1963 přijat do BBC jako televizní režisér. To zahájilo jeho dlouhou kariéru coby režiséra natáčejícího filmy jak pro televizi, tak kina, od Cathy Comes Home a Kes z 60. let až po filmy jako Země a svoboda, Sladkých šestnáct let a Zvedá se Vítr z poslední doby. Loach se proslavil sociálně angažovanými snímky (Kes, Země a svoboda, Jmenuji se Joe, Zvedá se vítr), za které si odnesl již řadu cen na mezinárodních festivalech.

Spirit of 45 oslavuje pospolitost

Nejnovějším filmem Kena Loache je celovečerní dokument Spirit of 45, který měl nedávno premiéru i v českých kinech a na internetu. Snímek pojednává o eurofii v poválečné Británii a vyzdvihzuje sílu ducha pospolitosti a víru v sociální stát. Loach použil filmy z britských regionálních a národních archivů, spolu s nahrávkami a dobovými rozhovory, aby vytvořil vrstevnatý, živý příběh vystavěný na pozadí tehdejších sociálněpolitických událostí.

Ken Loach – výběr z filmografie

2012 Andělský podíl/ The Angel’s Share, Cena poroty v Cannes
2009 Hledá se Erik/ Looking for Eric
2007 Svobodný svět / It´s a Free World
2006 Zvedá se vítr/ The Wind That Shakes the Barley, Zlatá palma v Cannes
2002 Sladkých šestnáct let/ Sweet Sixteen
2000 Chléb a růže/ Bread and Roses
1998 Jmenuji se Joe/ My Name is Joe, Ceny britského nezávislého filmu, nejlepší britský režisér nezávislého filmu
1996 Carlina píseň/ Carla’s song
1995 Země a Svoboda/ Land and Freedom, César, nejlepší zahraniční film
1994 Ladybird Ladybird
1993 Pršící kameny/ Raining Stones, Cena poroty v Cannes
1991 Lůza/ Riff-Raff
1990 Tajné složky/ Hidden Agenda, Cena poroty v Cannes
1971 Family Life
1969 Kes, Křišťálový glóbus na MFFKV
1966 Cathy Comes Home (TV film)

Exkluzivní rozhovor s režisérem Kenem Loachem si přečtěte v zítřejším vydání Lidových novin, příloze Orientace.

Lidovky.cz, ČTK
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Dětská kosmetika, po které se vaše dítě neoprudí
Dětská kosmetika, po které se vaše dítě neoprudí

Recenze si přečtěte na eMimino.cz.

Najdete na Lidovky.cz