Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Lacině, chutně a kvalitně? Ne s Láďou Hruškou, míní šéfkuchaři

Média

  8:00
PRAHA - Myslíte si, že jsou recepty televizního kuchaře Ládi Hrušky opravdu tak chutné, jak tvrdí? A jsou vůbec zdravé? Jaká je pravda o receptech Ládi Hrušky?

Lacině, chutně a kvalitně? Ne s Láďou Hruškou foto: MAFRA - Michal Sváček

V novém vydání magazínu Pátek LN renomovaní kuchaři vysvětlují, že jeho kulinářské experimenty nemají s gastronomií a vařením nic společného. Jde podle nich spíš o byznys.

„Ten, kdo přijímá některé z těchto nápadů, nemá žádný vztah k tomu co jí, ale jí jen a pouze cenu,“ říká Michal Göth, šéfkuchař hotelu Miura v Čeladné, kde obnovuje regionální beskydskou kuchyni. „Ne vždy musí být dobré jídlo drahé. Vždy jde spíše o střídmost.. Jeho úspěšný prodej knihy je pro nás, co se o něco snaží, pouze ukázka smutné reality.“

Příklad? Šunka

Známý dietolog Petr Havlíček v rozhovoru pro Pátek LN říká, že „většině lidí, kteří se na jeho ‚kuchařskou‘ show dívají, vůbec nedochází, že se před jejich očima vytváří nehodnotné jídlo. Vůbec to nevnímají. Vidí, že hrdina Láďa jde proti zlým výrobcům potravin, kteří je okrádají tím, že cenu staví vysoko. To je fenomén, který funguje. Na ceně je postavený celý byznys.“

A dává konkrétní příklad šunky. Pokud si lidé koupí nekvalitní šunku, v níž je padesát procent masa, musí jí sníst dvakrát tolik oproti kvalitní šunce vyrobené z masa. Pokud za deset deka kvalitní šunky dáte třicet korun a nekvalitní dvacet, pak musíte utratit čtyřicet korun, abyste získali stejné množství bílkovin a živin. S nekvalitní šunkou podle Havlíčka navíc do sebe dostanete spoustu náhraže a chemikálií, které nahrazují chybějící maso.
„Lacině, chutně a zároveň kvalitně se samozřejmě vařit dá, ale to není případ receptů pana Hrušky,“ říká Jiří Štift, šéfkuchař pražského hotelu Mandarin Oriental.

Další názory kuchařů i pojednání o tom, co úspěch receptů Ládi Hrušky vypovídá o Češích, si přečtěte v magazínu Pátek LN, který vychází 21. listopadu v atraktivnější grafické podobě a s novými rubrikami:

  • Herečka a politička Magdaléna Vášáryová odpovídá v dotazníku na otázky Tomáše Halíka.
  • Psychiatr Cyril Höschl v novém sloupku píše o tom, na co jsme v Evropě zapomněli.
  • Ve velkém rozhovoru šéfdirigent České filharmonie Jiří Bělohlávek mluví o tom, jaké to je být na vrcholu světové kariéry.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!