Úterý 28. května 2024, svátek má Vilém
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Tažený jablečný štrůdl

Jídlo

  10:19
PRAHA - Musím vás varovat: udělat dobrý tažený závin je docela těžké. Ale jde to! Jen si na něj musíme udělat trochu času. Já si k tomu vždycky pustím televizi a s těstem si hraju aspoň půl hodiny. Poradím vám jednu fintu.

Štrůdl foto: Reprofoto

Přidejte do něj malinko octa – ono se pak lépe táhne. A ještě jednu: až bude pěkně vláčné, ohřejte v mikrovlnce prázdnou misku, zakryjte s ní těsto a nechejte odpočívat.Teprve pak přichází největší legrace: tažení těsta přes hřbet rukou na čisté utěrce...

Je to trochu zápas v disciplině. Trpělivost, ale nakonec zvítězíme.. Pak už stačí jen plnit – můj přítel má nejradši kombinaci krájená jablka, mletý mák, sekané oříšky a v rumu namáčené rozinky. A já špenát se sýrem. Co myslíte, že dělám častěji?

DOBA PŘÍPRAVY:
45 minut + cca 1/2 hodiny na odpočívání těsta a pečení

Na 2 záviny (celkem 16–20 řezů)
POTŘEBUJETE:
Těsto:

280g hladké mouky
100 ml teplé vody
2 lžíce oleje
1 lžičku citronové šťávy nebo octa
1 velké vejce
špetku soli
100g rozpuštěného másla

Náplň:
10 jablek (přibližně 1 kg po očištění)
4 lžíce strouhanky
3 lžíce krupicového cukru
1 lžičku mleté skořice
případně rozinky nebo sekané
vlašské ořechy
Apetit- nejnovější!

1. ZPRACUJTE TĚSTO
Do mísy prosijte mouku a utvořte v ní důlek. Rozmíchejte vejce, vodu, olej, sůl a citronovou šťávu a vlijte do důlku. Hmotu začněte zpracovávat od středu, nejdříve s pomocí nože, poté už rukama.

Připravte měkké, nepříliš lepivé těsto. Pokud je moc suché, přidejte trochu vody. Těsto propracovávejte na podložce tak dlouho, dokud není hladké, lesklé a nelepivé. Pak utvořte nízký bochánek a nejméně na půl hodiny ho schovejte pod nahřátý hrnec.
Mezičas využijte k přípravě jablek – oloupejte je, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky.

2. VYTVARUJTE PLÁT

Z odpočatého těsta odkrojte polovinu, zbytek (na druhý štrůdl) vraťte pod hrnec. Odkrojenou část rozválejte na lehce pomoučněné podložce na co nejtenčí obdelníček, poté přeneste
na čistou velkou utěrku nebo ubrus a začněte plát vytahovat hřbety rukou. Opatrnými pohyby vytahujte těsto do všech směrů, dokud jím není dobře vidět vzor na utěrce. Nakonec odkrojte případně silnější okraje.

3. NAPLŇTE A ROLUJTE
Potřete plát rozpuštěným máslem, trochu posypte strouhankou a rozprostřete na něj polovinu
jablek. Z každé strany přitom nechte volný asi dvoucentimetrový okraj. Podél jedné z kratších stran - u té, kde budete končit se zavinováním – můžete nechat ještě víc místa. Takto připravený štrůdl lehce poprašte cukrem i skořicí a přidejte rozinky a ořechy.

4. PEČTE V TROUBĚ
Závin pečte v troubě vyhřáté na 200 °C, u horkovzdušné na 180 °C, zhruba padesát minut až hodinu. V průběhu pečení i po finálním vytažení z trouby závin potírejte rozpuštěným máslem. Před krájením nechte moučník aspoň půl hodiny odpočinout a pak ho pocukrujte.

Pozdní léto v kuchyni

Nevíte, jak si užít to správné babí léto? Ke kávě nebo čaji zakousněte pravý tažený štrůdl. Jeho příprava vyžaduje zvládnutí několika fint. Základem úspěchu je papírově tenké těsto.

Pro zjednodušení práce nemusíte pražit strouhanku na másle, ale použijte klasickou. Těsto zpracovávejte několik minut a občas jím uhoďte o pracovní podlož-ku, aby bylo hladké a jemné. Nejlépe se vytahuje, když je prohřáté,
přikryjte ho proto při odpočívání nahřátým hrncem dnem vzhůru. Za půl hodiny odkrojte polovinu hmoty, druhou půlku zatím nechte pod hrncem.

Vyválejte tenký plát těsta a pod něj strčte obě ruce, dlaněmi dolů. Sevřete je v pěst a postupně od sebe oddalujte, těsto by se mělo začít natahovat. Opakujte ve všech
směrech, výsledný plát by měl mít minimálně velikost utěrky. Naplňte, zarolujte, potřete rozehřátým máslem a dejte do trouby. Potřete jednou i během pečení a pak
ihned po vyjmutí z trouby, štrůdl tak bude krásně měkký.

Chcete něco nového? Zkuste strouhanku nahradit strouhaným kokosem. Nebo štrůdl naplňte vypeckovanými  višněmi nebo švestkami. Vynikající je také tvaroh.
Kristina Vacková



Autoři:
Témata: těsto, štrůdl, máslo

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!