Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Luxusní pochoutku tučná kachní játra si zamilovali hlavně Číňané

Jídlo

  18:40
JEN-ČCHING (ČÍNA) - Rostoucí touha Číňanů po luxusu se začíná projevovat i v gastronomii, do níž pronikají cizokrajná jídla, jako jsou například francouzská foie gras (tučná kachní nebo husí játra).

Francouzská pochoutka: kachní játra. foto: Reprofoto

Nesmírně tím je potěšen Jean-Marie Vallier, ředitel kachní farmy a závodu na zpracování kachních jatýrek v Jen-čchingu nedaleko Pekingu, napsala agentura AFP.

Investice dva miliony eur
Před dvěma lety francouzská společnost Euralis, světový lídr v oboru, investovala dva miliony eur (52 milionů Kč) do výroby této luxusní pochoutky pro restaurace pod značkou Rougié.

"Naším cílem jsou jatýrka stejné kvality, ať to je v Kanadě, ve Francii nebo v Číně," vysvětluje generální ředitel farmy.

"Našimi zákazníky jsou především šéfkuchaři, kteří vaří v pětihvězdičkových hotelích a restaurantech," dodává dvaatřicetiletý Francouz, který žije v Číně už sedm let.

"Čína nedovoluje export syrových produktů, ale poptávka tu je, a proto se Euralis rozhodla v Číně usadit," uvádí.

Farma má veliké ambice
Ačkoli farma, společný čínskofrancouzský podnik, zatím produkuje jen 120 000 kachen ročně, byť její kapacita je jeden milion, má vysoké ambice.

Ve třetí nejsilnější světové ekonomice se spolu se zvyšováním životní úrovně zvyšuje počet luxusních restaurací a stále více jsou ceněny tradiční evropské pochoutky, jako jsou foie gras, většinou kachní.

Každý rok počet spotřebitelů z nejmajetnějších tříd roste o 60 milionů, což je tolik, jako činí obyvatelstvo Francie, zdůrazňuje Vallier.

Hlavní konkurenti jsou čínské společnosti
Celková produkce foie gras (1000 tun) je ještě daleko za Francií, která je ve světovém měřítku první s 20 000 tunami, ale ročně roste asi o 30 procent. Hlavními konkurenty Euralis jsou čínské společnosti.

Šéfkuchař velkého podniku v Pekingu Li Te-čung zařadil kachní a husí foie gras do kulinářského spojení mezi čínské a zahraniční produkty.

Zákazníkům nabízí pokrmy, v nichž jsou jatýrka kombinována s tradičními ingrediencemi, jako jsou ťi tchuej kou, bílá houba používaná v asijské kuchyni, nebo jou tchiao, pletená kobliha, které mají Číňané rádi, s omáčkou z červeného vína.

Na jídelníčku se jejich cena může vyšplhat nad 100 jüanů (asi 260 Kč), a to je pro většinu Číňanů nemalá částka.

Vzestup gastronomie v Číně
V Číně lidé stále více žádají kvalitu, jak v odívání, tak v bydlení, ale také v gastronomii, konstatuje ředitel restaurantu Li Min.

Vzestup gastronomie, který se již výrazně projevuje v Šanghaji, ale sotva začíná v Pekingu, podporuje i čínská vláda, která si přeje zvýšit spotřebu.

O luxusních restauracích nejsou k dispozici žádné údaje, ale cílem ministerstva obchodu je rozvíjet sektor zaměstnávající na 20 milionů lidí, jemuž nadále dominují malé a střední podniky.

"Do roku 2013 bude sektor restaurací růst ročně o 18 procent a obrat dosáhne 3,3 bilionu jüanů (asi 8,5 bilionu Kč), uvedlo ministerstvo v hlavních směrech rozvoje restauratérského průmyslu počátkem loňského roku.

Naším cílem je dosáhnout toho, aby Čína měla v nadcházejících pěti letech 100 restauratérských společností, z nichž každá bude mít v roce 2013 obrat ve výši přes jednu miliardu jüanů (2,6 miliardy Kč), zdůraznilo ministerstvo.

Autor: