22. ledna 2011 9:20 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Maso v jídelníčku bude podle
vědců jednou nahrazeno hmyzem

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
V pražské ZOO mohli lidé ochutnat hmyz. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy V pražské ZOO mohli lidé ochutnat hmyz. | foto: Vojtěch ŠeredaLidovky.cz
WAGENINGEN Nizozemští vědci jsou přesvědčeni, že maso coby zdroj proteinů v našem jídelníčku bude jednou nahrazeno hmyzem. Tato alternativa je podle nich zdravější pro lidské zdraví i životní prostředí.

Zaznělo to podle agentury AFP na konferenci, která se v uplynulých dnech konala v nizozemském Wageningenu.

Přijde den, kdy jeden klasický masový hamburger bude stát 120 eur (2900 korun) a jeden "hmyzí hamburger" zvaný třeba Bug (hmyz) jen 12 eur (290 korun), kdy bude více lidí, kteří jedí hmyz, než těch, kteří jedí maso, předpověděl entomolog Arnold van Huis.

V pražské ZOO mohli lidé ochutnat hmyz.

"Chuť... oříšků," sděluje svůj pocit nizozemská studentka Walinka van Tolová po zakousnutí se do čokoládového bonbonu s červem. Dívka se s dalšími 200 zvědavci pustila do ochutnávek pokrmů, které vědci připravili.

Mezi nabízenými lahůdkami byly dále například jarní válečky se sarančaty či koláče s moučnými červy.

Podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) bude v roce 2050 na planetě žít devět miliard lidí, přičemž rozloha zemědělské půdy se postupně snižuje. Hmyz je bohatý na proteiny a je málo tučný. S 10 kilogramy rostlin se vyprodukuje kolem sedmi kilogramů hmyzu, ale jen jeden kilogram masa.

Pokrm z červů. Doktorka Marie Borkovcová z brněnské Mendelovy lesnické a zemědělské univerzity je jednou z nejvýraznějších osobností při propagaci tzv. Entomofágie - využití v jedlého hmyzu v lidském jídelníčku.

Vedoucí entomologie na místní univerzitě Marcel Dicke připouští, že změna v myšlení obyvatel západních zemí potrvá dlouho. Věří však, že lidé jednou upustí od nesprávného pocitu, že hmyz je špinavý.

Poznamenává, že již nyní sní ročně každý z nás v průměru 500 gramů hmyzu, který bývá ukrytý například v malinové marmeládě či chlebu.

Je libo brouka?

"Když vidíte nějaký hmyz, je určitá blokáda. Je to ale jiné, když je hmyz přeměněn a stane se v potravinách neviditelný," ujišťuje Roland van de Ven, který týdně produkuje více než 1,2 tuny moučných červů, z nichž naprostá většina je určena pro zvířata v zoologických zahradách i jinde, ale z asi 1,5 procenta je také určena pro konzumaci lidí.

Entomolog Arnold van Huis upřesnil, že obyvatelé Mexika jedí kolem 500 druhů hmyzu, v Africe je to 250 a v Číně 180 druhů. V těchto oblastech jsou podle něj navíc často pokrmy z hmyzu považovány za delikatesy.

ČTK
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.