Účastníci, kteří se do kuchařského soutěžního klání přihlásili, museli nejprve zaslat fotografii a popis pokrmu, který se chystají na přehlídce připravit. Ten musí podle letošního zadání obsahovat kachní prsa a zeleninový produkt jednoho ze sponzorů soutěže, zbytek už pak závisí pouze na jejich fantazii.
"Junioři musí za 45 minut připravit čtyři porce a senioři porcí pět," popsal ředitel soutěže. Vítěze pak kromě pomyslného titulu nebo věcných cen čeká i stáž ve čtyřhvězdičkovém hotelu.
V juniorské kategorii kuchařů do 21 let se letos v Přerově utká devět mladých adeptů kulinářského umění. Kromě českých i dva ze Slovenska a jeden z Polska. V seniorské kategorii budou mít zastoupení Česká republika, Slovensko, Rusko, Maďarsko a Polsko.
Tradiční akce se koná podle mezinárodních pravidel a pod odborným dohledem Asociace kuchařů a cukrářů. Tomu podle Bila odpovídá i hodnotící komise.
"Je složená z odborníků a ze školených komisařů na světové úrovni. Jsou tam i takové špičky, jako je Tomáš Konopka, manažer českého národního týmu," doplnil pořadatel.
Kulinářskou soutěž Moravský kuchař čeká letos už osmý ročník. V Přerově se akce koná po páté, první dva ročníky se uskutečnily v Novém Jičíně. Soutěž začíná v Gastrocentru Moravia v sobotu v 7:30 a na své si přijde i veřejnost. Návštěvníci se můžou těšit například na ochutnávky guláše, míchaných nápojů a vybraných kulinářských specialit.
Mistři kuchařského umu budou o víkendu bojovat o titul Moravský kuchař
PŘEROV -
Dvě desítky mistrů kuchařského řemesla poměří o víkendu síly na kulinářské soutěži s názvem Moravský kuchař. O titul se letos v seniorské a juniorské kategorii utkají soutěžící nejenom z Čech a Moravy, ale i z několika evropských zemích. Jejich výkony posoudí pětice odborných komisařů, řekl ředitel soutěže Luděk Bil.
Kuchař - ilustrační foto. foto: Shutterstock
Nebolí, o to je záludnější. Neurochirurg Klener popisuje, jak poznat nádor v hlavě a jak se mu dá předcházet
Etiketa pro Čechy: Vůně hromadného ničení. Parfém je výsostně soukromá záležitost, nestrkejte ho lidem až pod nos
Příliš bolesti pro krásu. Někdo by měl módním tvůrcům Met Gala říct, že Šípkové Růženky už patří jen do muzea
Kam všude jsme mohli jezdit metrem? Podívejte se, jak se v průběhu století měnily plány Prahy
Revoluce se fotila jako o život. Teď už fotografie ze střední Evropy nikoho nezajímá, říká jubilant Vladimír Birgus
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...