V řeznictví to musí vonět, vysvětlují šéfkuchaři. Už čichem poznáte, jestli je maso čerstvé a kvalitní. Pokud vám připadá, že maso nepříjemně zapáchá, rovnou z obchodu odejděte, protože tady nepořídíte. Správný řezník by vám měl také poradit, jak produkt nejlépe zpracovat a připravit.
ČTĚTE TAKÉ: |
Ptejte se také na původ masa - v dobré masně své produkty znají a měli by vám říct, z jaké farmy maso pochází. Hlavní jsou ale především vaše smysly. Zkoumejte barvu, strukturu a vůni masa. A nedělejte kompromisy.
Jaroslav Sapík
Šéfkuchař doporučuje Zámeckou výrobnu uzenin – Modletice
"My máme vytipované výborné řeznictví, které patří panu Novákovi. Prodejnu má i na Praze 9 v Újezdě nad Lesy. Já s tímhle řeznictvím spolupracuji už přes dvacet let. Máme u nich záruku perfektního přístupu, protože k prodejně patří i výrobna, tím pádem je denně vše čerstvé. To je nejdůležitější," shrnuje šéfkuchař.
Roman Vaněk
Šéf Pražského kulinářského institutu chválí řeznictví The Real Meat Society
"Jednak nakupujeme maso v Makru a skvělé stařené maso nám také vozí společnost X. O. Food. Dále kupujeme pro Prakul maso ze společnosti Česká masna a hodně nás zaváží výbornou kvalitou společnost OCG.
Co se týče řeznictví - skvělé stařené maso má Jan Sváček, který má v Praze dvě prodejny, jednu na Smíchově a druhou na Budějovické. Zmínit musím také řeznictví Kšána a syn na Praze 6. Obě tato řeznictví prodávají geniální "přeštické prase" mimo stařeného hovězího. A jednoznačná jednička? Ferrari mezi řeznictvími je určitě The Real Meat Society v ulici Náplavní, které provozuje Paul Day, šéfkuchař pražské restaurace Sansho."
Dita Pecháčková
Známá autorka kuchařek doporučuje podnik Kšána a syn
"Chodím samozřejmě k panu Kšánovi v Patočkově ulici. Nakupování samo o sobě je tady příjemný zážitek, protože je to rodinný podnik, kde prodává pan Kšána a jeho syn, u uzenin je zase paní Kšánová. Mám tam pocit jako bych byla v řeznictví za první republiky.
Říkají si tam 'maminko' a 'tatínku' a vše každému ochotně vysvětlí - jaké maso na co použít: 'A co vy dneska budete vařit? No počkejte, to já vám dám tohle. Maminko, podej ještě morkovou kost'.
Je to osobní a příjemné. Pan Kšána vám dá všechno ochutnat a očichat. Hned vám řekne třeba: 'Tohle je kanec z lesů pana Schwarzenberga,' takže víte, odkud to maso je. Je to vždycky velký zážitek. Nevadí ani fronta, protože to čekání je vždy zábava - posloucháte o mase a je to pro vás takový minikurz," říká Pecháčková.
Roman Paulus
Šéfkuchař hotelu Alcron láká na farmářské trhy
"My bereme maso z ekofarmy z Jelcových Lhotek u Pelhřimova. V Praze lze jejich produkty zakoupit na farmářském trhu v Dejvicích. Tohoto dodavatele můžu doporučit, protože jejich produkty znám.
Od hostů také vím, že v Praze je skvělé řeznictví Kšána a syn. Ti jsou známí hlavně tím, že jsou schopni o produktu něco povědět, dokáží vám doporučit to pravé k použití. Takže tam lidé chodí nejen za produktem, ale i za procesem prodeje," vysvětluje Paulus.
Zoran Jovanovski
Majitel restaurace Zorto nedá dopustit na prodejnu Maso Turek
"Jednoznačně nejlepší řeznictví je prodejna Maso Turek v Jindřišské v Praze. Co je tam dobrého? Tam je dobré všechno. Najdete tu české maso, české produkty, které jsou čerstvé a kvalitní. Navíc tu mají výbornou obsluhu," shrnuje Jovanovski.