9. září 2013 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Polévka z lednice. Připravte
si gazpacho, radí Roman Paulus

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Rajská po španělsku. Kromě toho, že se gazpacho podává ledově vychlazené, se taky vůbec nevaří, ale jen rozmixuje. K dochucení použijte česnek a kapku červeného octa, při servírování můžete ozdobit nadrobno nakrájenou zeleninou či chlebovými krutony  | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Rajská po španělsku. Kromě toho, že se gazpacho podává ledově vychlazené, se taky vůbec nevaří, ale jen rozmixuje. K dochucení použijte česnek a kapku červeného octa, při servírování můžete ozdobit nadrobno nakrájenou zeleninou či chlebovými krutony | foto: MAFRA - Tomáš Krist
Středoevropské klima si po většinu roku říká spíš o talíř kouřícího vývaru než o ledově vychlazený krém z čerstvé zeleniny. Poslední letní dny a vrcholící sezona rajčat ale přinejmenším jedné studené polévce přejí – španělskému gazpachu.

Gazpacho je klasikou v rámci daného žánru: supersnadné, osvěžující a plné vyzrálých letních chutí. Od dobře vychlazeného zeleninového salátu ho dělí jen pár zavrtění mixérem a pak taky nějaká ta kapka olivového oleje navíc, ale pěkně popořádku:

Šest milionů chutí

Gazpacho prý vynalezli chudí obyvatelé španělské Andalusie, když z levných a dostupných surovin, jako byl chléb, česnek či olivový olej, zkoušeli „uvařit“ něco nového. O moc víc než zmíněný trojlístek potravin totiž původní verze gazpacha neobsahovala: rajčata, která jsou dnes základem nejoblíbenější studené polévky, se dostala do hry až mnohem později – nejprve jim v dalekém Novém světě museli přijít na chuť španělští kolonizátoři.

Mistr kuchař

Roman Paulus, šéfkuchař restaurace pražského hotelu Alcron, radí každý týden čtenářům Lidových novin.

Více rad a receptů najdete ZDE

Dnes patří studená polévka z rajčat, paprikových lusků a česneku mezi stálice španělské kuchyně a zlí jazykové tvrdí, že stejně jako je šest milionů Andalusanů, tak je i šest milionů verzí gazpacha. Mívá konzistenci hladkého krému i polévky „na skus“, někdy je zahušťované chlebem, jindy doslova samá zelenina, jí se lžící z talíře i pije ze skla na baru.

I když se gazpacho připravuje v podstatě domácnost od domácnosti jinak, základní ingredience zůstávají. A klíčová je především jejich kondice: rajčata i zbylá zelenina by měly být čerstvé a dokonale vyzrálé. „Když nebudou dobrá rajčata, nemůže být dobrá ani polévka,“ říká Roman Paulus.

 V dobré kondici by měl být i váš mixér a hlavně chladnička, oba se do přípravy gazpacha dost zásadně zapojí. Co naopak potřebovat nebudete, je sporák a teplo vůbec. „Gazpacho se na rozdíl od pórkové vichyssoise, která se taky konzumuje hlavně zastudena, nijak nevaří, zelenina se prostě jen rozmixuje a dochutí,“ vysvětluje šéfkuchař.

Díky tomu, že gazpacho je vlastně jen hromada zeleniny ochucená kapkou octa a oleje, patří k nejzdravějším polévkám vůbec a u letního oběda sklidí mnohem větší ovace než talíř drůbežího vývaru s nudlemi. Mimochodem, chladivý efekt zvýšíte, přidáte-li do něj špetku chilli či malou feferonku: pálivá jídla vyvolávají pocení – a pocením se naše tělo ochlazuje.

Namočit, vyždímat

 Vedle řízných papriček se k dochucení gazpacha hodí především česnek a bylinky. „Bylinky by měly být pokud možno čerstvé,“ pokračuje šéfkuchař, „skvělá je bazalka, petržel či oregano.“ Finální dochucení stejně jako přesný poměr základních surovin jistě vyladíte sami, pro začátek se můžete držet jednoduchého pravidla 3:1 – na tři díly rajčat jeden díl ostatních surovin, tedy paprik, okurek, cibule, česneku a bylinek. Pokud chcete polévku po španělském vzoru podávat jako hlavní chod (nebo ji prostě jen máte rádi hustější), můžete zapojit i krajíček původně nezbytného chleba.

LN 101: Nejlepší recepty michelinského kuchaře Pauluse

Nesehnali jste speciál Lidových novin ve své trafice?

  • Objednejte si jej do své schránky. Pošlete SMS ve tvaru LN MICHB JMENO PRIJMENI ULICE CISLO PSC MESTO (vzor: LN MICHB jan novak jindrisska 16 11000 praha 1) na číslo 902 11 a my vám jej doručíme.
  • Všechny speciály 101 Lidových novin zakoupíte také v Servis centru - MAFRASHOP, Karla Engliše 11, 150 00 Praha 5, otevírací doba po-pá 9-18 hod., tel.: 225 063 111
  • Cena odeslané SMS podle běžného tarifu vašeho operátora. Konečná cena za speciál je hrazena příchozí zpoplatněnou SMS ve výši 60 Kč vč. DPH. Službu technicky provozuje ATS, infolinka 776 999 199 (po-pá 9.00-16.00), www.platmobilem.cz.

„Ve většině originálních receptů se polévka chlebem zahušťuje,“ říká šéfkuchař, „já s tím moc zkušeností nemám, gazpacho připravuju jako lehký, čistě zeleninový krém.“ V případě, že se pro zahuštění přece jen rozhodnete, nezapomeňte chleba ještě před tím, než se do mixování pustíte, namočit asi na půl hodiny do vody a následně dobře vyždímat. Hodí se jakýkoli bílý chléb, veka či francouzská bageta, nic moc rustikálního.

Sherry a čas

Dobré gazpacho však kromě obzvlášť vyzrálých rajčat a výkonné chladničky potřebuje ještě něco: dobrý olivový olej, a ne málo. Dopřejte mu hezkých pár lžic a pak ještě kapku červeného octa. Sherry je prostě nejlepší (aby taky ne, když je doma tam, co samo gazpacho, ve španělské Andalusii), ale dobře poslouží i ocet vinný.

Úplně nakonec můžete přihodit chlebové krutonky, pažitku, kostičky papriky, cibule a okurku, ale i vařené vejce či španělskou šunku jamón. Čemu naopak zkuste odolat, jsou kostky ledu. Polévku sice v mžiku zchladí, stejně rychle ji však také naředí. Mnohem lepší je nenechávat přípravu na poslední chvíli a dopřát gazpachu dostatek času, ať správné teploty dosáhne pěkně pomalu v lednici.

Gazpacho

Ingredience: 500 g rajčat, 1 paprika, 1 salátová okurka, 1 šalotka nebo menší cibule, 3 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce červeného octa (sherry, vinného...), bylinky podle chuti (bazalka, petrželka...), sůl, mletý pepř

Postup: Rajčata krátce spaříme (shora lehce nařízneme do kříže a na 1 až 2 minuty vložíme do vroucí vody) a oloupeme, papriku zbavíme jádřinců a společně s oloupanou okurkou, cibulí, česnekem a olivovým olejem rozmixujeme dohladka. Dochutíme podle potřeby solí, pepřem, červeným octem, čerstvými bylinkami a případně i špetkou cukru a znovu vymixujeme. Pokud je třeba, zředíme trochou vody nebo rajčatové šťávy, či naopak zahustíme bílým chlebem. Polévku necháme v lednici důkladně vychladit a podáváme spolu s krutony z bílého chleba a kousky papriky a oloupané okurky, přidat můžeme i kostičky šunky, oliv či nahrubo nasekaná vařená vejce.


Připravila Iva Pospíšilová
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na Lidovky.cz