Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Mysli globálně, papej lokálně. Začal Prague Food Festival

Jídlo

  10:55
PRAHA - V Královské zahradě Pražského hradu se od včerejška koná třídenní přehlídka kulinářského umění Prague Food Festival. Nejvýznamnější gastronomický svátek zahájila první dáma Lívia Klausová.

Lívia Klausová na Prague Food Festivalu foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

"Přeji vám všem krásné kulinářské zážitky!," řekla přítomným Klausová, která festival zahájila ochutnávkou malého trojhranného krekru, který je symbolem letošního ročníku festivalu, jehož mottem je: "mysli globálně, papej lokálně".

Na své si přijdou milovníci exotických pokrmů, ale také francouzské, italské i české kuchyně. Návštěvníci mohou v prostorách Královské zahrady, která je přístupná ze čtyř stran, ochutnat nabídku 45 stánků.

Mezi gastronomické unikáty letos patří ochutnávky hmyzu na slano i na sladko, lidé si tak mohou vybrat mezi cvrčkem na másle nebo sarančeti na nudlovém salátku. "Na všech zahraničních cestách ochutnám vždy všechna domácí, pro nás exotická jídla, takže určitě ochutnám i toto," řekla Klausová.

Vstupné

Vstupné stálo v předprodeji 400 korun a návštěvníci za tuto částku obdrží i balíček 10 "grandů" v hodnotě 250 korun na základní ochutnávku.

Vstupné na místě je za 450 korun. Další informace jsou na internetové adrese www.praguefoodfestival.cz.

Zájemci mohou navštívit také experimentální laboratoř, kde se dozvědí, jak se připravuje jídlo pro kosmonauty.

"Menu má čtyři chody, připravujeme okurkový salát s jogurtem a koprem, salát z našich zahrad a lesů, ovocné müsli a bezinkové pivo," řekl šéfkuchař Jiří Štift z Mandarin Oriental hotel, který techno-emocionální degustační menu v kulinářské laboratoři připravil.

"Dáváme tam například marinované sušené ovoce, olej z vlašských ořechů, špaldový a žitný chléb, naklíčenou čočku, lanýže nebo nakládané lišky," popsal Štift ingredience menu.

Exotickou kuchyni nabízí třeba stánek Huang He, který připravil telecí špíz s ujgurským kořením a zelenými boby Edaname nebo vepřové uzené vzduchem po gingtiansku.

"Měla jsem tu zatím dvě jídla, rostlinné kari a sezamovou zmrzlinu. Zejména ta zmrzlina byla výborná," řekla turistka z Japonska, která je na festivalu poprvé. "Je skvělé, že se tu nabízí tolik chutí na tak malém prostoru," dodala.

Autoři: ,

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč