6. dubna 2017 6:21 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Připravte si čokoládové pralinky s želé z portského vína

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Čokoládové pralinky s želé z portského vína | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Čokoládové pralinky s želé z portského vína | foto: Lidovky.cz
Recept na čokoládové pralinky je snadný a radost může přinést nejen vám, ale následně i vašim blízkým.Zkuste se inspirovat receptem, který vytvořila food bloggerka Markéta Pavleje.

Čokoládové pralinky s želé z portského vína

(Ingredience na 4 formy)

  • 600 g čokolády s vysokým podílem kakaa
  • 60 g kakaového másla

Ingredience na želé z portského vína

  • 350 ml portského vína Sandeman Ruby Porto
  • 50 g třtinového cukru
  • 5 g plátkové želatiny

Postup: Nejprve zredukujte portské víno. Spolu s cukrem jej pomalu vařte ve větším hrnci, dokud se jedna třetina neodpaří. Mělo by vám zůstat zhruba 250 ml tekutiny. Nechte ji lehce vychladnout. Čokoládu na vylití forem rozpusťte při 45 °C. Je důležité čokoládu rozpouštět opatrně a postupně, aby v některých místech nestoupla teplota příliš vysoko. Lze použít vodní lázeň, ale pak by se voda pod mísou s čokoládou neměla přímo vařit a směs je dobré stále míchat, aby se teplo ve hmotě rozprostíralo rovnoměrně. Další možností je použití mikrovlnné trouby, ale i zde musíte být opatrní a čokoládu vždy zahřívat jen pár vteřin, poté vyjmout z trouby, zamíchat a opět ohřát, dokud nedosáhne 45 °C. Jakmile má čokoláda teplotu 45 °C, přidejte kakaové máslo a míchejte, dokud teplota opět neklesne na 31–32 °C a čokoláda není hezky hladká. Samo kakaové máslo čokoládu zchladí, a tak je tento krok téměř hned hotový.

Nyní máte čokoládu vytemperovanou a můžete formu na pralinky vyplnit až po okraj. Několikrát s formou klepněte o pracovní plochu, abyste odstranili případné bublinky, které by narušily hladký povrch bonbonů. Čokoládu důkladně vylijte zpět do mísy, aby budoucí pralinky měly jen tenkou stěnu, a zbytek z povrchu formy setřete pomocí karty nebo cukrářské palety. Ještě párkrát formou klepněte a popřípadě rozlévejte zbylou čokoládu uvnitř tak, aby byla rovnoměrně na stěnách budoucích skeletů. Formu odložte na pár minut do lednice. Takto si připravte všechny formy. Zbylou čokoládu zatím dejte stranou, budete ji potřebovat na finální uzavření.

Nastal čas dokončit náplň. Připravte si plátky želatiny: namočte je podle návodu na 5 minut do studené vody a nechte nabobtnat. Pak je vyždímejte a přidejte k portskému vínu, které nesmí být horké, pouze vlažné, jinak by se želatina znehodnotila. Dobře promíchejte – želatina by se měla během chvilky rozpustit. Pokud byste pracovali se studeným portským vínem, tekutinu mírně zahřívejte, dokud se v ní želatina nerozpustí. Stačí, aby byla teplá.

Má-li náplň pokojovou teplotu, můžete s ní naplnit bonbony. Na plnění je ideální zdobicí sáček, kterému ustřihnete pouze malinkatý otvor, protože v tomto momentě je náplň tekutá téměř jako voda. Pralinky plňte tak, aby vám nahoře zbyl přibližně 3mm prostor pro uzavření čokoládou. Nejprve ale naplněnou formu odložte opět do lednice, aby náplň ztuhla v želé.

Při uzavírání bonbonů musíte postupovat svižně. Čokoládu na zavírání si pravděpodobně budete muset rozpustit, protože želírování zabere trochu více času a zbylá čokoláda vám už nejspíš ztuhla. Formu zaplňte čokoládou (opět by měla mít teplotu kolem 32 °C), párkrát bouchněte, aby se pěkně zaplnil každý bonbon, a následně setřete všechen přebytek kartou nebo paletou zpět do mísy. Formu při tom už nenaklánějte. Opět ji přesuňte do lednice, a až bude vychlazená, přijde ten nejvíce uspokojivý okamžik, kdy budete moci pralinky vyklepnout.

Lidovky.cz
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz