25. února 2011 9:29 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Recepty ze mlýna: tři způsoby,
jak připravit králíka

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Pečené králičí maso (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Pečené králičí maso (ilustrační foto) | foto: Shutterstock
Jemné a lehké králičí maso patří k tradiční české kuchyni. Je chutné, snadno stravitelné a především zdravé. Maso z králíka můžeme připravit na mnoho způsobů. Tady jsou tři tipy, jak ho připravit:

Králík na pivu - tradiční český recept

Budete potřebovat:
1 naporcovaného králíka, 4 nahrubo pokrájené cibule, 1 světlé pivo, 150gr anglické slaniny, 4 lžíce rostlinného oleje, 50gr másla, 2 snítky rozmarýnu, 2 lžičky roztlučeného jalovce, 2 bobkové listy, 2 palice česneku, 150ml slepičiho vývaru, 800gr malých nových brambor, sůl, pepř, celé nové koření, celý černý pepř


Příprava:
Naporcovaného králíka vložíme do mísy, zasypeme nakrájenou cibulí a zalijeme pivem. Přikryjeme a dáme přes noc do chladu. Troubu předehřejeme na 180°C. Maso vyndáme z marinády, osušíme, osolíme, opepříme a obalíme plátky slaniny.

Ve větším hrnci rozehřejeme máslo s olejem a osmahneme na něm jednotlivé porce masa ze všech stran dozlatova. Okapanou cibuli z marinády, nasekaný rozmarýn, jalovec a bobkové listy přidáme k masu. Podlijeme pivem z marinády, přiklopíme a pečeme v troubě 45minut. Do pekáče k masu přidáme očištěné nové brambory a palice česneku rozkrojené příčně na půl. Pečeme ještě 60minut a během pečení podléváme slepičím vývarem a pivem.

Králík trochu jinak - recept pochází z Itálie
Budete potřebovat:
1 naporcovaného králíka,sůl,čerstvě mletý pepř,100ml panenského olivového oleje,60g másla, 2 snítky rozmarýnu,100ml suchého bílého vína, 1sklenice cibulové omáčky (například Heinz), 1/2 lahvičky chilli omáčky s česnekem (třeba Kimball) ,hrst černých vypeckovaných oliv, 3 větší cibule, 2 lžíce citrónové šťávy, 50ml kuřecího vývaru

Příprava:
Naporcovaného králíka osolíme, opepříme a položíme do pekáče s olivovým olejem. Přidáme bylinky,olivy a zalijeme vínem. Máslo nakrájíme na plátky a položíme na porce masa. Cibulovou omáčku rozmícháme v 50 ml kuřecího vývaru a přelijeme králíka. Posypeme nahrubo nasekanou cibulí, přiklopíme, vložíme do předehřáté trouby a dusíme asi 40min.Odklopíme a dopékáme.Omáčku dochutíme a podáváme s bagetou.

Králík trochu jinak, recept pochází z Itálie

Králík pana Vlasáka z Pravonína
Budete potřebovat:
1 naporcovaného králíka,150gr anglické slaniny v celku, kořenovou zeleninu - tolik,aby přikryla všechny porce masa, 2 vetší cibule, 200ml suchého červeného vína, trochu slepičího vývaru, sůl, pepř, po lžičce sladké a pálivé papriky, rostlinný olej.


Příprava:
Naporcovaného králíka prošpikujeme slaninou, okořeníme pepřem a solí, naložíme do směsi nastrouhané kořenové zeleniny a najemno nakrájené cibule. Zalijeme suchým červeným vínem a dáme přes noc do chladu. Na oleji zesklovatíme najemno nakrájenou zbylou cibuli, přidáme okapanou směs kořenové zeleniny, podusíme, vložíme porce králíka, podlijeme trochou slepičího vývaru a vína z nálevu. Dusíme do měkka a ke konci přidáme sladkou i pálivou papriku dle chuti. Promícháme, vydusíme a podáváme s bramborovým knedlíkem.

Jan Šenk, mlynář, milovník vaření a dobrého jídla
  • 1Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.