22. prosince 2013 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Regionální speciality. Jak
připravit štolu nebo kapra na modro?

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Když vám dojdou nápady, jedlé dárky nezklamou nikdy. Nechte si inspirovat třeba... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Když vám dojdou nápady, jedlé dárky nezklamou nikdy. Nechte si inspirovat třeba... | foto: Shutterstock
Přemýšlíte, že by to letos chtělo na slavnostním stole nějakou změnu? Místo klasického trojobalu a bramborového salátu se nechte inspirovat regionálními recepty či tradičními staročeskými pokrmy. Zkuste třeba Muziku nebo kapra na modro, recept přináší server Lidovky.cz.

Ze severočeské tabule:


Kapr na zelenině

  • 4 porce kapra
  • hrst hladké mouky
  • sůl, kmín
  • šťáva z jednoho citronu
  • 100 g másla
  • celer, mrkev, cibule, česnek
  • olej

Kapra pokapte citronem, nechte uležet, osolte, obalte v mouce, mrkev, celer, cibuli a česnek orestujte nakrájené na plátky a kolečka, vložte do pekáče s rybou a máslem, pečte cca 30 minut.

Švestková omáčka

  • cibule
  • stroužek česneku
  • lžíce oleje
  • švestková povidla
  • mletá skořice
  • citronová kůra
  • trocha rumu
  • strouhaný perník

Osmahněte cibuli a česnek, přidejte povidla, skořici, kůru a přelijte půl litrem vody. Povařte, zahustěte perníkem a rumem. Podávejte s plátky uzeného vepřového masa.

Tvarohová štola

  • máslo
  • cukr
  • 2 vejce
  • skořice
  • citrónová kůra
  • rum
  • měkký tvaroh
  • 500 g hladké mouky
  • prášek do pečiva
  • rozinky, mandle
  • 60 g kandovaného ovoce

Máslo utřete a zašlehejte cukr, vejce, skořici, kůru, rum i tvaroh. Přidejte mouku s práškem do pečiva a ovocem, vytvarujte štolu a pečte zvolna, teplou obalte v cukru.

VÁNOCE NA SERVERU LIDOVKY.CZ

Přečtěte si články:

Vánoce na serveru Lidovky.cz. Přečtěte si všechny články.

Co pro vás chystáme:

  • 5 nej bramborových salátů podle našich nejlepších šéfkuchařů
  • Rychlokurz vánoční etikety. Kdo u svátečního stolu začíná jíst první?
  • Tradiční Vánoce. Houbový kuba od Romana Pauluse

 

Z jihočeské tabule:


Muzika

  • sušené ovoce
  • skořice, badyán, hřebíček, vanilkový lusk
  • citronová kůra
  • lžíce povidel
  • rozinky
  • ořechy
  • perník
  • med
  • rum

V litru vody povařte sušené ovoce, badyán a hřebíček, dřeň z lusku, skořici, trochu kůry a vařte, poté přidejte zbytek ingrediencí, zahustěte perníkem a ochuťte medem a rumem. Do omáčky poté vsypte část sušeného ovoce.

Kapr na modro

  • kapr
  • sůl, ocet,
  • cibule, mrkev, celer
  • petržel
  • citron
  • černý pepř celý, nové koření celé, bobkový list, tymián
  • máslo

Smíchejte litr vody s 50 ml octa, přidejte koření a na plátky nakrájenou zeleninu a cibuli, osolte, opepřete a 10 minut vařte, naporcovaného kapra osolte a vložte na 20 minut do mírně se vařícího nálevu. Hřbet by mu měl zmodrat, poté jej přelijte máslem a dozdobte zeleninou.

Zlatá rybí polévka

  •  2 kapří hlavy
  • 3 cibule
  • sladká paprika
  • lžíce oleje
  • sůl

Do osolené vody vložte hlavy a přidejte dvě celé cibule i se slupkou. Z uvařených hlav oberte maso a vývar přeceďte. Třetí cibuli zpěňte na másle, zaprašte paprikou, přidejte vývar a maso.

Z východočeské tabule:


Vánoční perníčky

Když vám dojdou nápady, jedlé dárky nezklamou nikdy. Zkuste třeba skořicový likér.
  • hladká mouka
  • moučkový cukr
  • med
  • máslo
  • 4 vejce
  • kakao
  • skořice, hřebíček, anýz, nové koření

Zpracujte v hladké těsto, nechte odležet. Druhý den vyválejte cca milimetr tlusté pláty, ze kterých vykrajujte tvary. Pečte 10 minut při 180°C, poté ozdobte bílkovou polevou (moučkový cukr s bílkem, škrobovou moučkou a citronovou šťávou umíchejte dohladka).

Z moravské tabule


Jahelník

Nenechte se omezit bezlepkovou dietou, zkuste speciální recepty.
  • jáhly
  • rozdělené vejce
  • cukr
  • skořice
  • rozinky
  • ořechy
  • vlašské ořechy
  • sušené švestky

Jáhly spařte, osolte a vařte ve vodě 20 minut do kaše. Žloutky, cukr, skořici, rozinky, ořechy a sníh z bílků vmíchejte. Do pekáče rozetřete těsto, mezi dvě vrstvy dejte švestky. Pečte při 160°C.

Bonus: Staročeská kuchyně

Masarykovo cukroví

  • vlašské ořechy
  • hladká mouka
  • máslo
  • cukr
  • kakao
  • žloutek

Ořechy na 2 hodiny namočte do vody, poté nahrubo nasekejte. Přidejte ostatní suroviny a zpracujte těsto. Vytvarujte válečky o průměru cca 4 centimetry a nechte v chladu ztuhnout. Krájejte na kolečka a pečte na 180°C. Ještě horké obalujte v cukru.

Lidovky.cz
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.