19. prosince 2013 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Jak připravit štědrovečerní
polévku? Zkuste rady šéfkuchařů

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 3Diskuse
Tradiční štědrovečerní polévka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Tradiční štědrovečerní polévka | foto: Shutterstock
Bez štědrovečerní rybí polévky není večeře kompletní. Pokud polévku připravujete každý rok stejně, je na čase začít trochu experimentovat. Server Lidovky.cz oslovil přední šéfkuchaře a vybral tři recepty k slavnostní tabuli. Inspirujte se a vyzkoušejte nové recepty.

Rybí vánoční polévka (Ondřej Jíňa)

Ingredience: kosti a hlava z 1 kapra, 1 mrkev a ¼ celeru na várku, sůl
1 mrkev, ¼ celeru, 1 petržel, 1 cibule, 1 lžíce másla a 2 lžíce hladké mouky, 1 bobkový list, 3 kuličky pepře, 1 kulička nového koření, 200 ml smetany, muškátový oříšek, citrónová šťáva podle chuti, kostička másla na zjemnění, 1 houska + lžíce másla a petrželka na posypání

Postup: Z rybích koster, hlavy zbavené žáber, kořenové zeleniny a 1 litru vody připrav rybí várku, kterou povaříš cca 25 minut. Poté várku sceď, z koster a hlav ober maso a nech vychladnout. Připrav si základ polévky: petržel, mrkev, celer a cibuli nakrájej na kostky a osmahni na másle.

Po chvilce zapraš moukou a osmahni, potom zalij vychladlým vývarem, osol a přidej koření (nejlépe v čajovém sítku nebo zabalené nebo gázy, aby se ti potom snadněji vyndávalo). Nech 20 minut provařit, pak vrať do polévky maso, zjemni ji smetanou, dochuť muškátovým oříškem a citrónovou šťávou. Nakonec v polévce rozmíchej kostičku másla. Při servírování polévku posyp houskou, opraženou na másle, a nasekanou petrželkou.

Recept Ondřeje Jíni z kuchařky Muži sobě – kuchařky napsané pro muže, kteří mají rádi svůj život a dobře jí. Své oblíbené recepty pro ni vybralo a navařilo devět špičkových českých šéfkuchařů. A získali za ni ocenění Winner v kategorii Best first cookbook v českém kole světové soutěže Gourmand World Cookbook Awards 2013.

PSALI JSME:

Polévka z vánočního kapra (Michal Pospíšil)

Ingredience: 1 kapří hlava, vnitřnosti z jednoho kapra (mlíčí, jikry nebo oboje), 1 cibule, 1 mrkev, 1 petržel, půlka celeru, nové koření, bobkový list, sůl, pepř, 100 gramů másla, 50 gramů hladké mouky, 100 ml smetany, muškátový oříšek, zelená petrželka, 1 rohlík

Postup: Hlavu z kapra a vnitřnosti spolu s kořením dáme vařit asi na 20 minut do 1 litru vody. Poté hlavu vyjmeme, obereme z ní maso a spolu s vnitřnostmi nakrájíme na kousky. V hrnci na másle podusíme nastrouhanou mrkev, celer, petržel a cibuli, vše zaprášíme hladkou moukou, zalijeme přecezeným rybím vývarem a necháme cca 15 minut vařit. Následně přidáme připravené maso z kapří hlavy a vnitřnosti, zalijeme smetanou a ochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem, solí a mletým pepřem. Na talíři polévku ozdobíme nasekanou petrželkou a přidáme na kostičky nakrájený opečený rohlík.
 
Recept Pavla Pospíšila - prvního českého šéfkuchaře oceněného michelinskou hvězdou.

Vánoční rybí polévka (Roman Vaněk)

Ingredience: hlava, skelet a drobty (jikry, mlíčí) z kapra, 3 lžíce másla, 1 střední cibule, 1 stroužek česneku, kořenová zelenina (150 g mrkve, 50 g celeru, 50 g petržele)

Postup: Z hlavy odstraníme oči a žábry, důkladně ji spolu se skeletem propláchneme, abychom ji zbavili veškeré krve a nečistot, dáme hlavu a skelet do hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Sebereme pěnu, která se vytvoří na hladině, to aby byl vývar čirý. Osolíme a přidáme divoké koření. Asi po 30 minutách vývar scedíme a z prochladlé rybí hlavy a skeletu obereme maso a nakrájíme na kostičky.

Zvlášť uvaříme doměkka jikry a mlíčí v mírně osolené vodě a vlijeme k vývaru z hlavy a skeletu.

Na másle orestujeme nahrubo nastrouhanou zeleninu dorůžova, teprve pak přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Když zelenina s cibulí získají zlatavou barvu, zaprášíme je moukou a znovu zasmahneme. Stačí minuta. Vzniklou jíšku zalijeme vývarem, promícháme a necháme nejméně 20 minut povařit na mírném ohni. Polévku dochutíme solí a pepřem. Vložíme kapří maso a uvařené vnitřnosti. Nakonec přidáme nasekané lístky petrželky a na talíři dochutíme polévku smaženou houstičkou.

Recept šéfa Pražského kulinářského institutu Romana Vaňka z kuchařky Poklady klasické české kuchyně aneb jak to ta babička tenkrát vařila.

Inspirace z Chorvatska:

Chorvatská rybí polévka
Ingregience:

  • 600 g porcí různých ryb
  • 4 rajčata
  • 1 velká cibule
  • 1 hlavička česneku
  • petrželka
  • 1 bobkový list
  • olivový olej
  • 100 ml bílého vína
  • sůl
  • mletý bílý pepř

Postup: Rajčata na spodní straně křížem nařízneme a ponoříme na 10 vteřin do vařící vody. Potom z nich sloupneme slupku, nakrájíme je na menší kousky a vložíme do širokého kastrolu. Přidáme nadrobno nasekanou a na oleji do sklovita osmaženou cibulku, nadrobno nasekaný česnek, najemno nakrájenou zelenou petrželku, bobkový list, sůl a pepř. Přilijeme 1½ litru studené vody a uvedeme do varu.  Stáhneme plamen, vložíme očištěné rybí porce a vlijeme víno. Necháme přikryté poklicí táhnout tak dlouho, až se rybí maso začne uvolňovat od kostí. V tomto okamžiku odstavíme ze zdroje tepla, odkryjeme a necháme ještě 10 minut dojít.
Polévku při vaření nemícháme, pouze s kastrolem tu a tam potřeseme, aby se ryby nerozbily a zůstaly v porcích.

Recept pochází ze Sladkovodní kuchařky, kterou vydalo nakladatelství Smart Press.

apeAlena Pecháčková
  • 3Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz