Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Jezte všemi pěti smysly, láká neobvyklý podnik v Šanghaji

Jídlo

  16:00
Večeře v šanghajské restauraci Ultraviolet začíná v půl osmé večer. Hosty přivezou z místa setkání dvě dodávky do sálu bez oken. Když se všichni usadí, je návštěvníkům na stěny promítnut obraz cihlové zdi, který se rychle posunuje nahoru a vytváří iluzi, že se celá místnost potápí.

Anglická večeře, při které prší. foto: Reuters

Následuje zvuk praskajícího kamene, obloha plná hvězd, záře purpurových svíček a hlahol kostelního zvonu. Teprve potom začnou číšníci podávat předkrm - mražený jablečný knedlíček s příchutí japonského zeleného křenu wasabi, píše agentura Reuters.

Restaurace, která sídlí v bývalém skladišti v centru čínské finanční metropole Šanghaje a je dílem Francouze Paula Paireta, servíruje banket o 22 chodech, jehož záměrem je stimulovat všech pět smyslů. Každý večer je tento výjimečný zážitek vyhrazen pouze desítce hostů.

Jídlo s doprovodnou produkcí
"Mám zde jediný stůl, který plně ovládám. Když kontrolujete každý element, čas, jídlo, atmosféru, vytváříte tím vlastní operu," vysvětlil Pairet, který v Šanghaji vede ještě další vysoce hodnocenou restauraci. "Hlavní pozornost je ale pochopitelně soustředěna na jídlo," dodal.

Příprava jídla v zážitkové restauraci Ultraviolet v Šanghaji.

Jednotlivé chody jsou podávány s obrazovým, zvukovým a čichovým doprovodem, který je šitý na míru příslušnému pokrmu. Hosté si tak vychutnávají humry, zatímco na stěnách se objevují záběry mořských vln dorážejících na pobřeží, z rozprašovačů se line svěží vůně oceánu a na pozadí zní burácení vln.

Restaurace, která byla otevřena v květnu, byla dávným snem Paireta, který se v 18 letech rozhodl, že ze svých zálib - fotografování a vaření - udělá výnosný byznys. V roce 2005 otevřel tento bývalý student přírodních věd v Šanghaji restauraci v hotelu Shangri-La. Tam si návštěvníci vybírají ze čtyř různých menu, přičemž každé je nabízeno ve třech různých velikostech podle toho, jaký mají příchozí hlad.

Pairet nicméně brzy zjistil, že hosté mají problém při výběru z jídelního lístku a přiřazení vhodného vína. Ve svém novém podniku se proto rozhodl pro tradici table d'hôte (doslova hostitelův stůl), kdy o menu rozhoduje hostitel a kdy všichni hosté jedí to samé.

Dvaadvacet chodů a každý s jiným nápojem
"Zapomeňte na zdlouhavé vybírání. Sestavíme vám pokrmy s drinky, buď s vínem či s nealkoholickými nápoji. Abychom udrželi všech 22 chodů v rovnováze, musí být v rovnováze také nápoje," podotkl.

V roce 2009 strávil Pairet šest měsíců hledáním vhodného objektu, kde by mohl otevřít svůj restaurant snů. Do rekonstrukce investoval 2,5 milionu dolarů (52 milionů Kč).

Každý chod v restauraci Ultraviolet doprovází jiný nápoj, převážně je to víno, ale také sherry, pivo a čínský čaj. Předem připravený scénář pak podle Paireta stimuluje zákazníkovy "psychické chutě".

Po humrovi vařeném v páře přichází pečivo s lanýži, jimž odpovídá lesní scenérie a vůně zvaná "podzimní půda". Hlavní chod, mořský vlk, podbarvují projekce pestrobarevných tropických ryb plovoucích po celé místnosti.

Hostina není právě nejlevnější, každý host za ni zaplatí 2000 jüanů (asi 6500 Kč), přesto má však podnik všechna místa zarezervovaná až do konce září. Pairet to připisuje částečně ochotě obyvatel Šanghaje přijímat nové myšlenky.

Autoři: ,

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč