„Omezit spotřebu cukru je jedna věc, ale potlačit neudržitelné chutě na sladké, to je věc druhá. Za spotřebou cukru stojí mnoho podnětů od nepravidelného stravování a nevyvážené stravy, stresu, nedostatku spánku, nedostatkem bílkovin v jídelníčku, hladověním během dne, nadměrná fyzická zátěž, nízký pitný režim, nedostatek vlákniny ve stravěa mnoho dalších faktorů,“ říká nutriční specialistka Iva Veselá.
Jak omezit cukr?
|
Cukr lze postuputně nahradit a omezit tak jeho příjem. Existuje řada přírodních sladidel, které jsou vhodnější alternativou rafinovaného i třtinového cukru. Jejich výhodou je to, že mají nízký glykemický index, obsahují minerální látky, podporují trávení a nezpůsobují překyselení organismu a zdravotní potíže jako obyčejný cukr.
Mezi taková sladidla patří například javorový sirup, sirup z agáve, jakonu, kokosový cukr atd. Další fintou je slazení ovocem, například rozmixovanými sušenými datlemi nebo rozinkami, které můžete přidávat do těst namísto cukru, jogurtů nebo cereálií.
Jídlo je větší tabu než sex, říká autorka filmu Cukr blog |
„Konzumace jednoduchého cukru způsobuje zmnožování podkožních tukových buněk, tím i zpomalování metabolismu, dochází k rozvoji vnitřního tuku kolem orgánů, poruchám glukózové regulace, cukr způsobuje únavu až vyčerpanost a vzbuzuje chutě na sladké,“ vypočítává Veselá.
Doporučuje proto rostlinku stévii. „Stévie, sladidlo bez kalorií. Rostlinka, jejíž sladivost je 300x vyšší než sladivost cukru. Jedinou nevýhodou je chuť, která je při použití většího množství nahořklá. Týká se to hlavně pečení. Ale to řeším jednoduše tak, že použiji třeba 3 lžíce zdravého kalorického sladidla a stévii použiji jen k doslazení. Stále ušetřím celých 90% cukru ve srovnání s původním receptem,“ radí Veselá.
Tvarohové tartaletky s brusinkami
Postup: Ingredience na tartletky vyšleháme ručním mixérem, dochutíme stévií, citrónovou šťávou a nakonec přimícháme kypřicí prášek. Formičky vymažeme máslem, vysypeme strouhaným kokosem, nalijeme do nich tvarohovou směs a posypeme brusinkami. Pečeme na 165 °C, až tvaroh začne zlátnout. Hotové tartletky přelijeme rozmixovaným mangem s pomerančovou šťávou, ozdobíme jahodou (ta je v kombinaci s mangem úžasná) a lehce posypeme strouhaným kokosem. |
Tvarohové tartaletky s brusinkami