5. srpna 2013 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Smažený cuketový květ? S
přípravou poradí Roman Paulus

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Ještě před obalením v těstě lze květy plnit, výběr obsahu záleží na vaší individuální chuti. Šéfkuchař Roman Paulus doporučuje vyzkoušet například čerstvý sýr či zeleninovou směs. Omáčku snadno vykouzlíte z rajčat a kaparů. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Ještě před obalením v těstě lze květy plnit, výběr obsahu záleží na vaší individuální chuti. Šéfkuchař Roman Paulus doporučuje vyzkoušet například čerstvý sýr či zeleninovou směs. Omáčku snadno vykouzlíte z rajčat a kaparů. | foto: MAFRA - Tomáš Krist
Možná jste kolem nich doteď chodili bez povšimnutí a netrpělivě vyhlíželi spíš to, co se klube na jejich konci: mladé cukety. Zářivě žluté květy tykve obecné se ale do kuchyně hodí stejně jako její zelenkavé plody – a chutnají ještě lépe.

Cuketa alias cukína se řadí do rodu tykve obecné. Ta sice pochází ze Severní Ameriky, cuketa sama už však má kořeny ryze evropské – vznikla šlechtěním v Itálii. Právě Italové taky patří k jejich největším konzumentům a kromě mladých plodů s oblibou připravují i její žluté květy.

Plod neplod

U nás ve střední Evropě se zelené cukety pořádně zabydlely až někdy začátkem devadesátých let, nástup ale měly famózní: čeští zahrádkáři i kuchaři si je okamžitě zamilovali – a milovat už nepřestali. Vůbec nejraději je máme smažené, obalené v těstíčku či trojobalu, stejně dobře se ale hodí k plnění, na gril či do omáček. Jejich chuťová nevýraznost je v tomto případě výhodou – chutě a vůně výraznějších surovin nepřehluší, ale naopak ochotně přijmou.

Mistr kuchař

Roman Paulus, šéfkuchař restaurace pražského hotelu Alcron, radí každý týden čtenářům LN.

Více rad a receptů najdete ZDE

V začátcích cuketového osídlování českých záhonů je mnozí považovali za převlečené okurky a podle toho s nimi také nakládali. V kuchyni má přitom cuketa docela jiné místo. I když se mladé, ještě křehké plody hodí třeba i na lehký salát, na rozdíl od okurek se většinou podávají tepelně upravené. Z přísně botanického hlediska jde přitom o takzvaný plod nevyvinutý: zelenkavé tykve jsou vlastně zduřelé semeníky samičího květu.

U nás?

Jen s vypětím všech sil Právě květ cukety si pro svůj dnešní recept vybral i Roman Paulus. Zatímco ve zmíněné Itálii ho hlavně teď v létě najdete na lístku každé druhé restaurace, pro většinu z nás je jen stupínkem na cestě k pořádně baňaté tykvi.
 Pokud nemáte možnost ukořistit jej na vlastní zahrádce, nejspíš se při jeho shánění pěkně zapotíte. Zlatavé květy se na českých pultech objevují spíš sporadicky. „Rychle podléhají zkáze – vadnou a ztrácejí na svěží barvě i chuti,“ popisuje jednu z možných příčin Roman Paulus.

Nejoblíbenější úpravou cuketového květu je jeho smažení v tempurovém, vinném či jiném těstíčku, které dá nejlépe vyniknout jeho delikátní chuti. Postup hravě zvládne i začátečník: prvnímkrokem je příprava řidšího těstíčka z mouky a vody (případně minerálky, vína, mléka či vajíčka); řidší proto, aby ho na kvítcích neulpívalo přespříliš – přehlušilo by jejich chuť. Potom květy opatrně rozevřete a zbavíte pestíků a tyčinek – a pak už jen namáčíte v těstíčku a bleskurychle smažíte ve vyšší vrstvě oleje.

Jako v rukavičkách

Výsledek je po všech stránkách strhující, i tak jej ale můžete ještě o stupínek povýšit – náplní. „Květy můžete ještě předtím, než je obalíte v těstíčku a dáte fritovat, plnit. Hodí se ratatouille (francouzská směs dušené zeleniny), mix z mořských plodů nebo třeba čerstvý sýr, směs by však měla být co nejjemnější – aby nepřehlušila jemnou chuť květu,“ popisuje Roman Paulus. Ze stejného důvodu šetřete i kořením – květ je sám o sobě příjemně voňavý.

LN 101: Nejlepší recepty michelinského kuchaře Pauluse

SPECIÁL LN 101: Nejlepší recepty michelinského kuchaře Pauluse

Nesehnali jste speciál Lidových novin ve své trafice?

  • Objednejte si jej do své schránky. Pošlete SMS ve tvaru LN MICHB JMENO PRIJMENI ULICE CISLO PSC MESTO (vzor: LN MICHB jan novak jindrisska 16 11000 praha 1) na číslo 902 11 a my vám jej doručíme.
  • Všechny speciály 101 Lidových novin zakoupíte také v Servis centru - MAFRASHOP, Karla Engliše 11, 150 00 Praha 5, otevírací doba po-pá 9-18 hod., tel.: 225 063 111
  • Cena odeslané SMS podle běžného tarifu vašeho operátora. Konečná cena za speciál je hrazena příchozí zpoplatněnou SMS ve výši 60 Kč vč. DPH. Službu technicky provozuje ATS, infolinka 776 999 199 (po-pá 9.00-16.00), www.platmobilem.cz.

Další rada michelinského šéfkuchaře se týká těstíčka: pokud do něj používáte minerálku nebo kypřicí prášek jako my v receptu v rámečku, míchejte opatrně – o bublinky nechceme přijít, raději ať v něm zbyde nějaká ta hrudka. A konečně teplota oleje, v němž se budou kvítky smažit: neměla by výrazněji klesat, ale ani vystoupat do smrtelných výšin – cílem je křupavá, ale stále světlá kůrčička.

Samičky s cuketkou

Cuketové květy jsou dvojího druhu: samčí a samičí. Někdo říká, že do kuchyně patří jen ty s tyčinkami, zakončené stopkou. Roman Paulus naopak rád zapojuje i samičky, kterým se pod poupětem rýsuje mladá cuketka. „Mlaďounké plody, na jedné straně stále ještě spojené s květem, nejenom skvěle chutnají, ale taky dobře vypadají na talíři,“ říká, „skvěle se hodí třeba jako příloha k rybě.“

V případě, že se chystáte plnit a smažit právě takové kvítky, nezapomeňte mladou cuketku podélně naříznout – v horkém oleji si pobyde opravdu jen krátce a právě díky rozpůlení se prosmaží rychle a přitom důkladně.

Smažený cuketový květ

Ingredience: 4 cuketové květy, 100 g ricotty, bylinky, těstíčko na obalování (hladká mouka, bílé víno, vejce, kypřicí prášek), olej na smažení, pepř

Na omáčku: 500 g rajčat (větších čerstvých, cherry i sušených), kapary, olivy, česnek, bazalka, olivový olej, sůl, pepř

Postup: Nakrájíme si větší čerstvá rajčata a česnek a na oleji je necháme podusit. Potom přidáme pokrájená cherry a sušená rajčata, olivy, kapary a bazalku, ještě krátce podusíme a dochutíme solí a pepřem. Smícháme ricottu s nasekanými bylinkami a pepřem a směsí plníme cuketové květy. Opatrně zavineme. Nakonec si připravíme těstíčko z mouky, vína, dvou vajec a kypřicího prášku, naplněné květy v něm obalíme a smažíme v oleji. Necháme okapat na papírové utěrce a servírujeme společně s rajčatovým ragú.


 

Připravila Iva Pospíšilová
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.