Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Speciality evropských kuchyní. Vyzkoušejte fazolovou polévku, radí Slovinec

Jídlo

  7:00
Houby, čerstvý sýr, tvaroh a saláty. To jsou základy slovinské kuchyně. Slovinci si ale také rádi pochutnávají na fazolích a telecím mase. Raritou rozhodně není koňské maso a můžete zde narazit i na maso medvědí. Server Lidovky.cz přináší první díl seriálu o evropských kuchyních.

Bio hovězí filet s sázeným vejcem a pečenými bramborami (restaurace Nenasyta) foto: Meti Kosec

Slovinskou gastronomii ovlivnily kuchyně okolních států. Běžně zde narazíte na pizzu, těstoviny a velice oblíbené je houbové rizoto. Pochutnat si ale můžete také na klobásách či segedínském guláši. Slovinci mají ale jako každý národ i celou řadu národních jídel, na která jsou pyšní. Patří mezi ně i tolik oblíbení lanýži.

Bovecký ovčí sýr (Bovški sir)

Bovecký ovčí sýr má kulatý tvar, hmotnost mezi 2 a 5 kg. Šedohnědá až béžová kůra na povrchu je pevná a hladká. Těsto je pružné s řídkými drobnými dírkami a prasklinkami. Těsto starších sýrů je kompaktnější a lámavější. Má typickou aromatickou, plnou, intenzivní, jemně pikantní vůni a chuť. Je polotvrdý, vyrábí se ručně ze syrového alpského ovčího mléka.

„Slovinská kuchyň je ovlivněna středomořskou, balkánskou a především rakouskou kuchyní. Jídla, která se u nás tradičně připravují, mají proto nádech a vůni všech zmíněných kuchyní,“ říkají majitelé slovinské restaurace Nenasyta Meti Kosec a Primož Škerjanec. „Oblíbené jsou slovinské alpské sýry, pršut a sušené salámy a uzeniny,“ dodávají.

V hlavní roli maso

Základem hlavních jídel je maso. Oblíbené je hovězí, telecí, vepřové, ale i koňské a medvědí, které se v zemi legálně prodává. Populární je také zvěřina. Když si pořádně prohlídnete jídelní lístky, zjistíte, že kuřecímu či krůtímu masu Slovinci příliš neholdují. Místo toho si často a rádi dopřávají ryby a mořské plody (především krevety a slávky).

„Nedílnou součástí slovinské kuchyně a především obědů jsou saláty. Ty nejlepší se připravují s jablečným octem a dýňovým olejem. Zajímavý je také salát z pampelišek,“ říká šéfkuchař Nenasyty Škerjanec. Za ochutnání podle něj stojí jota - polévka z fazolí a kyselého zelí. „Dá se také dělat s kranjskou klobásou,“ doporučuje.

Jota

  • 200 g fazolí, které necháte přes noc ve vodě
  • 500 g oloupaných a nakrájených brambor
  • 500 g kyselé bílé řepy
  • 150 g slaniny
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • bobkový list
  • rajský protlak
  • sůl
  • pepř

Jota

Postup: Fazole, brambory a zelí uvařte zvlášť. Nakrájejte slaninu a osmahněte společně s cibulí. Přidejte mouku, osmahněte a zalijte vodou a chvíli povařte. Přidejte fazole, brambory a zelí, česnek, bobkový list a rajčatový protlak. Podle chuti přidejte sůl a pepř a nechte povařit.

Národ houbařů

Slovinci jsou stejně jako Češi národem, který miluje houby a houbaření. Gobova rižota (houbové rizoto) se v sezoně na jídelníčku Slovinců objevuje často, ale také rádi připravují houbovou polévku a houby s vejcem.

Prekmurska gibanica.

„Na podzim se dělají noky s houbami, houbové rizoto, pohanka s hříbky či liškami nebo i hovězí steaky s houbami. Stejně jako Češi mají Slovinci houby velice rádi,“ dodává na závěr Kosec. Kromě hub milují Slovinci také sladké pokrmy a zákusky. Nejčastějším dezertem, na který můžete narazit, jsou palačinky či štrúdl. Nejlepším moučníkem je však podle majitelů Nenasyty tradiční Prekmurska gibanica: vrstvený koláč plněný mákem, tvarohem, ořechy, jablky a rozinkami.

Slovinská národní jídla

  • Kranjska klobasa - proslulá slovinská klobása , vyrobená z vepřového a hovězího masa, slaniny, černého pepře, slaniny
  • Žganci - kaše z pohankové, ovesné, kukuřičné nebo pšeničné mouky, vody, oleje a soli (podobá se italské kukuřičné polentě)
  • Štruklji - slané nebo sladké knedlíky plněné sýrem, ořechy nebo ovocem
  • Jota - polévka z fazolí a kyselé bílé řepy
  • Štajerska kisla juha – zabíjačková kyselá polévka
  • Kokošja / goveja juha – kuřecí / hovězí vývar s vaječnými nudlemi; je to nejčastěji konzumovaná polévka
  • Krofi - koblihy plněné džemem
  • Potica - sladká roláda z kynutého těsta, pečená nejčastěji v bábovkové formě; plněná obvykle ořechy, mákem či tvarohem.

Potica.

Autor:
Témata: kuchyně, polévka, sýr

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!