Slovinskou gastronomii ovlivnily kuchyně okolních států. Běžně zde narazíte na pizzu, těstoviny a velice oblíbené je houbové rizoto. Pochutnat si ale můžete také na klobásách či segedínském guláši. Slovinci mají ale jako každý národ i celou řadu národních jídel, na která jsou pyšní. Patří mezi ně i tolik oblíbení lanýži.
Bovecký ovčí sýr (Bovški sir)Bovecký ovčí sýr má kulatý tvar, hmotnost mezi 2 a 5 kg. Šedohnědá až béžová kůra na povrchu je pevná a hladká. Těsto je pružné s řídkými drobnými dírkami a prasklinkami. Těsto starších sýrů je kompaktnější a lámavější. Má typickou aromatickou, plnou, intenzivní, jemně pikantní vůni a chuť. Je polotvrdý, vyrábí se ručně ze syrového alpského ovčího mléka. |
„Slovinská kuchyň je ovlivněna středomořskou, balkánskou a především rakouskou kuchyní. Jídla, která se u nás tradičně připravují, mají proto nádech a vůni všech zmíněných kuchyní,“ říkají majitelé slovinské restaurace Nenasyta Meti Kosec a Primož Škerjanec. „Oblíbené jsou slovinské alpské sýry, pršut a sušené salámy a uzeniny,“ dodávají.
V hlavní roli maso
Základem hlavních jídel je maso. Oblíbené je hovězí, telecí, vepřové, ale i koňské a medvědí, které se v zemi legálně prodává. Populární je také zvěřina. Když si pořádně prohlídnete jídelní lístky, zjistíte, že kuřecímu či krůtímu masu Slovinci příliš neholdují. Místo toho si často a rádi dopřávají ryby a mořské plody (především krevety a slávky).
„Nedílnou součástí slovinské kuchyně a především obědů jsou saláty. Ty nejlepší se připravují s jablečným octem a dýňovým olejem. Zajímavý je také salát z pampelišek,“ říká šéfkuchař Nenasyty Škerjanec. Za ochutnání podle něj stojí jota - polévka z fazolí a kyselého zelí. „Dá se také dělat s kranjskou klobásou,“ doporučuje.
Jota
Postup: Fazole, brambory a zelí uvařte zvlášť. Nakrájejte slaninu a osmahněte společně s cibulí. Přidejte mouku, osmahněte a zalijte vodou a chvíli povařte. Přidejte fazole, brambory a zelí, česnek, bobkový list a rajčatový protlak. Podle chuti přidejte sůl a pepř a nechte povařit. |
Národ houbařů
Slovinci jsou stejně jako Češi národem, který miluje houby a houbaření. Gobova rižota (houbové rizoto) se v sezoně na jídelníčku Slovinců objevuje často, ale také rádi připravují houbovou polévku a houby s vejcem.
„Na podzim se dělají noky s houbami, houbové rizoto, pohanka s hříbky či liškami nebo i hovězí steaky s houbami. Stejně jako Češi mají Slovinci houby velice rádi,“ dodává na závěr Kosec. Kromě hub milují Slovinci také sladké pokrmy a zákusky. Nejčastějším dezertem, na který můžete narazit, jsou palačinky či štrúdl. Nejlepším moučníkem je však podle majitelů Nenasyty tradiční Prekmurska gibanica: vrstvený koláč plněný mákem, tvarohem, ořechy, jablky a rozinkami.
Slovinská národní jídla
|