"Na přípravu sushi se vyplatí kupovat kvalitní japonskou kulatozrnnou rýži, která je k tomuto účelu určená. S jinou půjde sushi nejen špatně připravit, ale především nebude mít jídlo správnou chuť," říká Štěpán Návrat, majitel pražského podniku Café Buddha Balbínova, který vede pravidelné sushi kurzy.
Kde v Česku seženete čerstvé ryby do sushi? |
Japonská rýže na sushi po uvaření lepí, takže je pro tvarování rolek ideální. "Rozlišujeme asi 180 druhů rýže, ale v Česku běžně seženeme tak pět základních druhů," usmívá se se zjevnou skepsí v hlase mladý sushi lektor.
Nepleťte si země. Japonské suroviny vyhrávají
Pro správné ingredience podle něj nemá cenu chodit do pražské tržnice Sapa. Lidé prý často mylně vybírají vietnamské zboží, ale pro přípravu autentického sushi má cenu navštívit některý ze specializovaných obchodů s japonskými surovinami.
Při přípravě rýže doporučuje investovat i do rýžovaru. "V obyčejném hrnci je správná příprava rýže na sushi docela složitá, rýžovar se o většinu věcí postará sám," radí Návrat. Rýži je nutné pečlivě proprat pod tekoucí vodou, k vaření je připravená až poté, co z ní vytéká průzračná voda bez zakalení.
Pokud ji vaříme v hrnci, měli bychom ji s vodou smíchat v poměru 1,2 dílů vody k jednomu dílu rýže. Nejdříve ji necháme asi čtyři minuty ve studené vodě, poté vaříme přibližně 13 minut, po celou dobu z ní nesmíme sundávat pokličku. Po uvaření ji necháme dalších 20 minut v zavřeném hrnci odstát.
Češi chybují, ochucují brzy
Rýži z hrnce vyklopíme a seškrábneme vrstvu ze dna. Ta je totiž většinou lehce připálená či více uvařená. Rýži lehce promícháváme a ochlazujeme. "Doporučuji si při chlazení pomoci vějířem nebo stolním větrákem," radí Návrat. Ryži bychom neměli míchat krouživým pohybem, ale spíše ji špachtlí "rozřezávat".
"Největší chyba, které se Češi při vaření dopouští? Ochucujeme ještě před vařením," upozorňuje Návrat. Podle něj je nutné rýži dochucovat až po tepelné úpravě. Stačí tři ingredience: ocet, cukr sůl. Ocet by měl být ale japonský rýžový.
Pro a proti rýžovaru. Vyplatí se nákup? |
Na jeden kilogram uvařené rýže stačí jeden decilitr nálevu, který z dochucovadel připravíme. Můžeme si ho vytvořit do zásoby, v lednici vydrží několik měsíců. Vznikne smícháním mírně ohřátého 0,5 litrů rýžového octa s 200 gramy cukru a asi 50 gramy soli.
Vychladlá a ochucená rýže je teď správně připravená pro výrobu sushi rolek. Jak na ně vám přiblížíme v dalším dílu seriálu na serveru Lidovky.cz.