S ochutnávkami mladých vín je spojena i gurmánská tradice svatomartinských hodů, při kterých se podávají pečené husy s bramborovými plackami zvanými lokše, dušená husí játra a další speciality.
Husa a lokše
"Příprava správné svatomartinské husy je snadná, jen samotné pečení trvá několik hodin. Zvenku i zevnitř drůbež osolíme a posypeme kmínem, podlijeme vodou a dáme do trouby asi na 190 stupňů. Během pečení musíme propichovat kůži kolem stehen, aby vytekl tuk, podléváme vodou a sbíráme sádlo," radí kuchař Jaroslav Hudák. "Na poslední hodinku husu ještě obložíme kousky jablek na zjemnění šťávy a zvýraznění chuti. Někdo přidává i hrušky a švestky."
Tradiční a hlavně skvělou přílohou k svatomartinské huse jsou lokše. "Jemně nastrouháme 80 deka vařených brambor, osolíme a zpracujeme s 18 deky polohrubé mouky. Z takto připraveného těsta na hladké mouce vyválíme tenké placky velké asi jako klasická palačinka a opečeme je nasucho na teflonové pánvi. Lokše se dají jíst i samotné, potřené husím sádlem nebo s husími jatýrky," vysvětluje Hudák. K huse nesmí chybět červené zelí, které můžeme zahustit jíškou ze smažené cibulky nebo jenom podusit na svatomartinském víně. Podle chuti přidáme kmín, sůl a cukr.
Vinné sklepy se otvírají
Na svatého Martina se ale hlavně pijí mladá vína, první z nového ročníku. Na lahvích mají etiketu se speciálním svatomartinským logem, které získají po úspěšném absolvování senzorického hodnocení degustačních komisí ve valtickém Národním vinařském centru. Letos komise z 310 vzorků vybraly 238 vín od 90 vinařů. Z bílých odrůd to bude Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a letošní novinka Muškát moravský, z červených a růžových vín Modrý Portugal a Svatovavřinecké. Více informací najdete na webu www.svatomartinskevino.cz.
Největší Svatomartinský košt se tradičně pořádá na brněnském náměstí Svobody, kde bude na degustaci připraveno na sto vzorků. V Praze si zajděte třeba do Kavárny U Týna na Staroměstském náměstí. Ochutnávku svatomartinského z Vinařství Šabata s odborným výkladem v 11.00 můžete zajíst právě husou s lokšemi.
Spousta akcí ale proběhne i následující víkend. Na Slovácku můžete navštívit Svatomartinský festival otevřených sklepů (www.otevrenesklepy.cz, zde lze také zakoupit vstupenku). V ceně 790 korun je zahrnuta degustace ve více než třiceti sklepích v Kyjově a okolí, dárkový kupon na víno a kyvadlová doprava. Kalendář dalších akcí najdete na www.wineofczechrepublic.cz.
Svatý Martin klepe na dveře, s ochutnávkou vín jsou spojeny i hody
Ve čtvrtek to vypukne. Jedenáctého listopadu, přesně v 11 hodin se otevřou brány vinoték a moravských sklepů, na náměstích vyrostou trhy a z restauračních kuchyní zavoní husí pečínky. Začne Svatomartinský košt, mohutná vinařská akce, dnes již rozšířená po celé České republice.
Svatomartinské víno - ilustrační foto. foto: Tomáš Hájek, Lidové noviny
Nebolí, o to je záludnější. Neurochirurg Klener popisuje, jak poznat nádor v hlavě a jak se mu dá předcházet
Etiketa pro Čechy: Vůně hromadného ničení. Parfém je výsostně soukromá záležitost, nestrkejte ho lidem až pod nos
Příliš bolesti pro krásu. Někdo by měl módním tvůrcům Met Gala říct, že Šípkové Růženky už patří jen do muzea
Byla syfilida „daní za genialitu“? Smetanovo utrpení nebylo v jeho hudbě vůbec slyšet, říká psychiatr Höschl
Kam všude jsme mohli jezdit metrem? Podívejte se, jak se v průběhu století měnily plány Prahy
Akční letáky
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!