Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Tom Cruise miluje italskou kuchyni, Paul Newman steaky, říká šéfkuchař

Jídlo

  7:00
Vařil pro hollywoodské hvězdy, procestoval přes čtyřicet zemí, ale nejvíce mu zachutnala asijská kuchyně. V současné době žije v Praze a podílí se na otevření nové restaurace OXO, pro kterou sestavil celé menu. "Vařit pro celebrity není jiné. Někdy jsou větší stresy v restaurační kuchyni a někdy, v případě soukromých večerních párty, je shon velký i v kuchyni privátní," říká šéfkuchař Roman Hadrbolec v rozhovoru pro server Lidovky.cz.

Šéfkuchař Roman Hadrbolec

Lidovky.cz: Vařil jste pro řadu známých osobností a hollywoodských hvězd. Prozradíte nějaké oblíbené jídlo Toma Cruise či Paula Newmana? 
Poštěstilo se mi před 13 lety pracovat coby osobní šéfkuchař známých osobností a jsem za tuto zkušenost moc rád. Moje jídlo měl možnost vyzkoušet i Tom Cruise na párty u pana Davise a osobně vím, že má rád italskou kuchyni - konkrétně špagety Carbonara nebo linguini s mořskými plody a rizota. Pan Newman měl rád steaky, burgery, kukuřici a saláty. Zakládal si na kvalitních surovinách  a na bio produktech.
 
Lidovky.cz: Je to větší stres - připravovat jídlo pro celebrity a známé osobnosti?
Tak to se nedá tak úplně říct. Někdy jsou větší stresy v restaurační kuchyni a někdy, v případě soukromých večerních párty, je shon velký i v kuchyni privátní. Každopádně v obou případech musí mít šéfkuchař zmáknutý plynulý chod kuchyně, aby vše probíhalo bez velkých stresů.

ČTĚTE TAKÉ:

Lidovky.cz: Když vám jídlo v restauraci nechutná, vrátíte ho?
Zatím jsem neměl potřebu jídlo vrátit. Ale já jsem už takový - nerad si stěžuji nebo vydávám negativní energii. Pokud mi něco nechutná, tak to prostě nesním - případně o mých pocitech uvědomím obsluhujícího.
 
Lidovky.cz: Pocházíte z Ostravy, ale procestoval jste přes 40 zemí, kde se vám nejvíce líbilo a kde nejlépe vařilo? 
Nejvíce se mi líbilo v Austrálii, kde se mi líbila nejen příroda, ale také přívětivost místních lidí. Nejlépe se mi vařilo na ostrově Bois Blanc v letním sídle paní Miriam Hoover. Krásná kuchyně a výhled na jezero a přírodu vám určitě zpříjemní každodenní práci.
 
Lidovky.cz: Jaká jídla máte nejraději? 
Nejraději mám asijskou kuchyni, konkrétně vietnamskou a japonskou.
 
Lidovky.cz: Co nejhoršího jste kdy jedl? 
Pro mě byl nejhůř stravitelný šváb obalovaný v těstíčku

Lidovky.cz: Jste šéfkuchařem nově otevřené restaurace OXO, kde vaříte především asijská jídla. Proč právě asijská kuchyň?
Pro restauraci OXO jsem sestavil jídelní menu inspirované mojí oblíbenou kuchyní, kterou je právě ta asijská v kombinaci s evropskou. Propaguji evropsko-asijskou fúzi. 
 
Lidovky.cz: Mluvíte třemi jazyky. Učil jste se je "za pochodu" nebo předtím než jste do těchto zemí přijel?
Mluvím vlastně čtyřmi jazyky. Anglicky jsem se učil coby samouk od dvanácti let, rusky od základní školy a německy jsem se učil na střední škole, kde mi moc pomohla praxe v Rakousku. Kromě těchto jazyků jsem se naučil základům italštiny díky mému působení na jezeru Como a rozumím i polštině, protože jsem sledoval polskou televizi, když jsem vyrůstal v Ostravě.

Lidovky.cz: Jaké jsou vaše oblíbené sezonní suroviny?
Mezi mé oblíbené sezonní suroviny patří chřest, lanýže, sladké brambory, artyčoky, dýně.
 
Lidovky.cz: Kdy jste se rozhodl, že se stanete kuchařem?
Tak nějak to přišlo shůry. Od útlého věku jsem rád trávil čas v kuchyni a překvapoval jsem rodiče přípravou obložených chlebíčků a pečením bábovky, kterou mě mamka naučila. Můj zájem o vaření ve mně rodiče podpořili a nakonec mi i pomohli při rozhodování s výběrem střední školy. Zvítězila střední škola společného stravování - obor kuchař s maturitou. Za tuto životní radu jsem rodičům moc vděčný.