Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

'Turecká káva není zdravá. Je pro organismus těžká'

Lidé netuší, jak vypadá správné espresso foto: Shutterstock

Rozhovor
Příprava kávy v Česku má svá specifika. Nejčastěji zmiňovaným prohřeškem je příprava turecké kávy, přidávání studeného mléka a pití staré kávy. V rozhovoru pro server Lidovky.cz na nejčastější omyly v přípravě kávy upozorňuje tréninková manažerka sítě kaváren Eva Jeřábková.
  7:00

Lidovky.cz: Když už si člověk přidává do kávy mléko, jaké by měl vybrat, aby byla káva co nejlepší?
Chuť kávy vynikne v kombinaci s mlékem plnotučným. Je to právě kvůli tuku obsaženém v mléce. Pakliže je mléko ještě navíc zahřáté na určitou teplotu, získává na sladkosti, a tím podtrhne výjimečnou chuť kávy.

Lidovky.cz: Je to tak, že mléko a cukr kávu spíše kazí?
Každý by si měl mírně dochutit kávu podle svého. A je jedno, jestli trochou mléka, nebo cukrem. Je ale fakt, že Italové doporučují jeden hnědý cukr, aby káva chutnala jako čokoládový bonbonek.

Lidovky.cz: Jak je to s tureckou kávou? 
O turecké kávě už se ví, že je označována jako káva nezdravá, neboť je těžká pro zažívací systém. V dnešní době zaměřené na zdravý životní styl uvádí odborníci za zdravou kávu připravovanou ve velmi krátkém čase. Kdy se vyextrahovává z kávy jen to nejlepší co z ní můžeme dostat.

Různé druhy kávových zrn pak předurčují i různou chuť horkého nápoje. V hlavních kategoriích může být kyselá, sladká, slaná a hořká.

Lidovky.cz: Méně je někdy více. Kolik šálků kávy je vhodné vypít denně?
Jestliže je káva černá s krátkou extrakcí, můžeme vypít i několik espresso šálků denně. Tuto kávu trávíme cca 20 minut záleží na skladbě organismu. Je však samozřejmostí hlídat si pravidelnou stravu a řádný pitný režim.

Proč není turek zdravý?

V prvních minutách louhování se do nápoje uvolňují jen chuťové a aromatické složky. Později se ale uvolňují rezidua z pražení a další kofein. Nápoj poté není zdravý. Pro zdravého člověka sice riziko nepředstavuje, ale pro citlivé jedince už vhodný není. Více čtěte ZDE.

Lidovky.cz: Jak bychom měli kávu co nejlépe skladovat?
Například směs Mocha Italia doporučují skladovat v chladnu do 8°C. Neznamená to však, že veškeré zrno musí být skladováno stejně. Obecně platí, že káva by se měla skladovat v suchém prostředí při teplotě okolo 20°C. Vyšší teplota způsobuje zesládnutí kávových zrn, ztrátu oleje a zoxidování.

Lidovky.cz: Jak by mělo být zrno namleté? Je lepší spíše hrubá či jemná konzistence?
Spíš je rozhodující, jakou kvalitu si udrží namletá káva. Když jsou zrnka vsypána do zásobníku v mlýnku, mají jinou spotřební dobu než káva mletá. Obecně platí, že káva namletá 5 minut a 55 minut má ve výsledku opět rozdílnou kvalitu.

Lidovky.cz: Jakou přípravu byste doporučila? A jaký je vlastně rozdíl mězi
Arabicou nebo Robustou?
Arabica má větší, oválná zrna. Dodává espressu výraznější aroma, kyselost a příjemnou chuť. Je označována za kvalitnější oproti robustě je více náchylná k chorobám a plísním, roste ve vyšších nadmořských výškách. Robusta je typická výrazně zemitou a hořkou chutí a vysokým obsahem kofeinu (2x více než Arabica). Na povrchu nápoje vytváří cremu, neboli kávovou pěnu. Kdo tedy preferuje plnější chuť a hodně kofeinu, jeho favoritem bude robusta.

Autor:
Témata: káva, mléko, Česko, cukr

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...