1. května 2013 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Vařil pro hvězdy z NHL i NBA. O
recepty se podělil v kuchařce Muži sobě

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Kuchař Roman Dolejš | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Kuchař Roman Dolejš | foto: Muži sobě
Vařil na luxusní zaoceánské lodi, na Bermudách či Kajmanských ostrovech, nejraději ale vzpomíná na svou práci v luxusním resortu na soukromém Petrově ostrově, kde vařil pro hvězdy NHL či NBA, hollywoodské hvězdy nebo Billa Gatese. V současnosti je Roman Dolejš šéfkuchařem pražského hotelu Corinthia a těmi nejlepšími recepty, které vaří i doma, přispěl do nové kuchařky Muži sobě.

Lidovky.cz: Jak jste se k vaření pro takové celebrity dostal?
K vaření pro celebrity se člověk dostane jen díky dobrým referencím. Na Petrův  ostrov jsem se dostal přes "head huntera", který pracoval pro top zákazníky v Karibiku, jako je Petrův ostrov. Absolvoval jsem několik interview, pomohly mi i  reference od mých tehdejších nadřízených a samozřejmě moje pracovní zkušenost v pětihvězdičkovém hotelu na Bermudách.
 
Lidovky.cz: Měli tito hosté nějaké speciální či kuriózní požadavky? 
Přání byla někdy zvláštní, ale my kuchaři jsme museli být připraveni splnit jakékoliv přání. Asi nejvíce překvapení jsme mohli čekat, když VIP hosté jeli lovit ryby. Do poslední chvíle jsme nevěděli, co uloví, z čeho tedy budeme vařit. Naštěstí jsme měli domluvu s majitelem lodi, který s nimi jezdil, že ryby či mořské plody, které byly exotičtější než celý Karibik, pouštěl. Přivezli vždy jen obvyklejší ryby a korýše.

Lidovky.cz: Bylo vaření pro ně hodně jiné než pro "obyčejné lidi"? 
Musím říct, že čím významnější hosté to byli, tím jednodušší byla jejich přání a obsluha. Samozřejmě, že základem každého vaření byly top kvalitní a čerstvé potraviny, ale o to bylo všechno lehčí – ze skvělých potravin je radost vařit. Často se stalo, že nás potom při barbecue, které jsme pro ně připravovali, pozvali na skleničku vína.

Lidovky.cz: Byla s tím spojena nějaké bezpečnostní opatření?
Někdy jsme dokonce ani nevěděli, pro koho vaříme, vše bylo organizováno jejich ochrankou. To býval většinou problém. Lidé, kteří se motají kolem celebrit, jsou často problémovější než celebrity samy.
 
Lidovky.cz: Měl jste možnost se s nimi i osobně potkávat, nebo  si hlídali soukromí?
Jak kteří. Hvězdy NBA, NHL, Bill Gates či Denzel Washington byli naprosto v pohodě, milí hosté, kteří dokázali ocenit dobré jídlo. Ti problematičtější byli pak ti, o kterých se jen vědělo, že jsou VIP. Kámen úrazu byla většinou komunikace s jejich personálem.
 
Lidovky.cz: V čem se vaření v takovéto exotice liší od vaření u nás? 
Samozřejmě, že hlavním rozdílem jsou suroviny. Na Petrově ostrově se mořské plody, ovoce či zelenina daly sehnat každý den jen ty nejčerstvější, měli jsme také zahradníky, kteří se starali o celý ostrov a vše, co jsme potřebovali, to během pár hodin přivezli. Tamarind, genep, banány či čerstvá aloe vera a kokosové ořechy zde rostly na každém rohu.

Lidovky.cz: Z jakých nejexotičtějších surovin jste vařil?
Asi želví a mušlí maso, pak také třeba ryba jahodový grouper. Některé suroviny jsou světově chráněné, ale v Karibiku si bez těchto pochoutek nedokážou život představit.
 
Lidovky.cz: Později na Kajmanských ostrovech jste dokonce získal ocenění Kuchař roku. Jak Vás to posunulo ve vaší kariéře?
Stal jsem se na rok kapitánem kulinářského týmu Kajmanských ostrovů, s kterým jsme dělali dobročinné akce nebo se starali o státní akce organizované guvernérem Kajmanských ostrovů. Je to prestižní ocenění, restauraci Solana v našem hotelu díky mému titulu navštěvovalo více hostů.
 
Lidovky.cz: Pro koho v životě jste vařil nejraději? A pro koho byste ještě chtěl vařit?
Jsou to asi všichni hosté, kterým chutná. Pocit, že jsme odvedli dobrou práci a host je spokojený, stojí za to a je to to, co nás kuchaře žene vpřed. Nejlepší jsou hosté, kteří jsou pro naše řemeslo zapálení a vyzvídají, co a jak a proč. Nejlepší klientela, kterou jsem dosud poznal, byli právě hosté na Petrově ostrově. K tomuto stylu vaření bych se jednou rád vrátil.
 
Lidovky.cz: Vaříte i doma pro svou rodinu? 
Pro rodinu samozřejmě vařím, momentálně jsou to mí největší VIP.

Lidovky.cz: Promítají se do vašeho domácího vaření recepty z exotických zemí, ke jste pracoval?
Doma vařím rád vše,co stihnu do 30 minut, abych si spíše mohl užívat času s rodinou, kterého my kuchaři zrovna moc nemáme. Takže na nějaké velké vyváření to není, ale třeba banánový chléb nebo čerstvý rybí filet s bermudskou salsou občas připravím. Anebo recepty, které jsem zařadil do naší kuchařky pro muže.

Hovězí ancho chilli (Roman Dolejš)

Tohle jídlo je americká klasika. Nejlíp chutná přímo z pánve – čím větší a těžší pánev, tím víc si budete připadat jako kovbojové, kteří se právě vrátili z nahánění krav a nad ohněm narychlo připravili pořádný nášup.
 
Ingredience: 750 g zadního hovězího, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 3 ancho papričky (nebo jiné papričky, ale pozor na druh kvůli pálivosti), 3 lžíce olivového oleje, 1 lžička oregana, koriandru, římského kmínu, soli, cukru a sladké papriky, 1 bobkový list
2 lžíce hladké mouky, 1 l hovězího vývaru, 100 g kukuřice (z plechovky nebo mražené)

Postup: Maso očisti a nakrájej na nudličky 1 x 3 cm. Cibuli a česnek oloupej a nakrájej nahrubo. Zapni troubu na 170 stupňů. Ancho papričky rozkroj a zbav semínek. V malém hrnci přiveď k varu 100 ml vody, vhoď ancho papričky a nech 3 minuty povařit, poté odstav a rozmixuj. V pekáčku, který lze dát i do trouby, na rozehřátém oleji zprudka osmahni nakrájené maso. Pak ho vyndej a v tom samém pekáčku zvolna orestuj cibuli dozlatova. Přidej česnek, oregano, koriandr, římský kmín, papriku, sůl a cukr, vhoď bobkový list a rychle promíchej. Zapraš moukou, znovu promíchej a nech chvíli orestovat. Zalij rozmixovaným svárkem z papriček a hovězím vývarem. Vrať do hrnce maso a přidej kukuřici. Přikryj pokličkou a dej na hodinu péct do předehřáté trouby. Po hodině vyndej pokrm z trouby a nech ho ještě 5 minut odstát. Nejlepší je podávat ho s čerstvým pečivem nebo s nachos.
 
Tip: Pokud někdo pálivé zrovna nemiluje nebo jsi to s papričkami poněkud přehnal, pálivost zmírní kopeček zakysané smetany. Jestli naopak pálivého není nikdy dost, dozdob jídlo nakrájenou chilli papričkou.

  • 0Diskuse
Alena Pecháčková

Autor

Alena Pecháčkováalena.pechackova@lidovky.czČlánky


REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.