6. října 2011 15:00, aktualizováno 14. 8 9:54 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Zapomenuté ovoce.
Chutné a zdravé moruše

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Moruše. Zdroj mnoha tělu prospěšných látek.  | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Moruše. Zdroj mnoha tělu prospěšných látek. | foto: Shutterstock
Z teplého podzimu se radují především vinaři, ale dlouhé babí léto prospívá všem bobulím. Například i u nás ne příliš známým moruším. Toto ovoce je přitom plné zdravých látek.

Moruše jsou bohaté především na železo, látku nezbytnou pro udržení zdravého počtu červených krvinek a k prevenci chudokrevnosti. Plody morušovníku obsahují 1.85 miligramů železa na 100 gramů, což je 23 procent doporučené denní dávky. Vysoký obsah železa v bobulích není běžný a ten v moruších je dokonce srovnatelný s hovězí svíčkovou.

Není to ale jen železo, čím je toto ovoce prospěšné našemu zdraví. Moruše jsou také výborným zdrojem vitamínu C a obsahují resveratrol, antioxidant, který můžeme najít v červeném víně a který má detoxikační účinky.

Zázračný antioxidant
Britský deník The Daily Mail odkazuje na studii, která prokázala, že resveratrol u krys fungoval jako účinná látka proti rakovině kůže, prsou, plic a prostaty.

Chutné ovoce bylo v Evropě kdysi velmi oblíbené, nyní se na něj ale spíše pozapomnělo a morušovník najdete převážně v parcích. Jeho plody se tvarem velmi podobají ostružině, většinou jsou fialové ale mohou být i bílé barvy. Léčivý resveratrol obsahují ale jen ty s tmavým zabarvením.

Téměř zapomenuté ovoce

Využití morušovníků bylo dříve rozmanité. Plody se zpracovávaly kuchyňsky, vyrábělo se z nich barvivo, sušily se a nejčastěji se jedly jen tak, za česrtva. Dnes se z moruší dělají hlavně džemy, kompoty a šťávy.

ŠŤÁVA Z MORUŠÍ

Potřebujeme:
litr morušové šťávy
čtvrt litru vody
800grammů cukru
šťáva ze dvou až tří citronů

Z moruší vylisujeme litr šťávy. Povaříme ji s cukrem a šťávou s citronů. Plníme do lahví.

KOMPOT Z MORUŠÍ

Potřebujeme:
Jeden litr  vody
400 gramů cukru

Moruše opereme, vsypeme do sklenic a zalijeme horkým nálevem. Skleničky uzavřeme a sterilizujeme 15–20 minut při 90 °C. Výborná je i kombinace s jiným druhem ovoce, například rybízem.

Lidovky.cz
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na Lidovky.cz