21. srpna 2014 7:10 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Zmrzlina, marmeláda i koláč.
Přinášíme pět receptů s ostružinami

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Ostružiny (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Ostružiny (ilustrační foto) | foto: Shutterstock
Obsahují minerály a vitamíny, železo a karoten. Dokážou prý zastavit množení rakovinových buněk a pokud potřebujete rychlou energii, určitě si dejte alespoň hrst. Ostružiny jsou nejen zdravé, ale i velmi chutné. A využijete je v teplé i studené kuchyni. Server Lidovky.cz přináší pět receptů.

Kromě vitaminu C, K a skupiny B obsahují ostružiny také antioxidanty, fosfor, draslík, hořčík, železo a vápník. V listech ostružiníku se nachází silice, třísloviny a organické kyseliny. A proč ještě ostružiny jíst? Mimo jiné mají protizánětlivé účinky a posilují obranyschopnost organismu. Do jídelníčku je zařaďte také ve chvíli, kdy máte psychické potáže.

V kuchyni se připravují stejně jako ostatní lesní ovoce. Hodí se ale i do zeleninových salátů, k masu, tvarohu, ořechům a sýrům. Nebo z nich jednoduše připravte sirup, který vám vydrží celou zimu.

Ostružinová marmeláda
Ostružiny (0,5 kg) očistěte a nasypte do většího hrnce, lehce je rozmačkejte a nakapejte na ně šťávu z jednoho citronu. Zprudka vařte zhruba pět minut a poté vmíchejte půl kilogramu cukru, za stálého míchání vařte na mírnějším plameni dalších pět minut. Poté marmeládu nalijte do vymytých a předehřátých sklenic, uzavřete a obraťte.

Ostružino-malinová zmrzlina
Na malinovou zmrzlinu budeme potřebovat jen maliny, ostružiny, cukr a smetanu. V misce smícháme smetanu s cukrem a přidáme šťávu z půl kilogramu malin a ostružin. Směs rozmixujeme a nalijeme do menších nádob. Necháme v mrazáku alespoň dvanáct hodin.

Ostružinovo-malinová zmrzlina

Čaj z listů ostružiníku
Pokud vás na podzim trápí virózy, rýma nebo kašel, udělejte si čaj ze sušených listů ostružiníku. Zabírá i při bolestech v krku a angíně. Čaj nechte odstát a louhovat zhruba pět minut.

Koláč s ostružinami

  • hrnek celozrnné mouky
  • prášek do pečiva
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 vejce
  • lžíce amaretta
  • třetina hrnku oleje
  • hrnek mléka
  • ostružiny
  • 3/4 hrnku třtinového cukru
  • mandle

Nejdříve smíchejte suché a potom tekuté přísady a připravte těsto. Nesmí být moc tekuté, aby ovoce nepropadávalo dolů. Těsto nalijte do máslem vymazané a mouku vysypané formy a navrch pokládejte ostružiny. Posypte mandlemi a pečte zhruba 40 minut při 170 stupních.

Ostružinové mojito

  • 2 lžičky hnědého cukru
  • 2 limetky grenadinový sirup
  • hrst ostružin
  • několik lístků máty
  • ledová tříšť
  • perlivá minerálka

Do dvou skleniček dejte po lžičce hnědého cukru a lžíci grenadinového sirupu. Přidejte  limetky, doplňte ostružinami, mátou a rozdrťte. Přisypte ledovou tříšť a zalijte minerálkou.

apeAlena Pecháčková
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz